ANALOGY REASONING TRICKS FOR RPF SI CONSTABLE AND ALP CBT 2

 ANALOGY REASONING TRICKS FOR RPF SI CONSTABLE AND ALP CBT 2  

1.Botany: Plants :: Cardiology: ?
1. वनस्पति: पौधे :: कार्डियोलॉजी:?
a) Lungs ‘
b) Heart
c) Liver
d) kidney
e) None of these

ए) फेफड़े ‘

बी) दिल

सी) लिवर

डी) गुर्दा

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – b) Heart
Explanation :
Botany is the study of plants while cardiology is the study of heart

2.Boxing : Ring :: Basketball: ?
2. बॉक्सिंग: अंगूठी :: बास्केट बॉल:?
a) Ring
b) Court
c) Pool
d) Course
e) None of these

a) अंगूठी

बी) कोर्ट

सी) पूल

डी) पाठ्यक्रम

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – b) court
Explanation :
Boxing is played in ring similarly basketball is played in court

 

3.Den: lion :: stable: ?
3. डेन: शेर :: स्थिर 😕
a) Cat
b) Dog
c) Horse
d) Cow
e) None of these

a)बिल्ली

बी) कुत्ता

सी) घोड़ा

डी) गाय

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – c) Horse
Explanation :
Lion lives in den similarly Horse lives in Stable

 

4.Thermometer: Temperature :: Barometer : ?
4. थर्मामीटर: तापमान :: बैरोमीटर:?
a) strain
b) stress
c) pressure
d) force
e) None of these

तनाव

बी) तनाव

सी) दबाव

डी) बल

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – c) pressure
Explanation :
Thermometer is used to measure to Temperature similarly Barometer is used to measure Pressure

 

5.Kitten: Cat :: Cub : ?

a) Horse
b) Tiger
c) Dear
d) Giraffe
e) None of these

Answer & Explanation
Answer – b) Tiger
Explanation :
Kitten is the young one of Cat similarly Cub is the younger one of Tiger

 

6.Judge: Court :: Doctor: ?
a) Municipality
b) Hospital
c) Tehsil
d) Factory
e) None of these

Answer & Explanation
Answer – b) Hospital
Explanation :
Judge sits in court similarly doctor sits in hospital

 

7.Carbon dioxide : Extinguish :: Oxygen: ?
7. कार्बन डाइऑक्साइड: Extinguish :: ऑक्सीजन:?
a) Burn
b) Isolate
c) Foam
d) Explode
e) None of these

a)जला हुआ

बी) अलग करें

सी) फोम

डी) विस्फोट

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – a) Burn
Explanation :
Oxygen supports Burning similarly Carbon dioxide helps in extinguishing

 

8.Quartz : Radio :: ? : Cement
8. क्वार्ट्ज: रेडियो ::? सीमेंट
a) Leather
b) gypsum
c) Plaster of Paris
d) Plastic
e) None of these

ए) चमड़ा

बी) जिप्सम

सी) पेरिस का प्लास्टर

डी) प्लास्टिक

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – b) gypsum
Explanation :
Quartz is used to make radio similarly Gypsum is used to make Cement

 

9.Bird : ? :: Dog : Bark
9.चिड़िया : ? :: कुत्ते का भौंकना
a) Neigh
b) Chirp
c) Bray
d) Race
e) None of these

a)हिनहिनाना

बी) चिंराट

c)चूर करना

डी) रेस

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – b) Chirp
Explanation :
Chirp is the sound produce by Birds

 

10.Footwear: Leather :: Apparel:  ?
10. फुटवियर: चमड़ा :: परिधान:?
a) shirt
b) pant
c) cloth
d) jeans
e) None of these

a) कमीज

बी) पैंट

सी) कपड़ा

डी) जींस

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – c) cloth
Explanation :
Footwear is made up of leather similarly apparel is made up of cloth

 

11.Waves :  Air : : Ripples: ?
11. लहरें: वायु:: लहरें:?
a) Sound
b) water
c) light
d) wind
e) None of these

a) आवाज

बी) पानी

सी) प्रकाश

डी) हवा

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – b) water
Explanation :
waves travel in air while ripples travels in water

 

12.Energy : Joule :: Force: ?
12. ऊर्जा: जौल :: ताकत 😕
a) Second
b) Kilogram
c) Newton
d) Pascal
e) None of these

a) पल

बी) किलोग्राम

सी) न्यूटन

डी) पास्कल

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – c) Newton
Explanation :
Energy is measured in joule similarly force is measured in Newton

 

13.Computer: CPU :: Human : ?
13. कंप्यूटर: सीपीयू :: मानव:?
a) Lung
b) stomach
c) heart
d) intestine
e) None of these

ए) फेफड़े

बी) पेट

सी) दिल

डी) आंत

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – c) heart
Explanation :
CPU is the heart of computer similarly heart for human

 

14.Software: Auto-Cad : : ? : Keyboard
सॉफ्टवेयर: ऑटो-कैड::? कीबोर्ड
a) Driver
b) hardware
c) graphics
d) windows
e) None of these

a) ड्राइवर

बी) हार्डवेयर

सी) ग्राफिक्स

डी) खिड़कियां

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – b) hardware
Explanation :
Auto-Cad is a software while keyboard is hardware

 

15.Sapphire: Blue : : Ruby: ?
नीलमणि: नीला: रूबी:?
a) black
b) yellow
c) red
d) green
e) None of these

a) काला

बी) पीला

सी) लाल

डी) हरा

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – c) red
Explanation :
Sapphire is blue in colour while ruby is red in colour

 

16.Rat: Plague :: Dogs : ?
16. रैट: प्लेग :: कुत्तों:?
a) Sting
b) Malaria
c) Dengue
d) Rabies
e) None of these

घाव

बी) मलेरिया

सी) डेंगू

डी) रेबीज

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – d) Rabies
Explanation :
Rats are reason for Plague while Rabies are caused by Dogs

 

17.Company: Logo :: Country 😕
17. कॉम्पनी: लोगो :: देश:?

a) Anthem
b) Emblem
c) flag
d) President
e) None of these

ए) गान

बी) प्रतीक

सी) ध्वज

डी) राष्ट्रपति

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – c) flag
Explanation :
As every company has unique logo similarly every country has unique flag

 

18.Duck: cricket :: dunk: ?
बतख: क्रिकेट :: डंक:?


a) Volleyball
b) basketball
c) snooker
d) Rugby
e) None of these

वॉलीबॉल

बी) बास्केटबाल

सी) स्नूकर

डी) रग्बी

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – b) basketball
Explanation :
Dunk is term associated from basketball

 

19.Red fort: Delhi : : Salar Jung museum: ?
लाल किला: दिल्ली:: सालार जंग संग्रहालय:?
a) Bangalore
b) Hyderabad
c) Mysore
d) Chennai
e) None of thesE

बैंगलोर

हैदराबाद

मैसूर

चेन्नई

इनमें से कोई भी नहीं

Answer – b) Hyderabad
Explanation :
Salar-jung museum is in Hyderabad

20.Farming : monsoons :: Market : ?
खेती: मानसून :: बाजार:?
a) supply
b) Rate
c) Volume
d) Demand
e) None of these

a)आपूर्ति

बी) दर

सी) वॉल्यूम

डी) मांग

ई) इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Answer – d) Demand
Explanation :
First depends on second
download pdf here