GENERAL AWARENESS for RAILWAY RPF CONSTABLE EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS for SSC GD EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS SSC GD QUESTION PDF IN HINDI

GENERAL AWARENESS for RAILWAY RPF CONSTABLE EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS for SSC GD EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS SSC GD QUESTION PDF IN HINDI

1.Xeric condition refers to-
ज़ैरिक स्थिति का संदर्भ है 
(a) low temperature/
कम तापमान
(b) low humidity/
कम नमी
(c) high evaporation/
उच्च वाष्पीकरण
(d) extreme temperature/
अधिकतम तापमान

ANS:- B

 

2.Which one of the following atomic plants of India is located in the IV Seismic Zone? 
भारत का निम्नलिखित में से कौन सा परमाणु संयंत्र में IV भूकंपी क्षेत्र में स्थित है? 
(a) Kaiga /
कैगा
(b) Kakrapar /
काकरापार
(c) Narora/
नरोरा
(d) Tarapur/
तारापुर 

 

Tarapur in Maharashtra, Kakrapar in Gujarat & Kaiga in Karnataka are located in seismic zone III. Narora in Uttar Pradesh comes under seismic zone IV. In terms of nuclear power generation, India is fifth among Asian countries after Japan, Korea, China & Taiwan.

ANS:- C

 

3.In fiber-optics communication, the signal travels in the form of-
फाइबर ऑप्टिक्स संचार में, सिग्नल किसके रूप में यात्रा करता है? 
(a) Lightwave /
प्रकाश तरंग
(b) Radio wave /
रेडियो तरंग
(c) Microwave /
माइक्रोवेव
(d) Electric wave /
विद्युत तरंग   

ANS:- A

 

4.Rodenticide is the chemical which is used to control. 
कृत्रिम श्वासोधक रासायनिक पदार्थ है जिसे ______ को नियंत्रित करने के लिए उपयोग किया जाता है.
(a) Bats/
चमगादड़
(b) Monkeys/
बंदर
(c) Rats/
चूहे
(d) Rabbits/
खरगोश

ANS:- C

 

 5.The constitution has a provision for Uniform Civil Code in which Article?
संविधान के किस अनुच्छेद में समान नागरिक संहिता के लिए प्रावधान है?
(a) Article 15/
अनुच्छेद 15

(b) Article 35/ अनुच्छेद 35
(c) Article 44/
अनुच्छेद 44
(d) Article 40/
अनुच्छेद 40

ANS:- C

 

 

6.Which State enjoys the distinction of being the first linguistic state of India?
भारत के पहले भाषाई राज्य होने के विशेष सम्मान किस राज्य को प्राप्त है?
(a) West Bengal/
पश्चिम बंगाल
(b) Andhra Pradesh/
आंध्र प्रदेश
(c) Tamil Nadu/
तमिलनाडु
(d) Kerala/ केरल

ANS:- B

 

7.The first one, among the following, to deal with music was –
संगीत को निम्नलिखित में से किसमें सबसे पहले दर्शया गया था?
(a) Rig Veda/ ऋग वेद
(b) Yajur Veda/
यजूर वेद
(c) Sama Veda/
साम वेद
(d) Atharva Veda/
अथर्व वेद

ANS:- C

 

8.To which of the republic of Buddha belong?
बुद्ध किस प्रजातंत्र से संबंधित हैं?
(a) Mallas/
मल्लास
(b) Sakyas/
सक्य़ास
(c) Licchavis/
लिकाछीस
(d) None of the above/
उपरोक्त में से कोई भी नहीं

ANS:- B

 

9.During the Indian freedom Struggle, who of the following founded the Prarthana Samaj?
भारतीय स्वतंत्रता संग्राम के दौरान, निम्नलिखित में से किसने प्रार्थना समाज की स्थापना की?
(a) Atmaram Pandurang(
आत्माराम पांडुरंग)
(b) Gopal Hari Deshmukh(
गोपाल हरि देशमुख)
(c) Ishwar Chandra Vidyasagar(
ईश्वर चंद्र विद्यासागर)
(d) Dayananda Saraswati(
दयानंद सरस्वती)

ANS:- A

 

10.The largest delta of the world is?

