GENERAL AWARENESS for RAILWAY RPF CONSTABLE EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS for SSC GD EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS SSC GD QUESTION PDF IN HINDI

GENERAL AWARENESS for RAILWAY RPF CONSTABLE EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS for SSC GD EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS SSC GD QUESTION PDF IN HINDI

1.The conductivity of a semi-conductor at zero degree Kelvin is- 
शून्य डिग्री केल्विन में एक अर्धचालक की प्रवाहकत्त्व कितनी होगी
(a) 105 ohm /
ओम
(b) 10-1 ohm /
ओम
(c) 10-5 ohm /
ओम
(d) zero /
शून्य

ANS:-D

2.Bronze is an alloy of copper and- 
कांस्य तांबे और ________की मिश्र धातु है
(a) Tin /
टिन
(b) Aluminium /
एल्युमीनियम
(c) Silver  /
सीलवर
(d) Nickel  /
निकेल

ANS:- A

3.Which of the following alloys has a maximum percentage of Copper? 
निम्नलिखित में से कौन सा मिश्र धातु  में कॉपर का अधिकतम प्रतिशत है?
(a) Brass / 
पीतल
(b) Bronze  /
कांस्य
(c) German Silver/
जर्मन सिल्वर
(d) Delta Metal  /
डेल्टा धातु 

ANS:- B

4.Easily soluble in water-
पानी में आसानी से घुलनशील है– 
(a) Carbon/
कार्बन
(b) Nitrogen/
नाइट्रोजन
(c) Ammonia/
अमोनिया
(d) Iodine/
आयोडीन 

ANS:-C

5.An aqueous solution of copper sulphate is acidic in nature because the salt undergoes- 
कॉपर सल्फेट का एक जलीय घोल प्रकृति में अम्लीय होता है क्योंकि नमक का
(a) Dialysis/
अपोहन होता है
(b) Electrolysis/
विद्युतपघटन होता है
(c) Hydrolysis/
जलीय संलयन होता है
(d) Photolysis/
फोटोलैसिस होता है 

ANS:- C

6.The working of a rocket is based on the principle of –
एक रॉकेट की कार्यान्वयन का सिद्धांत का आधार है
(a) Conservation of momentum /
संवेग का संरक्षण
(b) Conservation of mass /
द्रव्यमान का संरक्षण
(c) Conservation of energy /
ऊर्जा का संरक्षण
(d) Conservation of angular momentum /
कोणीय संवेग का संरक्षण

ANS:- A

7.Rectifiers convert _____.
रेक्टीफाइर्स _____ को रूपांतिरत करते हैं.
(a) high voltage to low voltage /
उच्च वोल्टेज को कम वोल्टेज में
(b) low voltage to high voltage /
कम वोल्टेज को उच्च वोल्टेज में
(c) AC to DC /
AC को DC में
(d) DC to AC /
DC को AC में

ANS:- C

8.‘Raman effect’ deals with the light rays passing through
रमन प्रभाव‘ ____ से गुजरने वाली प्रकाश किरणों से संबंधित है 
(a) Only fluids /
केवल तरल पदार्थ
(b) Only prisms /
केवल प्रिज्म
(c) Only diamonds /
केवल हीरे
(d) All transparent medium/
सभी पारदर्शी माध्यम 

ANS:- D

9.Which one of the following pairs is correctly matched? 
निम्नलिखित में से कौन सा सुमेलित है?
(a) Silver Iodide(
रजत आइडाइड)  – Horn Silver(हॉर्न रजत)
(b) Silver Chloride(
सिल्वर क्लोराइड)  – Artificial rain(कृत्रिम बारिश)
(c) Zinc Phosphide(
जस्ता फॉस्फेट)  – Rat poison(चूहे मारने का ज़हर)
(d) Zinc Sulphide(
जिंक सल्फाइड) – Philosopher’s wool(दार्शनिक ऊन

ANS:- C

10.Which one of the following catalysts is used in hydrogenation of vegetable oils? 
वनस्पति तेलों के हाइड्रोजनीकरण के लिए निम्न में से कौन सा उत्प्रेरक उपयोग किया जाता है?
(a) Zinc /
जस्ता
(b) Platinum /
प्लेटिनम
(c) Nickel /
निकेल
(d) Iron /
लोहा 

