HIGH LEVEL APPROXIMATION PDF HINDI 2018

HIGH LEVEL APPROXIMATION FOR IBPS PO AND IBP CLERK PRELIMS 2018||APPROXIMATION PDF HINDI 2018||

Directions (Q.1-10): Find out the approximate value which should replace the question mark (?) in the following questions. (You are not expected to find out the exact value.)

1).953.7÷ 950.9989=95?

  1. a)9
  2. b)3
  3. c)99
  4. d)6
  5. e)7

2). √10000+ (3.001)/(4.987) of 1891.992 = ?

  1. a)2500
  2. b)1230
  3. c)1640
  4. d)1525
  5. e)2130

3). 0.0004÷0.0001×36.000009=?

  1. a)10
  2. b)45
  3. c)145
  4. d)5
  5. e)1450

4). 137% of 12345=?

  1. a)17000
  2. b)15000
  3. c)1500
  4. d)14300
  5. e)900

5). 3739 + 164×27=?

  1. a)105400
  2. b)4000
  3. c)8200
  4. d)690
  5. e)6300

6). 196.1×196.1×196.1×196.1×4.01×4.001×4.999×4.999= 196.14× 4 ×?

  1. a)100
  2. b)16
  3. c)10
  4. d)64
  5. e)32

7). (2/7) × (1/8) + (3/7)÷(6/14)=?

  1. a)2/56
  2. b)3/56
  3. c)1
  4. d)5
  5. e)50/60

8). 10.12.01+ 2.93.001= ?

  1. a)130
  2. b)160
  3. c)115
  4. d)117
  5. e)147

9). √1999.9997 = 4.76 × ?

  1. a)11
  2. b)45
  3. c)49
  4. d)6
  5. e)9

10).23% of 4011+ 1/7 of 5555=?

  1. a)700
  2. b)1900
  3. c)9022
  4. d)1700
  5. e)1450

Answers:                         

1). e) 2). b) 3). c) 4). a) 5). c) 6). a) 7). c) 8).a ) 9). e) 10). d)

Solutions:

1). 963.7÷ 950.9989= 95?

Or, 95?= 953.7-0.9989

                       Or, 95?≈ 952.7

Or, ? = 2.70

Answer: e)

2). √10000+ (3.001)/(4.987) of 1891.992=?

Or, ? ≈ 100+3/5 of 1900=100+1140≈1230

Answer: b)

3). ?=0.0004÷0.0001×36.000009

=4×36.000009 ≈145

Answer: c)

4). ?=137% of 12345

= (100+37) % of12345

≈12345+4570 ≈17000

Answer: a)

5). ?=3739+164×27

=3739+4428 ≈8200

Answer: c)

6). 196.1×196.1×196.1×196.1×4.01×4.001×4.999×4.999 = (196.1)4×4×?

Or, 4×?=4.01×4.001×4.999×4.999

Or, ? ≈ 4×5×5=100

Answer: a)

7). ? = (2/7) × (1/8)+(3/7)÷(6/14)

= (2/7) × (1/8) + (3/7) × (14/6) = (1/28)+1=1(1/28) ≈1

Answer: c)

8). ?=(10.1)2.01+(2.9)3.001 ≈(10)2+(3)3

=100+27 ≈130

Answer: a)

9). 4.76×? =√1999.9997

4.76×? = 44.72

Or, ? ≈ 9

Answer: e)

10). ? = 23% of 4011 + 1/7 of 5555

= 922.53 + 793.57 ≈1700

Answer: d)

Directions(1-10):What should come in place of question mark (?) in the following questions?

1). 2125 ÷ 85 = √?

  1. a)125
  2. b)625
  3. c)725
  4. d)1225
  5. e)289

2). 7 × (160+289)÷7×(505-56)=?

  1. a)7
  2. b)17
  3. c)1
  4. d)21
  5. e)None of these

3). 75% of 60% of 200 = ?

  1. a)190
  2. b)110
  3. c)80
  4. d)90
  5. e)50

4). ?% of 175/2 = 1400

  1. a)1500
  2. b)1600
  3. c)1700
  4. d)2600
  5. e)600

5). √ { [ (0.09)2 + (0.21)2+ (0.013)2 ] / [(0.009)2 + (0.021)2 + (0.021)2+ (0.0013)2] } = ?

  1. a)110
  2. b)10
  3. c)100
  4. d)1000
  5. e)210

6). (1443÷78)×(19550÷425) = ?

  1. a)761
  2. b)821
  3. c)851
  4. d)905
  5. e)879

7). (7√11+3√11)×(3√11+9√11) – (36)2= ?

  1. a)29
  2. b)125
  3. c)18
  4. d)24
  5. e)658

8). { (37/73)×(511/444)÷(133/276)+(15/19) } = ?

  1. a)2
  2. b)5
  3. c)1
  4. d)8
  5. e)15

9). 5/11 of 275 × 156 ÷ 13 + ? = 915 ÷ 15 + 585

  1. a)-875
  2. b)1146
  3. c)-146
  4. d)1075
  5. e)-854

10). { (7/11) ( 1+(4/7) ) ( 1+(3/5) ) ( 2-(3/4) ) (1+(4/9) )(2-?) } = ( 2-(5/9) )

  1. a)2/3
  2. b)3/2
  3. c)5/7
  4. d)7/5
  5. e)1

Answers:

1).b)  2).c)  3).d)  4).b)  5).b)  6).c)  7).d)  8).a)  9).e)  10).b)

Solutions:

1).√? = (2125/85) = 25

? = 25 × 25 = 625

Answer: b)

2).  ? = ( 7 × (160+289)) / (7 × (505-56))

= 449/449 = 1

Answer: c)

3).? = 75/100 × 60/100 × 200 = 90

Answer: d)

4). 175/200 × ? = 1400

? = (1400×200)/175 = 1600

Answer: b)

6).

? = (1443 ÷ 78) × (19550 ÷425)

= 18.5 × 46 = 851

Answer: c)

7).

? = (7√11 + 3√11) × (3√11 + 9√11) – 362

= 10√11 × 12√11-1296

= 11 × 10 × 12 – 1296

= 1320 – 1296

= 24

Answer: d)

8).

? = (37/73) × (511/444) ÷ (133×276) + (15/19)

= (37/73) × 511/444 × 276/133 + 15/19

= 23/19 + 15/19 = 38/19 =2

Answer: a)

9).

5/11 of 275 × 156 ÷ 13 + ? = 915 ÷ 15 + 585 = 646

Or, 125 × 12 + ? = 646

Or, 125 × 12 +? 646

Or, ? = 646 – 1500 = -854

Answer: e)

10).7/11 [ 1+(4/7)] × [ 1+ (3/5)] × [ 2-(3/4)] × [ 1+(4/9)] × (2-?) = [ 2-(5/9)]

Or, 7/11 × 11/7 × 8/5 × 5/4 13/9 × (2-?) = 13/9

Or, 2(2-?) = 1

Or, 2 × ? = 4-1 = 3

? = 3/2

Answer: b)

 

 

DOWNLOAD PDF HERE

high level approximation