GENERAL AWARENESS for RAILWAY RPF CONSTABLE EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS for SSC GD EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS SSC GD QUESTION PDF IN HINDI

GENERAL AWARENESS for RAILWAY RPF CONSTABLE EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS for SSC GD EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS SSC GD QUESTION PDF IN HINDI

1.The resistance of a semiconductor on heating 
हीटिंग पर अर्धचालक का प्रतिरोध:
(a) Remains/
समान रहता है
(b) Decreases/
कम होता है
(c) Increases/
बढ़ता है
(d) None of the above/
उपरोक्त में से कोई नहीं

ANS:- B

At the higher temperatures, a semi-conductor’s valence electrons are free = conduction results, resistivity decreases.

उच्च तापमान में, अर्धकंडक्टर के वैलेंस इलेक्ट्रॉन मुक्त होते हैं = चालन परिणाम, प्रतिरोधकता कम हो जाती है।

2.Laughing gas used as anesthesia by doctors is- 
चिकित्सकों द्वारा संज्ञाहरण के रूप में उपयोग की जाने वाली हँसिंग गैस क्या है 
(a) Nitrogen/
नाइट्रोजन
(b) Nitrogen Oxide/
नाइट्रोजन ऑक्साइड
(c) Nitrous Oxide/
नाइट्रस ऑक्साइड
(d) Nitrogen dioxide/
नाइट्रोजन डाइऑक्साइड

ANS:- C

3.Sodawater-obtained by passing carbon dioxide in water is: 
पानी में से कार्बन डाइऑक्साइड गुजार कर प्राप्त सोडावाटर क्या है: 
(a) An oxidizing agent/
एक ऑक्सीकरण एजेंट
(b) Basic in nature/
प्रकृति में क्षार
(c) Acidic in nature/
प्रकृति में अम्लीय
(d) Reducing agent/
अपचायक कारक 

ANS:- C

4.The two elements that are frequently used for making transistors are
ट्रांजिस्टर बनाने के लिए अक्सर उपयोग किए जाने वाले दो तत्व हैं
(a)Boron and aluminum/
बोरान और एल्यूमीनियम
(b)Silicon and germanium/
सिलिकॉन और जर्मेनियम
(c)Iridium and tungsten/
इरिडियम और टंगस्टन
(d)Niobium and columbium/
नाइओबियम और कोलम्बियम

ANS:- B

5.Which is not a Lewis acid? 
इनमें से क्या लुईस एसिड नहीं है? 
(a) AlCl3
(b) BF3
(c) NH3
(d) FeCl3

Both Lewis Acids and Bases contain HOMO (highest occupied molecular orbital) and LUMOs  (lowest unoccupied molecular orbital) but only the HOMO is considered for Bases and only the LUMO is considered for Acids.

ANS:- C

6.The number of Union Territories in India is
भारत में केंद्र शासित प्रदेशों की संख्या कितनी है?
(a) 5
(b) 7
(c) 9
(d) 6

 

India is a federal union comprising 29 states and 7 union territories, for a total of 36 entities.

The seven union territories are:

Chandigarh.

Dadra and Nagar Haveli.

Daman and Diu.

Lakshadweep.

Puducherry.

Andaman and Nicobar Islands.

National Capital Territory of Delhi.

 

ANS:- B

7.The Fundamental Duties are mentioned in the following part of the Constitution of India—
निम्नलिखित भाग में से भारतीय संविधान के किस भाग में मौलिक कर्तव्यों का उल्लेख किया गया है?
(a) Part III/
भाग III
(b) Part IV/
भाग IV
(c) Part IV A/
भाग IV
(d) Part VI/
भाग VI 

 

ANS:- C

The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, Part IVA of Indian Constitution deals with Fundamental Duties. the Fundamental Duties were increased to eleven by the 86th Amendment in 2002.

