QUANTITY QUESTIONS FOR IBPS PO AND IBPS CLERK PRELIMS 2018

HIGH LEVEL QUANTITY QUESTIONS FOR IBPS PO AND IBPS CLERK PRELIMS 2018|| QUANTITY QUESTIONS PDF IN HINDI 2018 ||

1.Quantity 1: A spends 50% of his monthly income on household items and out of the remaining, he spends 50% on transport, 25% on entertainment, 10% on sports and remaining amount of Rs. 1000 is saved. What is A monthly income?
Quantity 2: B spends 50% of his monthly income on household items and out of the remaining, he spends 50% on transport, 20% on entertainment, 15% on sports and remaining amount of Rs. 1000 is saved. What is B monthly income?
1.Quantity 1 >Quantity 2
2.Quantity 1 <Quantity 2
3.Quantity 1 ≤Quantity 2
4.Quantity 1 ≥Quantity 2
5.Quantity 1 =Quantity 2 or No relation can be established
मात्रा 1: A घर की वस्तुओं पर और शेष में से मासिक आय का 50% खर्च करता है, वह परिवहन पर 50% खर्च करता है, मनोरंजन पर 25%, खेल पर 10% और शेष राशि 1000 रु बचाया गया है। मासिक आय क्या है?
मात्रा 2: B घरेलू वस्तुओं पर और शेष में से मासिक आय का 50% खर्च करता है, वह परिवहन पर 50% खर्च करता है, मनोरंजन पर 20%, खेल पर 15% और शेष राशि रु। 1000 बचाया गया है। B मासिक आय क्या है?

  1. मात्रा 1> मात्रा 2
  2. मात्रा 1 <मात्रा 2
  3. मात्रा 1 ≤ मात्रा 2
  4. मात्रा 1 ≥ मात्रा 2
  5. मात्रा 1 = मात्रा 2 या कोई संबंध स्थापित किया जा सकता है

Answer – 5.Quantity 1 =Quantity 2 or No relation can be established
Explanation :
Let A’s monthly income be Rs. 100
Then, money spent on household’s item
=100×50/100 = Rs. 50
Remaining amount = 100 – 50 = Rs. 50
Money spent on transport
=50×50/100 = Rs. 25
Money spent on entertainment
=50×25/100 = Rs. 12.5
Money spent on sports
=50×10/100 = Rs. 5
∴ Last remaining amount
= 100 – (50 + 25 + 12.5 + 5)
100 – (92.5) = Rs. 7.5
∴ Rs. 7.5 is saved, when total income is Rs. 100
∴ Rs. 1 is saved, when total income =100/7.5
Q1: Now, Rs. 900 is saved, when total income
=100/7.5×1000
= 100 × 120
= Rs. 13333
Let B’s monthly income be Rs. 100
Then, money spent on household’s item
=100×50/100 = Rs. 50
Remaining amount = 100 – 50 = Rs. 50
Money spent on transport
=50×50/100 = Rs. 25
Money spent on entertainment
=50×20/100 = Rs. 10
Money spent on sports
=50×15/100 = Rs. 7.5
∴ Last remaining amount
= 100 – (50 + 25 + 10 + 7.5)
100 – (92.5) = Rs. 7.5
∴ Rs. 7.5 is saved, when total income is Rs. 100
Q2: =100/7.5×1000
= 100 × 120
= Rs. 13333
उत्तर – 5. मात्रा 1 = मात्रा 2 या कोई संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता है

स्पष्टीकरण:

ए की मासिक आय रु। 100

फिर, घर के सामान पर पैसा खर्च किया

= 100 × 50/100 = रु। 50

शेष राशि = 100 – 50 = रु। 50

परिवहन पर पैसा खर्च किया

= 50 × 50/100 = रु। 25

मनोरंजन पर पैसा खर्च किया

= 50 × 25/100 = रु। 12.5

खेल पर पैसा खर्च किया

= 50 × 10/100 = रु। 5

∴ अंतिम शेष राशि

= 100 – (50 + 25 + 12.5 + 5)