दुनिया का सबसे बड़ा डेल्टा है
(a) Sunderbans(
सुंदरबन)
(b) Amazon basin(
अमेज़ॅन बेसिन)
(c) Greenland(
ग्रीनलैंड)
(d) Congo basin(
कांगो बेसिन)

ANS:- A

 

11.The ‘Dark Continent’ is?
डार्क कॉन्टिनेंटहै :
(a) Africa(
अफ्रीका)
(b) South America(
दक्षिण अमेरिका)
(c) Australia(
ऑस्ट्रेलिया)
(d) Asia(
एशिया)

ANS:- A

 

12.In which state is Hutti Gold Mine situated?
हुटि गोल्ड खान किस राज्य में स्थित है?
(a) Maharashtra(
महाराष्ट्र)
(b) West Bengal(
पश्चिम बंगाल)
(c) Orissa(
उड़ीसा)
(d) Karnataka(
कर्नाटक)

ANS:- D

 

13.Which one of the following countries is the largest producer of uranium in the world?
निम्नलिखित देशों में से कौन सा यूरेनियम का सबसे बड़ा उत्पादक है?
(a) Canada(
कनाडा)
(b) South Africa(
दक्षिण अफ्रीका)
(c) Kazakhstan(
कजाकिस्तान)
(d) USA(
यू.एस.)

ANS:- C

14.Cartography is?
कार्टोग्राफी है
(a) Mapmaking(
मैपमेकिंग)
(b) Mapmaking through graphic representation(
ग्राफिक प्रतिनिधित्व के माध्यम से मानचित्रण)
(c) Mapmaking through measurement(
माप के माध्यम से मानचित्रण)
(d) All of these(
उपरोक्त सभी)

ANS:- D

 

15.Natural sources of air pollution are?
वायु प्रदूषण के प्राकृतिक स्रोत हैं
(a) Smoke from vehicles(
वाहनों से धुआं)
(b) Volcanic eruptions(
ज्वालामुखीय विस्फोट)
(c) Industrial Dust (
औद्योगिक धूल)
(d) Smoke from burning dry leaves(
सूखी पत्तियों को जलाने से धुआं)

ANS:- B

 

16.The Civilian Airport of highest altitude is in?
उच्चतम ऊंचाई का नागरिक हवाई अड्डा कहाँ है?
(a) Myanmar(
म्यांमार)
(b) Nepal(
नेपाल)
(c) India(
भारत)
(d) China(
चीन)

ANS:- D

 

Daocheng Yading Airport, which opened in September 2013, is the highest-altitude airport in the world. It is located at an elevation of 4,411m.

 

 

17.To hear a clear echo, the minimum distance between the reflecting surface and the observer should be- 
एक स्पष्ट गूंज/ प्रतिध्वनि सुनने के लिए, प्रतिबिंबित सतह और पर्यवेक्षक के मध्य न्यूनतम दूरी होनी चाहिए
(a) 165 feet  / 165
फीट
(b) 165 metre / 165
मीटर
(c) 16.5 feet   /16.5
फीट
(d) 16.5 metre  /16.5
मीटर

ANS:- D

 

18.Ultrasonics are sound waves of frequency 
अल्ट्रासोनिक ध्वनि तरंगों की आवृत्ति _________हैं.
(a) Greater than 20,000 Hz  /20,000
हर्ट्ज से अधिक
(b) Less than 10,000 Hz  / 10,000
हर्ट्ज से कम
(c) Equal to 1000 Hz  /1000
हर्ट्ज के बराबर
(d) None of these  /
इनमे से कोई नहीं

ANS:- A

Audible wave (20 Htz- 20,000 Htz), Infrasonic waves (<20Htz)

 

 

19.Which one of the following is the effect of the flight of supersonic jet? 
निम्नलिखित में से क्या सुपरसोनिक जेट की उड़ान का प्रभाव है?  
(a) Air pollution/
वायु प्रदुषण
(b) Eye disease/
नेत्र रोग
(c) Depletion in ozone layer/
ओजोन परत में कमी
(d) None of these/
इनमे से कोई नहीं

ANS:- C

 

20.Which among the following is white phosphorus?
निम्नलिखित में से कौन सा सफेद फास्फोरस है?
(a) P1
(b) P6
(c) P4
(d) P5

The most important form of elemental phosphorus from the perspective of applications and chemical literature is white phosphorus. It consists of tetrahedral P4 molecules, in which each atom is bound to the other three atoms by a single bond. 