 

8.The Theosophical Society was founded in the U. S. A. by ?
थियोसोफिकल सोसाइटी यू.एस. में _______ द्वारा स्थापित की गई थी?
(a) A. O. Hume(
हूम)
(b) Annie Besant(
एनी बेसंट)
(c) Madam Blavatsky (
मैडम ब्लवात्स्की)
(d) Tilak and Gokhale(
तिलक और गोखले)

 

Formed on 17 November 1875 by Helena Petrovna Blavatsky.

ANS:- C

9.Ilmenite is an ore/mineral of?
इल्मेनाइट ___का एक अयस्क / खनिज है.
(a) Zinc /
जिंक
(b) Uranium /
यूरेनियम
(c) Chromium /
क्रोमियम
(d) Titanium /
टाइटेनियम

ANS:- D

Altered ilmenite forms the mineral leucoxene, an important source of titanium in heavy mineralsands ore deposits

10.A group of archaebacteria is used in the production of-
अर्चेबक्टेरिया का समूह किस के उत्पादन में उपयोग किया जाता है?
(a) Ethane /
एथेन
(b) Methane /
मीथेन
(c) Acids /
एसिड
(d) Alchohols /
अल्कोहल

 

There are three major known groups of Archaebacteria: methanogens, halophiles, and thermophiles. The methanogens are anaerobic bacteria that produce methane. 

ANS:- B

 

11……………. is the most abundant element contained within living organisms,: 
जीवित जीवों में निहित सबसे प्रचुर मात्रा में………. तत्व है
(a) Oxygen/
ऑक्सीजन
(b) Sulphur /
सल्फर
(c) Carbon/
कार्बन
(d) Phosphorus/
फॉस्फोरस

ANS:- A

 

Oxygen is the most abundant element contained within living organisms, composing about 65% of the human body

 

12.After Uttar Pradesh which state has the largest number of seats in the Rajya Sabha is :
उत्तर प्रदेश के  बाद वह राज्य कौन सा है जिसके पास राज्यसभा में सबसे अधिक सीटों की संख्या है?
(a) Andhra Pradesh/
आंध्र प्रदेश
(b) Himanchal Pradesh/
हिमांचल प्रदेश
(c) Madhya Pradesh /
मध्य प्रदेश
(d) Maharashtra/
महाराष्ट्र

ANS:- D

19 Seats

 

13.The proposal for framing of the constitution of India by an elected constituent Assembly was made by
संविधान सभा द्वारा भारत के संविधान को निर्मित करने का प्रस्ताव किसके द्वारा दिया गया है?
(a) Simon Commissions/
साइमन कमीशन
(b) Government of India Act, 1935/
भारत सरकार अधिनियम, 1935
(c) Cripps Mission/
क्रिप्स मिशन
(d) the Cabinet Mission/
कैबिनेट मिशन

ANS:- D

 

14.In which one of the following cities, was the East India Association founded by Dadabhai Naoroji in 1866?
1866 में दादाभाई नौरोजी द्वारा स्थापित किया गया ईस्ट इंडिया एसोसिएशन निम्न में से कौन सा  शहर है?
(a) Paris/
पेरिस
(b) London/
लंदन
(c) New York/
न्यूयॉर्क
(d) Tokyo/
टोक्यो

ANS:- B

The East India Association was founded by Dadabhai Naoroji in 1866, in collaboration with Indians and retired British officials in London.

 

15.Akbar’s guardian teacher was –
अकबर ………के अभिभावक शिक्षक थे
(a) Abul Fazl/
अबुल फजल
(b) Bairam Khan/
बैरम खान
(c) Abdul Latif/
अब्दुल लतीफ
(d) Kabir/
कबीर

ANS:- B

Bairam Khan also Bayram Khan ( c. 18 January 1501 – c. 31 January 1561) was an important military commander, later commander-in-chief of the Mughal army, a powerful statesman and regent at the court of the Mughal Emperors, Humayun and Akba

 