100 – (92.5) = रु। 7.5

∴ रु। 7.5 बचाया जाता है, जब कुल आय रुपये है। 100

∴ रु। 1 बचाया जाता है, जब कुल आय = 100 / 7.5

प्रश्न 1: अब, रु। कुल आय होने पर 900 बचाया जाता है

= 100 / 7.5 × 1000

= 100 × 120

= रु। 13333

बी की मासिक आय रु। 100

फिर, घर के सामान पर पैसा खर्च किया

= 100 × 50/100 = रु। 50

शेष राशि = 100 – 50 = रु। 50

परिवहन पर पैसा खर्च किया

= 50 × 50/100 = रु। 25

मनोरंजन पर पैसा खर्च किया

= 50 × 20/100 = रु। 10

खेल पर पैसा खर्च किया

= 50 × 15/100 = रु। 7.5

∴ अंतिम शेष राशि

= 100 – (50 + 25 + 10 + 7.5)

100 – (92.5) = रु। 7.5

∴ रु। 7.5 बचाया जाता है, जब कुल आय रुपये है। 100

प्रश्न 2: = 100 / 7.5 × 1000

= 100 × 120

= रु। 13333

  1. Quantity 1: A contractor undertook to do a certain piece of work in 18 days. He employed certain number of men but 12 of them being absent from the very 1st day, the rest could finish the work in 30 days. Find the number of men originally employed
    Quantity 2:A contractor undertook to do a certain piece of work in 15 days. He employed certain number of men but 10 of them being absent from the very 1st day, the rest could finish the work in 20 days. Find the number of men originally employed
    1.Quantity 1 >Quantity 2
    2.Quantity 1 <Quantity 2
    3.Quantity 1 ≤Quantity 2
    4.Quantity 1 ≥Quantity 2
    5.Quantity 1 =Quantity 2 or No relation can be established

मात्रा 1: एक ठेकेदार ने 18 दिनों में काम का एक निश्चित टुकड़ा करने का प्रयास किया। उन्होंने कुछ लोगों को नियोजित किया लेकिन उनमें से 12 पहले दिन से अनुपस्थित थे, शेष 30 दिनों में काम खत्म कर सकते थे। मूल रूप से नियोजित पुरुषों की संख्या क्या होगा
मात्रा 2: एक ठेकेदार ने 15 दिनों में काम का एक निश्चित टुकड़ा करने का प्रयास किया। उन्होंने कुछ लोगों को नियोजित किया लेकिन उनमें से 10 पहले दिन से अनुपस्थित थे, शेष 20 दिनों में काम खत्म कर सकते थे। मूल रूप से नियोजित पुरुषों की संख्या क्या होगा
1. मात्रा 1> मात्रा 2
2. मात्रा 1 <मात्रा 2
3. मात्रा 1 ≤ मात्रा 2
4. मात्रा 1 ≥ मात्रा 2
5. मात्रा 1 = मात्रा 2 या कोई संबंध स्थापित किया जा सकता है
Answer – 2.Quantity 1 <Quantity 2
Explanation :
Q1:
X *18 = (x-12)*30
18x = 30x – 360
12x = 360
X = 30
Q2:
X*15 = (x-10) *20
15x = 20x-200
5x=200
X = 40

उत्तर – 2. मात्रा 1 <मात्रा 2

स्पष्टीकरण:

Q1:

X * 18 = (एक्स -12) * 30

18x = 30x – 360

12x = 360

एक्स = 30

Q2:

X * 15 = (एक्स -10) * 20

15x = 20x-200

5x = 200

X = 40

3.A tank has a leak which would empty it in 6 hrs and it is now emptied in 10 hrsx
Quantity 1: A tap is turned on which admits 5 litres a minutes. How many litres does the tank hold?
Quantity 2: A tap is turned on which admits 4 litres a minutes. How many litres does the tank hold?
1.Quantity 1 >Quantity 2
2.Quantity 1 <Quantity 2
3.Quantity 1 ≤Quantity 2
4.Quantity 1 ≥Quantity 2
5.Quantity 1 =Quantity 2 or No relation can be established

एक टैंक में एक रिसाव है जो इसे 6 बजे खाली कर देगा और अब यह 10 बजे में खाली हो गया हैमात्रा मात्रा 1: एक नल चालू होती है जिस पर 5 लीटर एक मिनट का प्रवेश होता है। टैंक कितने लीटर रखता है?
मात्रा 2: एक नल चालू होती है जिस पर 4 लीटर एक मिनट का प्रवेश होता है। टैंक कितने लीटर रखता है?

