GENERAL AWARENESS for RAILWAY RPF CONSTABLE EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS for SSC GD EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS SSC GD QUESTION PDF IN HINDI

GENERAL AWARENESS for RAILWAY RPF CONSTABLE EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS for SSC GD EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS SSC GD QUESTION PDF IN HINDI

1.Who discovered Television?

टेलीविजन की खोज किसने की? 
(a) Edison/
एडिसन
(b) Galileo/
गैलीलियो
(c) Baird  /
बेयर्ड
(d) Franklin /
फ्रैंकलिन

ANS:- C

2.Cyclotrons are used to accelerate:

साइक्लोट्रॉन का उपयोग किसे त्वरित करने के लिए किया जाता है?
(a) Neutrons /
न्यूट्रॉन
(b) Protons  /
प्रोटॉन
(c) Atoms /
परमाणु
(d) Ions /
आयन

ANS:- B

3.The temperature of the filament of lighted electric bulb is generally:

रोशनी वाले बल्ब के फिलामेंट आम तौर तापमान कितना होता है
(a) 100°C to 500°C
(b) 1000°C to 1500°C
(c) 2000°C to 2500°C
(d) 4000°C to 5000°C

ANS:- C

4.The highest temperature attained by a super conductor is-
एक सुपर कंडक्टर द्वारा प्राप्त उच्चतम तापमान है 
(a) 24 K
(b) 138 K
(c) 150 K
(d) 300 K

ANS:- B

5.Which is the most abundant element after Oxygen in the earth’s crust? 

ऑक्सीजन के बाद पृथ्वी की परत में सबसे प्रचुर मात्रा में पाए जाने वाला तत्व कौन सा है?
(a) Silicon /
सिलिकॉन
(b) Carbon /
कार्बन
(c) Sodium /
सोडियम
(d) Chlorine /
क्लोरीन

ANS:- A

6.The oil in the wick of an oil lamp rises up due to –
एक तेल के लैंप बाती में तेल के बढ़ने का कारण होता है
(a) Capillary action /
केशिका क्रिया
(b) Low viscosity of oil  /
तेल की कम चिपचिपाहट
(c) Gravitational force  /
गुरुत्वाकर्षण बल
(d) Pressure difference  /
दबाव अंतर

ANS:- A

7.The important metal used with iron to make it rust free- 
लौह को जंग मुक्त करने के लिए इसके साथ उपयोग की जाने वाली महत्वपूर्ण धातु कौन सी है
(a) Aluminium /
एल्युमीनियम
(b) Carbon /
कार्बन
(c) Chromium /
क्रोमियम
(d) Tin /
टिन

ANS:- C

8.The pH of lemon juice is expected to be—
नींबू के रस का PH कितना होने की उम्मीद है?
(a) more than 7/
7 से अधिक
(b) equal to 7/
7 के बराबर
(c) nothing can be predicted/
कुछ भी भविष्यवाणी नहीं की जा सकती
(d) less than 7/
7 से कम

ANS:- D

9.Sikkim was granted statehood in the year
किस वर्ष सिक्किम को राज्य का दर्जा दिया गया था?
(a) 1973
(b) 1974
(c) 1975
(d) 1976

ANS:- C

10.Which among the following state has Vidhan Parishad?
निम्नलिखित राज्यों में से किसमे विधान परिषद है?
(a) Himachal Pradesh /
हिमाचल प्रदेश
(b) Tamil Nadu/
तमिलनाडु
(c) Kerala/
केरल
(d) Andhra Pradesh/
आंध्र प्रदेश

ANS:- D

Out of 29 states in India, the states that have vidhan parishad or the legislative council are UP.,Bihar, Andhra Pradesh, Telangana, Karnataka, Jammu and Kashmir , and Maharashtra.