ANS:- C

During hydrogenation, vegetable oils are reacted with hydrogen gas at about 60ºC. A nickel catalyst is used to speed up the reaction

11.In which year were the Indian states reorganized on the linguistic basis?
किस वर्ष भाषाई आधार पर भारतीय राज्यों को पुनर्गठित किया गया था?
(a) 1947
(b) 1951
(c) 1956
(d) 1966

ANS:- C

 

12.An ordinance issued by the Governor has to be passed by the Assembly within
राज्यपाल द्वारा जारी एक अध्यादेश को विधानसभा द्वारा कितने में पारित होना चाहिए? 
(a) 8 weeks/
8 सप्ताह
(b) 10 weeks/
10 सप्ताह
(c) 12 weeks/
12 सप्ताह
(d) 6 weeks/
6 सप्ताह

ANS:- D

13.Which article deals with appointment of chief minister?
कौन सा अनुच्छेद मुख्यमंत्री की नियुक्ति से संबंधित है?
(a) Article 163/
अनुच्छेद 163
(b) Article 169/
अनुच्छेद 16 9
(c) Article 74/
अनुच्छेद 74
(d) Article 146/
अनुच्छेद 146

 

ANS:- A

14.Among the following, who is given the credit of carrying Jainism in South India?
दक्षिण भारत में जैन धर्म को ले जाने का श्रेय निम्नलिखित में से किसे दिया जाता है?
(a) Sudharmana(
सुधर्मना)
(b) Indrabhuti(
इंद्रभुति)
(c) Bhadrabahu(
भद्रबाहू)
(d) Sthulabhadra(
स्टलभद्र)

ANS:- C

15.The word Jina from which the Jainism has originated stands for –
शब्द जीना जिसमें से जैन धर्म का जन्म हुआ है उसका अर्थ क्या है?
(a) Great(
महान)
(b) Detached(
अलग)
(c) Non-violence(
अहिंसा)
(d) Conqueror of senses(
इंद्रियों का विजेता)

ANS:- D

16.Who among the following is known as ‘Martin Luther’ of India?
निम्नलिखित में से किसे भारत केमार्टिन लूथरके नाम से जाना जाता है?
(a) Swami Vivekanand(
स्वामी विवेकानंद)
(b) Swami Shraddhanand(
स्वामी श्रद्धानंद)
(c) Raja Ram Mohan Roy(
राजा राम मोहन रॉय)
(d) Swami Dayanand Saraswati(
स्वामी दयानंद सरस्वती)

ANS:- D

17.Raniganj in West Bengal is known for?
पश्चिम बंगाल में रानीगंज किस के लिए जाना जाता है?
(a) Petroleum(
पेट्रोलियम)
(b) Coal(
कोयला)
(c) Aluminium(
एल्यूमिनियम)
(d) Uranium(
यूरेनियम)

ANS:- B

18.Which one of the following is a warm ocean current?
निम्नलिखित में से कौन सी एक गर्म महासागर कि धारा है?
(a) Canary(
कैनरी)
(b) Labrador(
लैब्राडोर)
(c) Kurushio(
कुरुशियो)
(d) Kurile(
कुरिल)

ANS:- C

19._________ fiber is used in making bristles for brushes.
ब्रश के ब्रिसल बनाने में __________ फाइबर का उपयोग किया जाता है
(a) Kevlar  /
केवलर
(b) Nylon-66 /
नायलॉन -66
(c) Terylene /
टेरीलीन
(d) Lexan /
लेक्सन

ANS:- B

 

20.Which one of the following groups of organisms has significance in diagnosing the death by drowning? 
जीवों में डूबने से होने वाली मृत्यु के निदान में निम्नलिखित समूहों में से कौन सा महत्वपूर्ण है.
(a) Lichens  /
लाइकन
(b) Protozoa   /
प्रोटोजोआ
(c) Cyanobacteria /
साइनोबैक्टीरिया
(d) Diatoms /
डायटम

ANS:- D

 

Diatoms are useful in forensic studies. It has significance in diagnosing the death by drowning. Diatoms are photosynthetic algae and are found in almost every aquatic environment including fresh and marine waters, soils and almost at every humid place.