16.Yellow Revolution is associated with the production of –
पीली क्रांति किसके उत्पादन से सम्बंधित है?
(a) Poultry/
पोल्ट्री
(b) Gold/
सोना
(c) Sunflower/ (
सूरजमुखी
(d) Oil seeds/
तेल के बीज

ANS:- D

 

17.Maximum wheat producing state in India is –
भारत में अधिकतम गेहूं का उत्पादन किस राज्य में होता है?
(a) Punjab/
पंजाब
(b) Uttar Pradesh/
उत्तर प्रदेश)
(c) Madhya Pradesh/
मध्य प्रदेश
(d) Haryana/
हरियाणा

ANS:- B

 

18.The Bhilai Steel Plant has been established with the assistance of –
भिलाई स्टील प्लांट ____की सहायता से स्थापित किया गया था.
(a) UK/
ब्रिटेन
(b) USA/
यूएसए
(c) Russia/
रूस
(d) Germany/
जर्मनी

The government of India and the USSR entered into an agreement, which was signed in New Delhi on 2 March 1955, for the establishment of an integrated iron and steel works at Bhilai with an initial capacity of one million tons of steel ingot.

ANS:- C

 

19.The largest producer of gold in the world is –
दुनिया में सोने का सबसे बड़ा उत्पादक है
(a) China/
चीन
(b) Canada/
कनाडा
(c) Russia/
रूस
(d) South Africa/
दक्षिण अफ्रीका

 

China takes the number one spot of global gold producers by a wide margin, extracting 131 tonnes more than second place Australia.

ANS:- A

20.The most literate Union Territory in India is –
भारत में सबसे अधिक साक्षर संघ राज्य है
(a) Delhi/
दिल्ली
(b) Lakshadweep/
लक्षद्वीप
(c) Chandigarh/
चंडीगढ़
(d) Puducherry/
पुडुचेरी

ANS:- B

 

21.The slow growth of the human body is caused due to the deficiency of which of the following? 
निम्नलिखित में से किस की कमी के कारण मानव शरीर की धीमी वृद्धि होती है?
(a) Fats/
वसा
(b) Vitamins/
विटामिन
(c) Harmones/
हॉर्मोन
(d) None of the above/
उपरोक्त में से कोई नहीं

ANS:- C

22.One of the following is most suitable for study of mutations
म्यूटेशन के अध्ययन के लिए निम्न में से सबसे उपयुक्त है:
(a)Haploids/
हप्लोइड्स
(b)Diploids/
डिपलोइड्स
(c)Tetraploids/
टेट्राप्लोइड्स
(d)Polyploid/
पोलीप्लोइड

ANS:- A

Mutations are changes in the genetic sequence, and they are a main cause of diversity among organisms. These changes occur at many different levels, and they can have widely differing consequences.

 

23.Linseed is a rich source of- 
अलसी किसका एक समृद्ध स्रोत है?
(a) Vitamin C/
विटामिन C
(b) Omega-3 fatty acid/
ओमेगा -3 फैटी एसिड
(c) Essential amino acids/
तात्विक ऐमिनो अम्ल
(d) Antioxidants/
एंटीऑक्सीडेंट

ANS:- B

Linseed  or Flaxseed is a rich source of healthy fat, antioxidants, and fiber. The seeds contain protein, lignans, and the essential fatty acid alpha-linolenic acid, also known as ALA or omega-3. The nutrients in flaxseed may help lowerthe risk of diabetes, cancer, and heart disease.

24.Which one of the following has been wrongly listed as a Union Territory?
इनमें से कौन सी एक संघीय क्षेत्र के रूप में गलत सूचीबद्ध किया गया है?
(a) Chandigarh/
चंडीगढ़
(b) Pondicherry/
पांडिचेरी
(c) Tripura/
त्रिपुरा
(d) None of these/
इनमें से कोई नहीं

ANS:-C

 

25.Kailasa Temple, one of the largest monolithic structures, is in –
कैलासा मंदिर, सबसे बड़ी अखंड संरचनाओं में से एक _______ में स्थित है.