 

11.The oath of office is administered to the Governor by the:
राज्यपाल को शपथ कौन दिलाता है?
(a) Chief Justice of India/
भारत के मुख्य न्यायाधीश
(b) Speaker of Legislative Assembly/
विधानसभा के सभापति
(c) President/
राष्ट्रपति
(d) Chief Justice of High Court/
उच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश

ANS:- D

 

12.The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad is __________.
विधान परिषद की सदस्यता के लिए न्यूनतम आयु सीमा __________ है.
(a) 21 years/
21 वर्ष
(b) 25 years/
25 वर्ष
(c) 30 years/
30 वर्ष
(d) 35 years/
35 वर्ष

ANS:- C

13.Which of the following can a court issue for enforcement of Fundamental Rights ?
निम्न में से कौन सा मौलिक अधिकारों को लागू करने के लिए न्यायालय द्वारा जारी फर्मान है?
(a) A decree /
एक हुक्मनामा
(b) An Ordinance /
एक अध्यादेश
(c) A writ  /
एक लेखन
(d) A notification /
एक अधिसूचना

ANS:- C

14.Which of the following is a bulwark of personal freedom ?
इनमें से कौन सा व्यक्तिगत स्वतंत्रता से सम्बन्धित है?
(a) Mandamus/
मंडमस
(b) Habeas Corpus/
हाबिस कार्पस
(c) Quo Warranto/
कू वॉरंटो
(d) Certiorari/
सर्टिओरीरी

 

Habeas Corpus – a writ requiring a person under arrest to be brought before a judge or into court, especially to secure the person’s release unless lawful grounds are shown for their detention.

ANS:- B

15.In Jainism ‘perfect knowledge’ is referred to as—
जैन धर्म मेंसंपूर्ण ज्ञानको क्या कहा जाता है
(a) Jina/
जीना
(b) Ratna/
रत्न
(c) Kaivalya/
कावल्य
(d) Nirvanas/
निर्वाणस

ANS:- C

16.A dominant majority of the images at Ajanta are those of –
अजंता में किसकी छवियों का एक प्रमुख बहुमत है?
(a) Shiva/
शिव
(b) Buddha/
बुद्ध
(c) Hanuman/
हनुमान
(d) Parvati/
पार्वती

ANS:- B

17.Wahabis were ________ fanatics.
वहाबिस ________ कट्टरपंथी थे
(a) Hindu/
हिंदू
(b) Muslim/
मुस्लिम
(c) Christian/
क्रिश्चियन
(d) Sikh/
सिख

 

Islamic doctrine and religious movement founded by Muhammad ibn Abd al-Wahhab

ANS:- B

 

18.The Arya Mahila Sabha was founded by ?
आर्य महिला सभा की स्थापना किसने की थी?
(a) Durgabai Deshmukh/
दुर्गाबाई देशमुख
(b) Raj Kumari Amrit Kaur/
राज कुमारी अमृत कौर
(c) Nellie Sengupta/
नेल्ली सेनगुप्ता
(d) Pandit Ramabai/
पंडित रमाबाई

ANS:- D

 

19.J.E.D. Bethune was closely associated with –
J.E.D. बेथ्यून _____ से निकट से जुड़ा था?
(a) Abolition of Pardah system/
परदा प्रणाली का उन्मूलन
(b) Female education/
महिला शिक्षा
(c) Widow remarraige/
विधवा पुनर्निर्माण
(d) Abolition of slavery/
गुलामी के उन्मूलन

 

John Elliot Drinkwater, a barrister and law member of the Governor-General’s Council, was an Anglo-Indian lawyer and a pioneer in promoting women’s education in 19th-century India

ANS:- B

 

20.Which countries are separated by the 49th parallel? 
कौन सा देश 49वें समानांतर से विभाजित हैं?
(a) USA and Canada/
संयुक्त राज्य अमेरिका और कनाडा
(b) USA and Mexico/
संयुक्त राज्य अमेरिका और मेक्सिको
(c) France and Germany/
फ्रांस और जर्मनी
(d) Russia and China/
रूस और चीन

 

Roughly 3,500 kilometres (2,175 mi) of the CanadaUnited States border was designated to follow the 49th parallel from British Columbia to Manitoba on the Canadaside, and from Washington to Minnesota on the U.S. side, more specifically from the Strait of Georgia to the Lake of the Woods

ANS:- A

 

 

21.‘Manchester’ of South India is ?
दक्षिण भारत कामैन्चस्टरहै:
(a) Coimbatore/
कोयम्बटूर
(b) Madurai/
मदुरै
(c) Bengaluru/
बेंगलुरु
(d) Chennai/
चेन्नई

