28th SEPTEMBER 2018 GROUP D QUESTION PAPER

28th SEPTEMBER 2018 GROUP D QUESTION PAPER

1.Gobardhan yojana was started by which state?
गोवर्धन योजना किस राज्य से शुरू हुई थी?
ANS. Haryana government

2.Who is the governor of RBI?
आरबीआई के गवर्नर कौन हैं?
ANS.Urjit Patel

  1. 3.Finance Minister of Akbar?
    अकबर के वित्त मंत्री?
    ANS.TODER MAL

4.Battle of Plassey was fought in which year?
प्लासी की लड़ाई किस वर्ष लड़ी गई थी?
ANS.23 JUNE 1757

5.India’s place in world  with respect to the population?
आबादी के संबंध में दुनिया में भारत की जगह?
ANS.2 NUMBER

  1. How many period and group are there in the periodic table? 
    आवधिक सारणी में कितनी अवधि और समूह हैं?
    ANS.7 PERIODS AND 18 GROUPS
  2. India’s constitution was enacted on which date? 
    भारत का संविधान किस तारीख पर लागू किया गया था?
    ANS. 26th January, 1950

8.When Indian Constitutional day is celebrated?
जब भारतीय संवैधानिक दिवस मनाया जाता है?
ANS. 26 NOVEMBER 1949

9.What amount is given to the winner of Rajiv Gandhi Khel Ratn Award?
राजीव गांधी खेल रत्न पुरस्कार विजेता को क्या राशि दी गई है?\
ANS. 7.5 LAKH

10.Spokesperson of the Indian Navy? 
भारतीय नौसेना के प्रवक्ता?
ANS. D K SHARMA

11.Mirror Image of YAH.
YAH की मिरर छवि।
ANS.YAH

12.In What Year Was Football Introduced to the Olympics Games?
ओलंपिक खेलों में किस वर्ष फुटबॉल खेला गया था?
ANS. 1900