(a)Ajanta Caves/ अजंता गुफाएं)
(b) Elephanta Caves/
एलीफांटा गुफाएं)
(c) Ellora Caves/
एलोरा गुफाएं)
(d) Nalanda Caves/
नालंदा गुफाएं)

ANS:-C

he Kailash (IAST: Kailāśa) or Kailasanatha temple (Kailāsanātha) is one of the largest Indian rock-cut ancient Hindu temples located in the Ellora Caves, Maharashtra, India

26.Who was the writer of Tales of Panchatantra?
पंचतंत्र के किस्से के लेखक कौन थे?
(a) Kautilya/
कौटिल्य
(b) Pushyagupta/
पुष्यगुप्त
(c) Vishnu Sharma/
विष्णु शर्मा
(d) Vishakhdatta/
विशाखदत्ता

ANS:- C

 

27.In the National Flag, what shall be the Ratio of the width to the length—
राष्ट्रीय ध्वज में, चौड़ाई का लंबाई से कितना अनुपात होना चाहिए?
(a) 2 : 3
(b) 2 : 4
(c) 2 : 5
(d) 2 : 6

ANS:- A

The National Flag of India is a horizontal tricolour of deep saffron [kesaria] at the top, white in the middle & dark green at the bottom in equal proportion. The ratio of width of the flag to its length is 2 to 3.

28.Japan’s Parliament is known as –
जापान की संसद को किस रूप में जाना जाता है?
(a) Diet/
डाइट
(b) Dail/
डेल
(c) Yuan/
युआन
(d) Shora/
शोरा

 

National Diet of Japan

ANS:- A

29.To which period does the Mehrauli Pillar inscription belong?
मेहरुली स्तंभ शिलालेख किस अवधि से संबंधित है?
(a) Mauryas/
मौर्य
(b) Sungas/
सुगांस
(c) Kushanas/
कुशनास
(d) Guptas/
गुप्त

ANS:- D

30.In which year was the Keshavananda Bharati Case implemented in the basic structure of the Constitution?
किस वर्ष में संविधान की बुनियादी संरचना में केसावनंद भारती मामला कार्यान्वित किया गया था?
(a)1973
(b)1976
(c)1978
(d)1980

ANS:- A

The Kesavananda Bharati judgement or His Holiness Kesavananda Bharati Sripadagalvaru and Ors. v. State of Kerala and Anr. (case citation: (1973) 4 SCC 225) is a landmark decision of the Supreme Court of India that outlined the basic structure doctrine of the Constitution.

31.The King Kanishka held a great Buddhist Council under whose Presidentship?
 राजा कनिष्क ने किसके नेतृत्व में एक महान बौद्ध परिषद की अध्यक्षता की थी?
(a) Asvaghosha/
असवघोष
(b) Sangharaksha/
संगरक्ष
(c) Nagasena/
नागासेना
(d) Vasumitra/
वसुमित्रा

ANS:- D

The Fourth Buddhist Council was held at Kundalvana, Kashmir in 72 AD during the reign of Kushan king Kanishka. It was held under the Presidentship of Vasumitra to compose commentaries on the Tripitika.

32.Who among the following stood for total revolution in the country?
निम्नलिखित में से कौन देश में कुल क्रांति के लिए खड़ा था?
(a) Jai Prakash Narayan/
जय प्रकाश नारायण
(b) Jyotibha Phule/
ज्योतिबा फुले
(c) Annie Besant/
एनी बेसेंट
(d) Mahatma Gandhi/
महात्मा गांधी

ANS:- A

 

33.Who among the following holds office during the pleasure of the President?
राष्ट्रपति कि प्रसाद पर्यान्त के दौरान उसका पद कौन संभालता है?
(a) Speaker of Lok Sabha/
लोक सभा के अध्यक्ष
(b) Prime Minister/
प्रधान मंत्री
(c) Election Commissioner/
चुनाव आयुक्त
(d) Governor/
राज्यपाल