 

21.What amongst the following is responsible for the formation of stone in the human kidney? 
मानव गुर्दा में पत्थरी के बनने के लिए निम्नलिखित में से क्या जिम्मेदार है?
(a) Calcium acetate /
कैल्शियम एसीटेट
(b) Calcium oxalate /
कैल्शियम ऑक्सलेट
(c) Sodium acetate /
सोडियम एसीटेट
(d) Sodium benzoate /
सोडियम बेंज़ोएट

ANS:- B

22.In human body, which one of the following hormones regulates blood calcium and phosphate? 
मानव शरीर में, निम्नलिखित में से कौन सा हार्मोन रक्त कैल्शियम और फॉस्फेट को नियंत्रित करता है? 
(a) Glucagon/
ग्लूकागन
(b) Growth hormone/
वृद्धि हार्मोन
(c) Parathyroid hormone/
पैराथाएरॉएड हार्मोन
(d) Thyroxine/
थाइरॉक्सिन

ANS:- C

 

The hormones calcitriol, calcitonin and parathyroid regulate body calcium.

 

23.In addition to the representatives of the states the Rajya Sabha has :
राज्यों के प्रतिनिधियों के अलावा राज्यसभा ने ___________सदस्यों को नामित किया.
(a) ten nominated members/
दस नामित सदस्य
(b) 12 nominated members/
बारह मनोनीत सदस्य
(c) five nominated members/
पांच मनोनीत सदस्य
(d) no nominated members/
कोई नामांकित सदस्य

ANS:- B

 

24.How many types of emergencies have been envisaged under the Indian Constitution?
भारतीय संविधान के तहत कितनी आपातकालीन स्थितियों पर विचार किया गया है?
(a) Two /
दो
(b) Three/
तीन
(c) Four /
चार
(d) One/
एक

ANS:- B

 

The difference in the three types of emergency lies in above three steps. For National Emergency a written statement is required by the Union Cabinet requesting the President to declare emergency under Article 352 on grounds of war, external aggression or armed rebellion as the case may be

There are three types of emergencies under the Indian Constitution namely: National Emergency(Article 352), State Emergency (Article 356) and Financial Emergency(Article 360).

 

 

25.The salary of the Governor is charged on :
राज्यपाल का वेतन इस पर लगाया जाता है:
(a) the Consolidated Fund of India/
भारत का समेकित निधि
(b) the Consolidated Fund of the State/
राज्य के समेकित निधि
(c) the Consolidated Fund of India and Consolidated Fund of the State on fifty-fifty basis/
फिफ्टी फिफ्टी के आधार पर राज्य के समेकित निधि और राज्य के समेकित निधि
(d) the Contingency Fund of the State/
राज्य के आकस्मिक निधि

ANS:- B

 

Under Article 266 (1) of the Constitution of India

 

 

26.Among the following, which Mughal Emperor introduced the policy of Sulh-i-kul?
निम्नलिखित में से किस मुगल सम्राट ने सुहकुल की नीति पेश की थी?
(a) Babar (
बाबर)
(b) Humayun (
हुमायूं)
(c) Akbar (
अकबर)
(d) Shahjahan (
शाहजहां)

ANS:- C

 

27.In which script were the Ashokan inscription were written in North West Frontier Province?
किस स्क्रिप्ट में अशोक शिलालेख उत्तर पश्चिम सीमांत प्रांत में लिखे गए थे?
(a) Prakrit (
प्राकृत)
(b) Brahmi (
ब्राह्मी)
(c) Sanskrit (
संस्कृत)
(d) Kharoshti (
खोरोटी)

ANS:- D

28.Which is a major shipbuilding centre of India? 
भारत का प्रमुख जहाज निर्माण केंद्र कौन सा है?
(a) Cochin (
कोचीन)
(b) Paradeep (
पारादीप)
(c) Kandla (
कांडला)
(d) Tuticorin (
टूटीकोरिन)

ANS:- A

29.Which of the following is the third largest country in population after China and India?
चीन और भारत के बाद निम्नलिखित में से कौन आबादी में तीसरा सबसे बड़ा देश है?
(a) Bangladesh (
बांग्लादेश)
(b) USA (
यूएसए)
(c) Indonesia (
इंडोनेशिया)
(d) Japan (
जापान)

