20th November Current Affairs 2018 in Hindi || 2018 Current affairs Pdf in hindi

20th November Current Affairs 2018 in Hindi || 2018 Current affairs Pdf in hindi

1. Indian Prime Minister Narendra Modi attended which country’s presidential inauguration on November 17, 2018?
1. भारतीय प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने 17 नवंबर, 2018 को किस देश के राष्ट्रपति उद्घाटन में भाग लिया?
a) Indonesia\ इंडोनेशिया
b) Sri Lanka\ श्रीलंका
c) Maldives\ मालदीव
d) Malaysia\ मलेशिया

ans.(c) Maldives

2. Who has been appointed as the new Revenue Secretary?
2. किसे नए राजस्व सचिव के रूप में नियुक्त किया गया है?
a) Girish Chandra Murmu \ गिरीश चंद्र मुर्मू
b) Yogendra Tripathy\ योगेंद्र त्रिपाठी
c) N Sivasailam\ एन शिवसैलम
d) Ajay Bhushan Pandey\ अजय भूषण पांडे

 ans.(d) Ajay Bhushan Pandey


3. Who has been appointed as the new Expenditure Secretary?
3. किसे नए व्यय सचिव के रूप में नियुक्त किया गया है?
a) Chhabilendra Roul\ छाबलेन्द्र राउल
b) Girish Chandra Murmu \ गिरीश चंद्र मुर्मू
c) Ajay Bhushan Pandey\ अजय भूषण पांडे
d) Sumanta Chaudhuri\ सुमाता चौधरी

ans.(b) Girish Chandra Murmu

4. Which state has passed the Maratha Reservation Bill?
4. मराठा आरक्षण विधेयक किस राज्य ने पारित किया है?
a) Gujarat\ गुजरात
b) Andhra Pradesh\ आंध्र प्रदेश
c) Maharashtra\ महाराष्ट्र
d) Karnataka\ कर्नाटक

ans. (c) Maharashtra

5. Who became the youngest champion of the ATP World Tour Finals in men’s tennis since Djokovic claimed the first of his five titles a decade ago?
5. पुरुषों के टेनिस में एटीपी वर्ल्ड टूर फाइनल का सबसे कम उम्र का चैंपियन कौन बन गया क्योंकि एक दशक पहले जोकोविच ने अपने पांच खिताबों में पहला दावा किया था?
a) Alexander Zverev\ अलेक्जेंडर ज़ेवरव
b) Kevin Anderson\ केविन एंडरसन
c) Dominic Thiem\ डोमिनिक थिम
d) John Isner\ जॉन इस्नर

ans.(a) Alexander Zverev

6. Which state has formed a committee to revise auto fares?
6. ऑटो राज्यों को संशोधित करने के लिए किस राज्य ने एक समिति बनाई है?
a) Delhi\ दिल्ली
b) Uttar Pradesh\ उत्तर प्रदेश
c) Haryana\ हरियाणा
d) Punjab\ पंजाब

ans.a) Delhi

7. India’s first cyber “war room” is going to be set up in which of the following technology institutes?
7. निम्नलिखित प्रौद्योगिकी संस्थानों में से भारत का पहला साइबर युद्ध कक्षकहां स्थापित किया जा रहा है?
a) Indian Institute of Technology, Kharagpur\ भारतीय प्रौद्योगिकी संस्थान, खड़गपुर
b) Birla Institute of Technology and Science\ बिड़ला इंस्टीट्यूट ऑफ टेक्नोलॉजी एंड साइंस
c) Bhilai Institute of Technology\ भिलाई इंस्टीट्यूट ऑफ टेक्नोलॉजी
d) Bannari Amman Institute of Technology\ बन्नारी अम्मान प्रौद्योगिकी संस्थान

ans. (d) Bannari Amman Institute of Technology

 

8. When is World Toilet Day observed?
8. विश्व शौचालय दिवस कब मनाया जाता है?
a) 18th November\18 नवंबर
b) 19th November\1 9 नवंबर
c) 20th November\20 नवंबर
d) 16th November\16 नवंबर

ans.November 19

 

9. Which state has announced its new Biotechnology Policy?
9. किस राज्य ने अपनी नई जैव प्रौद्योगिकी नीति की घोषणा की है?
a) Jharkhand\ झारखंड
b) Uttar Pradesh\ उत्तर प्रदेश
c) Odisha\ ओडिशा
d) Telangana\ तेलंगाना

ans.(c) Odisha

10. According to commercial satellite network ‘Planet’, which statue is visible from space?
10. व्यवसायिक उपग्रह नेटवर्क प्लेनेटके अनुसार, अंतरिक्ष से कौन सी मूर्ति दिखाई दे रही है?
a) Statue of Liberty\ स्टेच्यू ऑफ लिबर्टी
b) Statue of Unity\ एकता की मूर्ति
c) Spring Temple Buddha\ वसंत मंदिर बुद्ध
d) Emperors Yan and Huang\ सम्राट यान और हुआंग

 

ans.(b) Statue of Unity