ANS:- D

34.Which session of the year, President addresses both the Houses of Parliament—
वर्ष के कौन से सत्र, राष्ट्रपति संसद के दोनों सदनों को संबोधित करते हैं?
(a) First session (Budget)/
पहला सत्र (बजट)

(b) Second session (Monsoon)/ दूसरा सत्र (मानसून)

(c) Third session (Winter)/ तीसरा सत्र (शीतकालीन)
(d) None of the above/
उपरोक्त में से कोई नहीं

ANS:- A

Article 87 of the constitution provides two instances when the President specially addresses both Houses of Parliament. The President of India addresses both the Rajya Sabha and the Lok Sabha at the beginning of the first Session after each general election when the reconstituted lower house meets for the first time.

 

35.Which among the following was also known as Bandobast system? 
निम्न में से किसे बंदोबस्त प्रणाली के नाम से भी जाना जाता था?
(a) Zabti/
ज़ब्ती
(b) Parukh/
पारुख
(c) Nasaq/
नासाक
(d) Kankut/
कांकुट

 

In 1580, Akbar instituted a new system called the Dahsala or theBandobast Arazi or the Zabti system. Under this, the average produce of different crops as well as the average prices prevailing over the last ten years was calculated.

ANS:- A

36.Who among the following was a founder of the Swaraj Party?
निम्नलिखित में से कौन स्वराज पार्टी का संस्थापक था?
(a) Vallabh Bhai Patel/
वल्लभ भाई पटेल
(b) Rajendra Prasad/
राजेंद्र प्रसाद
(c) C R Das/
सी आर दास
(d) Narendra Dev/
नरेंद्र देव

ANS:- C

37.Who was popularly known as The Iron Man of India?

कौन भारत के लौह पुरुष के रूप में जाने जाते थे?

(a) Jawaharlal Nehru/ जवाहर लाल नेहरू

(b) Bhim Rao Ambedkar/ भीम राव अम्बेडकर

(c) Bal Gangadhar Tilak/ बाल गंगाधर तिलक

(d) Sardar Vallabh Bhai Patel/ सरदार वल्लभ भाई पटेल

ANS:- D

38.The number of members in the Simon Commission was ________.
साइमन आयोग में सदस्यों की संख्या ________ थी.
(a) 10
(b) 20
(c) 7
(d) 12

The commission consisted of seven members—fourConservatives, two Labourites, and one Liberal—under the joint chairmanship of the distinguished Liberal lawyer, Sir John Simon.

ANS:- C

 

39.Pasteurization is related to:
पाश्चरराइजेशन _______ से संबंधित है:
(a) Sterilization of milk/
दूध के विसंक्रमण
(b) Dehydration of milk/
दूध के निर्जलीकरण
(c) Fermentation of milk/
दूध के किण्वन
(d) Distillation of milk/
दूध के आसवन

ANS:- A

pasteurization. The process of heating a beverage, such as milk , to a specific temperature for a specific period of time in order to kill microorganisms that could cause disease, spoilage, or undesired fermentation.

40.Most malleable metal is
सबसे आघातवर्धनीय धांतु है:
(a) Platinum/
प्लैटिनम
(b) Silver/
चांदी
(c) Iron/
लोहा
(d) Gold/
सोना

 

It is the ability of a solid to bend or be hammered into other shapes without breaking. Examples of malleable metals are gold, iron, aluminum, copper, silver, and lead. Gold and silver are highly malleable.

ANS:- D

 

PDF DOWNLOAD LINK

GENERAL AWARENESS CLASS 22 PDF

 

GENERAL AWARENESS for RAILWAY RPF CONSTABLE EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS for SSC GD EXAM 2018 || GENERAL AWARENESS SSC GD QUESTION PDF IN HINDI