ANS:- C

 

21.What does a catalyst do in a reaction?
एक उत्प्रेरक प्रतिक्रिया में क्या करता है
(a) Changes potential energy of reactants/
प्रतिक्रियाओं की स्थितिज ऊर्जा बदलता है
(b) Changes kinetic energy of reactants/
प्रतिक्रियाओं की गतिशील ऊर्जा बदलता है
(c) Changes potential energy of products/
उत्पादों की स्थितिज ऊर्जा बदलता है
(d) Changes activation energy/
सक्रियण ऊर्जा बदलता है

ANS:- D

 

22.Which among the following is an endothermic reaction?
निम्नलिखित में से क्या ऊष्माशोषी प्रतिक्रिया है
(a) Respiration/
श्वसन
(b) Combustion/
ज्वलन
(c) Sweating/
पसीना आना
(d) Burning of natural gas/
प्राकृतिक गैस का जलना 

ANS:- C

 

23.Desert plants are generally- 
रेगिस्तान पौधे आम तौर पर क्या होते हैं?
(a) Viviparous /
विविपेरस
(b) Succulent /
गूदेदार पौधा
(c) Herbaceous /
घास
(d) Heterophyllous /
विभिन्न पर्णीय

ANS:- B

 

24.Cyanocobalamin is- 
सयानोकोबालामिन है
(a) Vitamin C
(b) Vitamin B_2
(c) Vitamin B_6
(d) Vitamin B_12

ANS:- D

 

25.Which one of the following states/Union territory sends only one representative to the Rajya Sabha?
निम्नलिखित राज्यों में से कौन सा राज्य / केंद्र शासित प्रदेश राज्यसभा में केवल एक प्रतिनिधि भेजता है?
(a) Goa/
गोवा

(b) Arunachal Pradesh/अरुणाचल प्रदेश
(c) Manipur/
मणिपुर
(d) all the above/
उपरोक्त सभी

ANS:- D

 

26.MANREGA scheme has been launched as a part of implementing which one of the following articles of the Indian Constitution ?
मनरेगा योजना भारतीय संविधान के निम्नलिखित अनुच्छेदों में से किस एक के आधार पर लागू की गई है ?
(a) Article 43 /
अनुच्छेद 43
(b) Article 45/
अनुच्छेद 45
(c) Article 47/
अनुच्छेद 47
(d) Article 50/
अनुच्छेद 50

ANS:- C

 

27.The constitution of India does not contain any provision for the impeachment of
भारत के संविधान में _______के महाभियोग के लिए कोई प्रावधान नहीं है.
(a) The president/
राष्ट्रपति
(b) The Governor of state/
राज्य के राज्यपाल
(c) The Chief Justice of India/
भारत के मुख्य न्यायाधीश
(d) The Vice President of India/
भारत के उपराष्ट्रपति

ANS:- B

 

28.By Which name/names is our country mentioned in the constitution?
संविधान में हमारे देश का कौन से नाम का उल्लेख किया गया है?
(a) India and Bharat/
इंडिया और भारत
(b) India and Hindustan/
इंडिया और हिंदुस्तान
(c) Bharat Only/
केवल भारत
(d) India, Bharat and Hindustan/
इंडिया, भारत और हिंदुस्तान

ANS:- A

 

29.The Lok Sabha is summoned to meet by the
लोकसभा को ______द्वारा आह्वान किया जाता है. 
(a) Speaker of the Lok Sabha/
लोकसभा के अध्यक्ष
(b) President/
राष्ट्रपति
(c) Leader of the majority party/
बहुमत पार्टी के नेता
(d) Ministry of Parliamentary Affairs/
संसदीय मामलों के मंत्रालय

ANS:- B

 

30.Between which stations was the first railway line opened in India?
भारत में किन रेलवे स्टेशनों के बीच पहली रेलवे लाइन खोली गई थी?