ANS:- A

 

22.Black Forests are found in?
काले वन कहाँ पाए जाते हैं?
(a) France/
फ्रांस
(b) Germany/
जर्मनी
(c) Czechoslovakia/
चेकोस्लोवाकिया
(d) Rumania/
रुमानिया

ANS:- B

 

23.In geography ‘Gulf Stream’ refers to?
भूगोलखाड़ी स्ट्रीमकिस को संदर्भित करता है?
(a) a warm ocean current/
एक गर्म महासागर धारा
(b) the strong air current/
मजबूत हवा कि धारा
(c) Streams joining a gulf/
एक खाड़ी में शामिल होने वाली धाराएं
(d) the name of a stream/
एक धारा का नाम

ANS:- A

 

The Gulf Stream is a warm and swift Atlantic Ocean current that originates in the Gulf of Mexico and stretches to the tip of Florida

 

 

24.Census of the population in India is done after every?
भारत में आबादी की जनगणना प्रत्येक ______ समय के बाद कि जाती है.
(a) 10 years/
10 वर्षों
(b) 5 years/
5  वर्षों
(c) 7 years/
7 वर्षों
(d) 2 years/
2 वर्षों

Census of India. The decennial Census of India has been conducted 15 times, As of 2011. While it has been conducted every 10 years, beginning in 1872, the first complete census was taken in the year 1881.

ANS:- A

 

25.A biotechnique in which ultrasonic sound is used-  
एक बायोटेक्निक जिसमें अल्ट्रासोनिक ध्वनि का उपयोग किया जाता है 
(a) Sonography/
सोनोग्राफी
(b) E.C.G /
.सी.जी
(c) E.E.G /
..जी.
(d) X-ray/
एक्सरे

ANS:- A

 

26.Bats can fly during dark nights and also prey. This is because- 
चमगादड़ अंधेरी रात के दौरान उड़ सकता है और शिकार भी कर सकता है. क्योंकि 
(a) The pupil of their eyes is large/
उनकी आंखों की पुतली बड़ी होती है
(b) Their night vision is very good/
उनकी रात की दृष्टि बहुत अच्छी है
(c) Every birds can do this/
हर पक्षी यह कर सकता हैं
(d) They produce ultrasonic waves and are guided by them./
वे अल्ट्रासोनिक तरंगों का उत्पादन करते हैं और उनके द्वारा निर्देशित होते हैं.

ANS:- D

27.As per the WHO, the safe noise level for a city is-
WHO के अनुसार, एक शहर के लिए सुरक्षित आवाज़ स्तर कितना है
(a) 45 db
(b) 50 db
(c) 55 db
(d) 60 db

ANS:- A

 

28.Alkali metals can –
अल्काली धातुएं
(a) Be highly stable at room temperature/
कमरे के तापमान पर अत्यधिक स्थिर रहती है
(b) Vaporize at room temperature/
कमरे के तापमान पर वाष्पीकृत हो जाती है
(c) Easily gain electrons/
आसानी से इलेक्ट्रॉन प्राप्त करती है
(d) Easily lose electrons/
आसानी से इलेक्ट्रॉन खो देती है

ANS:- D

 

29.Name the catalyst used in the conversion of milk into curd.
दूध के दही में रूपांतरण में प्रयुक्त उत्प्रेरक का नाम बताइये?
(a) Pepsin/
पेप्सिन
(b) Invertase/
इन्वर्टेस
(c) Lactose/
लेक्टेस
(d) Diastase/
डाईटेस 

ANS:- C

 

30.Acids turn ______ litmus _______. 
एसिड _______ लिटमस को _______ में परिवर्तित कर देता है.
(a) red, blue  /
लाल, नीला
(b) green, yellow/
हरा, पीला
(c) blue, red  /
नीला, लाल
(d) yellow, green/
पीला, हरा

ANS:- C

 

31.Automobile exhaust leads to a poisonous pollutant
ऑटोमोबाइल निकास किस जहरीले प्रदूषक को बढ़ाता है?
(a) Carbon Dioxide/
कार्बन डाइआक्साइड
(b) Sulphur Dioxide/
सल्फर डाइक्साइड
(c) Carbon Monoxide/
कार्बन मोनोऑक्साइड
(d) Nitrous Oxide/
नाइट्रस ऑक्साइड

