basic science and engineering for rrb alp Cbt 2 || General science for Rpf Si,Constable Exam 2018

Basic science and engineering for rrb alp Cbt 2 || General science for Rpf Si,Constable Exam 2018

1. Who invented vaccination for small pox? चेचककेटीकेकाअविष्कारकिसनेकिया?
Ans:-Edward jenner\
एडवर्डजेनर


2. Pond silk is known as _____.\
पोंडसिल्कको____केरूपमेंभीजानाजाताहै।
Ans:-spirogyra\
स्पिरोगीरा


3. The momentum of an object depends on which factors?
किसीवस्तुकासंवेगकिनकारकोंपरनिर्भरकरताहै?

Ans:- Mass and velocity of the objeAns:- Mass and velocity of the object\ वस्तुकाद्रव्यमानऔरगति
ct\ वस्तुकाद्रव्यमानऔरगति


4. What is chemical name of Vitamin E?\
विटामिन E कारासायनिकनामक्याहै?
Ans:-Tocopherols\
तोसोफेरोल्स


5. D.D.T. was invented by\
डी.डी.टी. काआविष्कारकिसनेकियाथा?
Ans:-Paul Muller\
पॉलम्युलर


6. Which vitamin is related to Cholecalciferol?\ …….
विटामिनकोलेकैल्सिफेरॉलसेसंबंधितहै?
Ans:-Vitamin D3\
विटामिन D3

7. Who discovered Insulin?\ इन्सुलिनकीखोजकिसनेकी?
Ans:-Sir Fredrick Banting\
सरफ्रेडरिकबैंटिंग


8. The type of mirrors used in the torches is\
टॉर्चमेंउपयोगकियेजानेवालेदर्पणकाप्रकारक्याहोताहै?
Ans:-Concave\
अवतल


9. Fuse wire is made of an alloy of\
फ्यूजतारकिसमिश्रधातुसेबनीहोतीहै?
Ans:- Tin and lead\
तीनऔरलीड


10. 1 KWH = ?\ 1 KWH
कामानक्याहोगा?
Ans:- 3.6 × 106 J


11. Which of the following metals can be cut with the help of a knife?\
निम्नलिखितधातुओंमेंसेकौनसीधातुचाकूकीसहयतासेकाटीजासकतीहै?
Ans:- Lithium, sodium and potassium/
लिथियम, सोडियमऔरपोटेशियम


12. What is the normal blood pressure in human beings?\
मनुष्योंमेंसामान्यरक्तचापकितनाहोताहै?
Ans:-120/80 


13. Sodium bicarbonate is the chemical name of which of the following?\
सोडियमबाइकार्बोनेटनिम्नमेंसेकिसकारासायनिकनामहै?
Ans:-Baking soda \
बेकिंगसोडा


14. What is the unit of Power?\
शक्तिकीइकाईक्याहै?
Ans:-Watt\
वाट


15. What is the name of the acid in an ant’s sting?\
चींटीकेडंखमेंमौजूदअम्लकानामक्याहोताहै?
Ans:-formic acid\
फोरमिकएसिड


16. What is the life span of RBCs in humans?\
मानवमेंलालरक्तकोशिकाओंकाजीवनकालक्याहोताहै?
Ans:-100-125days


17. The element of Electric stove is made of:\
इलेक्ट्रिकस्टोवकौनसेतत्वबनाहै:
ANS:-Nicrome\
निक्रोमे
18. The method of protecting iron from rusting, by coating a thin layer of Zinc is called:\
जस्ता की पतली परत कोटिंग कर
के लोहे को जंग से बचानेकी विधिकोक्याकहाजाताहै:

Ans:- Galvanizing \ गलवानीज़िंग

19. The material which can be deformed permanently by heat and pressure is called a:\ गर्मीऔरदबावसेस्थायीरूपसेविकृतसामग्रीकोक्याकहाजाताहै:
Ans:- Thermoset\
थर्मोसेट 

20. “Histology” is the study of:\ ‘हिस्टोलॉजीकाअध्ययनहै:
Ans:- Tissues\
तिसुएस


21. SI unit of magnetic flux is:\
चुंबकीयप्रवाहकीएसआईइकाईक्याहै:
Ans:- Weber\
वेबर

22. The term “Heavy water” refers to:\ ‘भारीपानीशब्दकाअर्थक्याहै:
Ans:- Deuterium oxide\
ड्यूटेरियमऑक्साइड


23. Trachoma is a disease of the\
ट्रेकोमाकीएकबीमारीहै
ANS:- Eyes\
आँख


24. The mass density of Kerosene is:\
केरोसिनकाद्रव्यमानघनत्वक्याहै:
Ans:- Less than water\
लेस्सथानवाटर


25. One horse power is equal to:\
एकहॉर्सपावरकितनेबराबरहोताहै
Ans:- 746 watts\ 746
वाट्स


26. Optics is the study of:\
ऑप्टिक्सकाअध्ययनक्याहै:
Ans:- Nature and properties of light\
नेचरएंडप्रॉपर्टीजऑफ़लाइट

27. The process of dissolving an acid or a base in water is a highly\
पानीमेंएसिडयाआधारकोभंगकरनेकीप्रक्रियाबहुतअधिकक्याहै
ANS:- Exothermic reaction\
एक्ज़ोथिर्मिकरिएक्शन