(a) Calcutta to Raniganj (कलकत्ता से रानीगंज)
(b) Bombay to Pune (
मुंबई से पुणे)
(c) Calcutta to Jamshedpur (
जमशेदपुर से कलकत्ता)
(d) Bombay to Thane (
बॉम्बे से ठाणे)

ANS:- D

 

31.Who was Francisco De Almeida?
फ्रांसिस्को डी अल्मेडा कौन था?
(a) Dutch Viceroy in India (
भारत में डच वाइसराय)
(b) Portuguese Viceroy in India (
भारत में पुर्तगाली वायसराय)
(c) French Viceroy in India (
भारत में फ्रेंच वाइसराय)
(d) English Viceroy in India (
भारत में अंग्रेजी वाइसराय)

ANS:- B

32.The term Iqta means –
शब्द इक्ता का मतलब है
(a) Assignments of land as reward of pension (
पेंशन के पुरस्कार के रूप में भूमि सौंपना)
(b) Revenue assignment of a particular area in lieu of cash salary (
नकद वेतन के बदले किसी विशेष क्षेत्र का राजस्व सौंपना)
(c) An administrative grant or relief (
एक प्रशासनिक अनुदान या राहत)
(d) A unit of local government (
स्थानीय सरकार की एक इकाई)

ANS:- B

 

33.During the Mughal period, which one of the following trader were the first to come to India?
मुगल काल के दौरान, भारत में आने वाले पहले व्यापारी कौन थे?
(a) Portuguese  (
पुर्तगाली)
(b) Dutch  (
डच)
(c) Danish  (
डेनिश)
(d) English (
अंग्रेजी)

ANS:- A

 

34.The Hathigumpha inscription near Bhubaneshwar, Orissa relates to the king?
भुवनेश्वर के पास हाथीगुंफा शिलालेख, उड़ीसा ____राजा से संबंधित है?
(a) Susharma (
सुशर्मा)
(b) Hala (
हाला )
(c) Kharavela (
खरावेला)
(d) Pulamayi (
पुलमयी)

ANS:- C

 

35.Which of the following is the first Biosphere Reserves of India?
निम्नलिखित में से कौन भारत का पहला बायोस्फीयर रिज़र्व है?
(a) Nilgiri (
निलगिरी)
(b) Nandadevi (
नंददेवी)
(c) Sundarbans (
सुंदरबन)
(d) Gulf of Mannar (
मन्नार की खाड़ी)

ANS:- A

 

36.Which country is the largest producer of timber? 
कौन सा देश लकड़ी का सबसे बड़ा उत्पादक है?
(a) United States (
संयुक्त राज्य अमेरिका)
(b) Brazil (
ब्राजील)
(c) Nigeria (
नाइजीरिया)
(d) Sweden (
स्वीडन)

ANS:- A

 

37.Seasonal migration of people is known as –
लोगों के मौसमी प्रवास को ___ रूप में जाना जाता है.
(a) Pastoralism (
पौराणिक धर्म)
(b) Nomadism (
नाममात्रवाद)
(c) Intra migration (
इंट्रा माइग्रेशन)
(d) Transhumance (
ट्रांसहुमंस)

ANS:- D

 

38.Gasohol is a mixture of: 
गैसोहोल _____ का मिश्रण है:
(a) Gasoline and Butanol(
गैसोलीन और बुतानॉल)
(b) Gasoline and Ethanol(
गैसोलीन और इथेनॉल)
(c) Gasoline and Propanol(
गैसोलीन और प्रोपोनॉल)
(d) Methanol and Ethanol(
मेथनॉल और इथेनॉल)

ANS:-B

 

39.Movement of cell against concentration gradient is called
एकाग्रता ढाल के खिलाफ सेल की आवाजाही को क्या कहा जाता है?

(a)osmosis(परासरण)
(b) diffusion(
विसरण)
(c)active transport(
सक्रिय ट्रांसपोर्ट)
(d)passive transport(
नकारात्मक ट्रांसपोर्ट)

 

Active transport, this is the only transport method that can move species against their concentration gradient (from low to high concentration). Facilitated diffusion only moves species down their concentration gradient from high to low concentration.

ANS:- C

 

40.Milk protein is digested by which of the following enzyme-
दूध प्रोटीन निम्न एंजाइम में से किसके द्वारा पचाया जाता है
(a) Pepsin(
पेप्सिन)
(b) Trypsin(
ट्रिप्सिन)
(c) Rennin(
रेनिन)
(d) Erepsin(
एरेप्सिन )

ANS:-C

PDF DOWNLOAD LINK

GENERAL AWARENESS CLASS 19 PDF

 

GENERAL AWARENESS for RAILWAY RPF CONSTABLE EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS for SSC GD EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS SSC GD QUESTION PDF IN HINDI