ANS:- C

 

32.The mulberry fruit is :

शेह्तूत का फल क्या है?
(a) Sorosis  /
सोरोसिस
(b) Syconus  /
साइकोनस
(c) Samara  /
समारा
(d) Nut  /
नट

ANS:- A

33.Leg-haemoglobin is found in-
लेगहीमोग्लोबिन किस में पाया जाता है?
(a) Human blood /
मानव रक्त
(b) Rabbit blood /
खरगोश के खून में
(c) Nitrogen Fixing root nodules /
नाइट्रोजन फिक्सिंग रूट नोड्यूल
(d) Chicken blood /
चिकन रक्त

ANS:- C

34.In the human body, which structure is the appendix attached to? 
मानव शरीर में, कौन सी संरचना से अपेंडिक्स जुड़ा होता है?
(a) The large intestine  /
बड़ी आंत
(b) The small intestine /
छोटी आंत
(c) The gall bladder /
पित्त मूत्राशय
(d) The stomach /
आमाशय

ANS:- A

 

35.Nutraceuticals are products which have- 
न्यूट्रास्यूटिकल वे उत्पाद हैं जिसमें होते हैं
(a) Nutrients vitamin and minerals /
पोषक तत्व विटामिन और खनिज
(b) Nutrients protein and fatty acids /
पोषक तत्व प्रोटीन और फैटी एसिड
(c) Nutrient and toxic effect /
पोषक तत्व और विषाक्त प्रभाव
(d) Nutrient and medicinal effect /
पोषक तत्व और औषधीय प्रभाव

 

The term “nutraceutical” combines two words – “nutrient” (a nourishing food component) and “pharmaceutical” (a medical drug)

ANS:-  D

 

36.Iron content is found maximum in: 
किसने अधिकतम आइरन पाया जाता है: 
(a) Beans/
फलियां
(b) Eggs /
अंडे
(c) Green vegetables /
हरी सब्जियाँ
(d) Milk/
दूध

ANS:- C

37.The gas used for artificial ripening of green fruits is- 
हरे फलों को कृत्रिम रूप से पकाने के लिए किस गैस का उपयोग किया जाता है 
(a) Ethane/
एथैन
(b) Acetylene /
एसिटिलीन
(c) Carbon-dioxide/
कार्बन डाइआक्साइड
(d) Oxytocin/
ऑक्सीटोसिन

ANS:- B

 

38.The Legislative Council can delay the enactment of a money bill for a maximum period of :
विधान परिषद अधिकतम ________अवधि के लिए धन बिल के अधिनियमन में देरी कर सकती है:
(a) fourteen days/
चौदह दिन
(b) one month/
एक महीना
(c) three months/
तीन महीने
(d) none of the above/
उपरोक्त में से कोई भी नहीं

ANS:- A

 

39.The first amendment to the constitution carried out in 1951 related to
संविधान में_________से संबंधित पहला संशोधन 1951 में किया गया था.
(a) Security of the country/
देश की सुरक्षा
(b) Security of the Prime Minister/
प्रधान मंत्री की सुरक्षा
(c) several changes to the Fundamental Rights provisions of the constitution/
संविधान के मौलिक अधिकार प्रावधानों में कई बदलाव
(d) Scheduled Castes and Scheduled Tribes/
अनुसूचित जाति और अनुसूचित जनजाति

ANS:- C

40.Who was called ‘Grand Old Man of India’?
भारत केग्रैंड ओल्ड मैनकिसे कहा जाता था?
(a) Dadabhai Naoroji/ 
दादाभाई नौरोजी
(b) Jamshedji Tata/
जमशेदजी टाटा
(c) Surendranath Bannerjee/
सुरेंद्रनाथ बनर्जी
(d) C. Rajagopalachari/
सी. राजगोपालाचारी

 

ANS:- A

 

 PDF DOWNLOAD LINK

GENERAL AWARENESS CLASS 20 PDF

 

GENERAL AWARENESS for RAILWAY RPF CONSTABLE EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS for SSC GD EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS SSC GD QUESTION PDF IN HINDI