28. The pH of acid rain is\
एसिडरेनकी PH वैल्यूक्याहै
Ans:- Less than 5.5

29. Milk of magnesia is an example of a/an\ मैग्नेशियाकादूधक्याउदाहरणहै
Ans:- Base\
बेस

30. Which of the following non-alcoholic beverages is known as the “Queen Beverages”?\
निम्नलिखितमेंसेकौनसागैरमादकपेयरानीपेयपदार्थकेरूपमेंजानाजाताहै?
Ans:- Tea.\
चाय


31. Blood pressure is measured with:\
रक्तचापकैसेमापाजाताहै:
Ans:- Sphygmomanometer/
स्फिग्मोमेनोमेटेर

32. Optical fibre was invented in the year?\
कौनसेवर्षमेंऑप्टिकलफाइबरकाआविष्कारकियागयाथा?
Ans:-1952

33. Neutron was discovered by:\ न्यूट्रॉनकिसकेद्वाराखोजागयाथा:
Ans:- James Chadwick\
जेम्सचाडविक
34. The mirror used by ENT specialist is:\ ENT
विशेषज्ञद्वाराउपयोगकियाजानेवालादर्पणहै:
Ans:- Concave\
नतोदर


35. Number of the pairs of the spinal nerves are:\
रीढ़कीहड्डीकेजोड़ोंकीसंख्याहैं:
ANS:-31
(8 cervical, 12thoracic, 5 lumbar, 5 sacral, and 1 coccygeal)

36. The mean distance from the Sun to the Earth is called:\ सूर्यसेपृथ्वीतकऔसतदूरीक्याकहाजाताहै:
Ans:- Astronomical Unit\
एस्ट्रोनॉमिकलयूनिट

37. Human beings can hear the sound range between:\
मनुष्यकेबीचध्वनिसीमासुनसकतेहैं:
Ans:- 20 – 20K Hz

38. Velocity of the sound is minimum in:\ ध्वनिकीवेगन्यूनतमकिसमेंहोतीहै:
Ans:- Vacuum/
शून्यस्थान

39. Receptors used to detect taste are known as \
स्वादकापतालगानेकेलिएउपयोगकिएजानेवालेरिसेप्टर्सकोजानाजाताहै
Ans:- Gustatory receptors\
गुस्तातुर्यरिसेप्टर्स

40. The ending of a nerve cell used to acquire information from our environment is called\
हमारेपर्यावरणसेजानकारीप्राप्तकरनेकेलिएउपयोगकिएजानेवालेतंत्रिकाकोशिकाकाअंतकोक्याजाताहै
Ans:- Dendrite\
डेनड्रिट

41. The main thinking part of the brain is the ___?\
मस्तिष्ककामुख्यविचारभाग___है?
Ans:- Fore brain\
फोरेब्रेन

42. The longest part of the alimentary canal is the\
वैकल्पिकनहरकासबसेलंबाहिस्साहै
Ans:- Small intestine\
छोटीआंत

43. A device used to test whether the current is flowing in a conductor or not is ____\
एकउपकरणयहजांचनेकेलिएप्रयोगकियाजाताहैकिबिजलीएककंडक्टरमेंबहरहाहैयानहीं, ____है
Ans:-Switch

44. “53” is the atomic number of _____\’53’ किसकापरमाणुसंख्याहै
Ans:-Iodine

45. The Core of electromagnet is ____\ इलेक्ट्रोमैग्नेटकाकोर ____है
Ans:-Iron

46. ‘K’ is the SI unit of _____\ ‘K’……. की SI इकाईहै
Ans:- temperature measurement/
तापमानमाप

47. The motion that repeats itself after regular intervals of time can be ____\
गतिजोसमयकेनियमितअंतरालकेबादखुदकोदोहरातीहै ____होसकतीहै
Ans:- periodic motion\
पीरियाडिकमोश

48. The magnetic effect of the current was discovered by ______\
करंटकेचुंबकीयप्रभावकीखोजकिसनेकीथी
Ans:- H.C Oersted\H.C
ओर्स्टेड

49. SI unit of Frequency is\
आवृत्तिकी SI इकाईक्याहै
Ans:-Hertz

50. “48” is the atomic number of\’48’ किसकीपरमाणुसंख्याहै
Ans:- Cadmium

 

 

DOWNLOAD PDF HERE

GENERAL SCIENCE