GK QUESTION AND ANSWER for RAILWAY EXAM 2018 // SSC CHSL // CGL// RPF // BIHAR POLICE //SSC GD 2018

22nd AUG 2018

GK QUESTION AND ANSWER for RAILWAY EXAM 2018 // SSC CHSL // CGL// RPF // BIHAR POLICE //SSC GD 2018

1.Who put an end to the system of Dual Government in Bengal?

बंगाल में दोहरी सरकार की व्यवस्था किसने समाप्त की थी?

(a) Warren Hastings/ वॉरेन हेस्टिंग्स

(b) Clive/ क्लाइव              

(c) Regulating Act/ विनियमन अधिनियम

(d) British Parliament/ ब्रिटिश संसद

 

2.Who among the following founded the Hindustan Republican Army (or Association) in 1924 ?

निम्नलिखित में से किसने 1924 में हिंदुस्तान रिपब्लिकन आर्मी (या एसोसिएशन) की स्थापना की थी?

(a) Surya Sen/ सूर्य सेन

(b) V. D. Savarkar/ वी डी सावरकर

(c) SachindraNathSanyal/ सचिंद्र नाथ सान्याल

(d) BatukeshwarDutta/ बटुकेश्वर दत्त 

 

3.Gadar Party was founded at—

गदर पार्टी की स्थापना कहाँ की गई थी

(a) Berlin/ बर्लिन

(b) Tokyo/ टोक्यो

(c) Washington/ वाशिंगटन

(d) San Francisco/ सैन फ्रांसिस्को 

 

4.Which of the following was first started by Mahatma Gandhi?

निम्नलिखित में स क्या सबसे पहले महात्मा गांधी द्वारा शुरू किया गया था?

(a) Champaran Satyagraha/ चंपारण सत्याग्रह

(b) Quit India Movement/ भारत आंदोलन छोड़ो

(c) Civil Disobedience/ सविनय अवज्ञा

(d) Non-cooperation/ असहयोग

 

5.Rukmini Devi Arundale is associated with _______.

 रुक्मिणी देवी अरुंडेल _______ से सम्बंधित है

 (a) Kathak / कथक 

(b) Bharatnatyam / भरतनाट्यम 

(c) Kuchipudi / कुचिपुड़ी

(d) Bhangra / भांगड़ा

 

6.Which state does not share a common border with Haryana?

 कौनसा राज्य हरियाणा के साथ सीमा साझा नहीं करता है

 (a) Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश

 (b) Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश

 (c) Himachal Pradesh / हिमाचल प्रदेश

 (d) Rajasthan / राजस्थान

 

7.Who was the founder of the Brahmo Samaj?

ब्रह्मो समाज के संस्थापक कौन थे

 (a) Rabindranath Tagore / रवींद्रनाथ टैगोर

 (b) Subhash Chandra Bose / सुभाष चंद्र बोस

 (c) Sardar Vallabh Bhai Patel / सरदार वल्लभ भाई पटेल

 (d) Raja Ram Mohan Roy / राजा राम मोहन रॉय

 

8.‘National Youth Day’ is marked on:

राष्ट्रीय युवा दिवसमनाया जाता है

  (a) January 15 / 15 जनवरी

 (b) January 9 / 9 जनवरी

 (c) January 18 / 18 जनवरी

 (d) January 12 / 12 जनवरी

 

9.Which of the following cities lies to the western-most longitude?

निम्नलिखित में से कौनसा शहर पश्चिमीदेशांतर पर स्थित है

  (a) Jaipur / जयपुर

 (b) Nagpur / नागपुर

 (c) Bhopal / भोपाल

 (d) Hyderabad / हैदराबाद

 

10.Who is the Chairperson of the National Green Tribunal?

राष्ट्रीय हरित प्राधिकरण के अध्यक्ष कौन हैं? 