ANS:- B

 

30.The plants receive Nitrogen in form of: 
पौधों को नाइट्रोजन _____ के रूप में प्राप्त होता है:
(a) Nitric oxide (
नाइट्रिक ऑक्साइड)
(b) Nitrate(
नाइट्रेट)
(c) Ammonia(
अमोनिया)
(d) Nitride(
नाइट्राइड)

ANS:- B

 Nitrate is the form of nitrogen most used by plants for growth and development.

31.What is the average fat content of buffalo milk? 
भैंस के दूध की औसत वसा सामग्री क्या है?
(a) 7.2%
(b) 4.5%
(c) 9.0%
(d) 10.0%

ANS:- A

32.Alpha-keratin is a protein, present in: 
अल्फाकेराटिन एक प्रोटीन है, जो _____ में मौजूद है:
(a) Blood(
रक्त)
(b) Skin(
त्वचा)
(c) Lymph(
लसीका)
(d) Eggs(
अंडे)

ANS:- B

33.Which one of the following is not a protein? 
इनमें से कौन सा प्रोटीन नहीं है?
(a) Keratin(
कैरेटिन)
(b) Fibroin(
फ़िब्रोइन )
(c) Oxytocin(
ओक्सीटोसिन )
(d) Collagen(
कोलेजन )

ANS:- C

34.The normal temperature of the human body is- 
मानव शरीर का सामान्य तापमान है 
(a) 37 °C
(b) 98 °C
(c) 367 K
(d) None of the above(
उपरोक्त में से कोई नहीं)  

 

The average of normal temperature of human body is 98.4°F (37°C).

 

ANS:- A

35.Ergotism is due to consumption of: 
ठोंठी किसके उपभोग के कारण होता है? 
(a) Contaminated grains(
दूषित अनाज )
(b) Rotting vegetables(
बेकार सब्जियों)
(c) Contaminated water(
दूषित पानी)
(d) Safe cooked food(
सुरक्षित पके हुए भोजन

ANS:- A

 

36.The number of biogeographical zones in India are

भारत में जैवभौगोलिक क्षेत्रों की संख्या कितनी है?
(a) 2

(b) 10

(c) 5

(d) 6

ANS:- B

The country has 10 different biogeographic zones and 26 biotic provinces

37.The Article 343 of the Indian Constitution is about

भारतीय संविधान का अनुच्छेद 343 किससे संबंधित है?
(a) Number of seats for the Lok Sabha / लोकसभा के लिए सीटों की संख्या

(b) Number of seats for the Rajya Sabha / राज्य सभा के लिए सीटों की संख्या

(c) Hindi as official language / आधिकारिक भाषा के रूप में हिंदी

(d) Special status to Kashmir/ कश्मीर को विशेष दर्जा

ANS:- C

38.MRI is a diagnostic tool, which means- 
MRI का पूर्ण क्या है 
(a) Magnetic Resonance Index
(b) Magnetic Resolution Information
(c) Magnetic Resonance Imaging
(d) All the above(
उपरोक्त सभी )


 ANS:- C

39.The member of the 14th finance commission is 
14 वें वित्त आयोग का सदस्य है

(a)Abhijeet singh and Sushma nath/ अभिजीत सिंह और सुषमा नाथ

(b)M Govinda Rao/ एम गोविंदा राव

(c)Sudipto Mundal/ सुदीपतो मुंडाल

(d)All of these/ इनमें से सभी

ANS:- D

40.Passeridae is the scientific name of _____?
पास्सेरीदे _____ का वैज्ञानिक नाम है
(a) Squirrel (
गिलहरी)
(b)  Sparrow (
स्पैरो)
(c) Lizard (
छिपकली)
(d) Spider monkey (
स्पाइडर बंदर)

ANS:- B

 

PDF DOWNLOAD LINK

GENERAL AWARENESS CLASS 21 PDF

 

 

GENERAL AWARENESS for RAILWAY RPF CONSTABLE EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS for SSC GD EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS SSC GD QUESTION PDF IN HINDI