  (a) Justice J.S. Verma / न्यायधीश जे एस वर्मा

 (b) Justice Adarsh Kumar Goel / न्यायधीश आदर्श कुमार गोयल

 (c) Justice K.G. Balakrishnan / न्यायधीश के. जी बल कृष्णानन

 (d) Justice Markandey Singh / न्यायधीश मार्कण्डेय सिंह

 

 11.Non Resident Indians (NRI) Day is marked on:

प्रवासी भारतीय (एनआरआई) दिवस मनाया जाता है

 (a) January 9 / 9 जनवरी

 (b) January 17 / 17 जनवरी

 (c) January 19 / 19 जनवरी

 (d) January 7 / 7 जनवरी

 

12.National Environmental Engineering Research Institute is located at-

 राष्ट्रीय पर्यावरण अभियांत्रिकी अनुसंधान संस्थान स्थित है– 

  (a) Pune / पूना

 (b) Delhi / दिल्ली

 (c) Mumbai / मुंबई

 (d) Nagpur / नागपुर

 

13.Who was the first Ramon Magsaysay Award winner from India? 

 भारत से पहला रामन मैगसेसे पुरस्कार विजेता कौन था? 

 (a) C.D. Deshmukh / सी. डी. देशमुख

 (b) Jayaprakash Narayan / जाया प्रकाश नारायण

 (c) Dr. Verghese Kurien / डॉ. वर्घीस कुरेन

 (d) Acharya Vinoba Bhave / आचार्य विनोबा भावे

 

14.The International Criminal Police Organisation (INTERPOL) has its headquarters at …

अंतर्राष्ट्रीय आपराधिक पुलिस संगठन (INTERPOL) का कार्यालय कहाँ है 

 (a) London / लन्दन

 (b) Paris / पेरिस

 (c) Bonn /बोन्न

 (d) Lyon / ल्योन

 

15.Who is the governor of Karnataka 

कर्नाटक के राज्यपाल कौन है

  (a) V.P. Singh Badnore / वी. पी. सिंह बद्नोरे

 (b) Vajubhai Vala /वज्जुभाई वाला

 (c) Chennamaneni Vidyasagar Rao / चेननामनेनी विद्यासागर राव

 (d) S. C. Jamir / एस. सी. जमीर

 

16.Capital of Denmark is? 

 डेनमार्क की राजधानी क्या है? 

  (a) Tbilisi / तबिलसी

 (b) Copenhagen / कोपेनहेगेन

 (c) Conakry / कोनेक्री

 (d) Djibouti / द्जिबौती

 

17.India became a member of the United Nations in…….. 

भारत संयुक्त राष्ट्र का सदस्य कब बना? 

  (a) 1963

 (b) 1960

 (c) 1951

 (d) 1945

 

18.Who is current Chemicals and Fertilizers Minister in Narendra Modi government? 

 नरेंद्र मोदी सरकार में मौजूदा रसायन और उर्वरक मंत्री कौन हैं? 

 (a) Ananth kumar / अनंथ कुमार

 (b) Kalraj Mishra / कलराज मिश्रा

 (c) Anant Geete / अनंत गीते

 (d) Ravi Shankar Prasad / रवि शंकर प्रसाद

 

19.What is the Currency of Cambodia?

 कंबोडिया की मुद्रा क्या है ?

 (a) Litas / लिटस

 (b) Euro / यूरो

 (c) Riel / रीएल

 (d) Shekel / शेकेल

 

20.Deepika Kumari is associated with _______. 

दीपिका कुमारी किस खेल से सम्बंधित है? 

 (a) Archery / तीरंदाजी

 (b) Wrestling / कुश्ती

 (c) Boxing / मुक्केबाजी

 (d) Swimming / तैराकी

 

 ANSWER:

 

  1. A 2.C 3.D   4.A   5.B   6.B   7.D   8.D   9.A   10.B   11.A   12.D   13.D   14.D   15.B 16.B   17.D   18.A   19.C   20.A

 DOWNLOAD PDF LINK

GK Quiz 32 PDF

 

GK QUESTION AND ANSWER for RAILWAY EXAM 2018 // SSC CHSL // CGL// RPF // BIHAR POLICE //SSC GD 2018