  1. मात्रा 1> मात्रा 2
  2. मात्रा 1 <मात्रा 2
  3. मात्रा 1 ≤ मात्रा 2
  4. मात्रा 1 ≥ मात्रा 2
  5. मात्रा 1 = मात्रा 2 या कोई संबंध स्थापित किया जा सकता है

Answer – 1.Quantity 1 >Quantity 2
Explanation :
10*6/10-6 = 60/4 = 15
Q1:Capacity of the tank = 15*60*5 = 4500 litres
Q2: Capacity of the tank = 15*60*4 = 3600 litres

 

4.Quantity 1: Ravi takes 20 seconds to reach a distance of 180 m from him when he increased his speed by 50%. Then if he travels at the original speed how much time will he take?
Quantity 2: Ravi takes 30 seconds to reach a distance of 180 m from him when he increased his speed by 20%. Then if he travels at the original speed how much time will he take?
1.Quantity 1 >Quantity 2
2.Quantity 1 <Quantity 2
3.Quantity 1 ≤Quantity 2
4.Quantity 1 ≥Quantity 2
5.Quantity 1 =Quantity 2 or No relation can be established

मात्रा 1: रवि ने 180 मीटर की दूरी तक पहुंचने के लिए 20 सेकंड लगते हैं जब उन्होंने अपनी गति 50% बढ़ा दी। फिर यदि वह मूल गति पर यात्रा करता है तो वह कितना समय लेगा?

मात्रा 2: जब रवि ने अपनी गति में 20% की वृद्धि की, तब से रवि को 180 मीटर की दूरी तक पहुंचने में 30 सेकंड लगते हैं। फिर यदि वह मूल गति पर यात्रा करता है तो वह कितना समय लेगा?

  1. मात्रा 1> मात्रा 2
  2. मात्रा 1 <मात्रा 2
  3. मात्रा 1 ≤ मात्रा 2
  4. मात्रा 1 ≥ मात्रा 2
  5. मात्रा 1 = मात्रा 2 या कोई संबंध स्थापित किया जा सकता है

Answer – 2.Quantity 1 <Quantity 2
Explanation :
Q1:
180/20 = 9m/s
1.5x = 9
X = 6m/s
Time = 180/6 = 30sec
Q2:
180/30 = 6m/s
1.2 x = 6
X = 5
Time = 180/5 = 36sec

  1. The annual income of A is 10% less than that of B whose income is 20% more than that of C, find the total  income of A, B and C together per month
    Quantity 1: . If the monthly income of C is Rs. 1000
    Quantity 2: . If the monthly income of C is Rs. 1100
    1.Quantity 1 >Quantity 2
    2.Quantity 1 <Quantity 2
    3.Quantity 1 ≤Quantity 2
    4.Quantity 1 ≥Quantity 2
    5.Quantity 1 =Quantity 2 or No relation can be established
    A की वार्षिक आय बी की तुलना में 10% कम है, जिसकी आय सी की तुलना में 20% अधिक है, प्रति माह A, B और C की कुल आय पाएं

मात्रा: 1: । यदि C की मासिक आय रुपये है। 1000

मात्रा 2:। यदि C की मासिक आय रुपये है। 1100

  1. मात्रा 1> मात्रा 2
  2. मात्रा 1 <मात्रा 2
  3. मात्रा 1 ≤ मात्रा 2
  4. मात्रा 1 ≥ मात्रा 2
  5. मात्रा 1 = मात्रा 2 या कोई संबंध स्थापित किया जा सकता है

Answer – 2.Quantity 1 <Quantity 2s
Explanation :
Q1:
C = 1000
B = 1.2*1000 =1200
C= 0.9*1000 = 900
Total = 1000+1200+900=3100
Q2:
C = 1100
B = 1.2*1100 =1320
C= 0.9*1100 = 990
Total = 1100+1200+900=3200

6.A got 20% concession of the labeled price of an article and sold it with 30% profit on the price he bought. What was the labeled price?
Quantity 1:If the article was sold it for Rs.5200
Quantity 2: If the article was sold it for Rs.7800
1.Quantity 1 >Quantity 2
2.Quantity 1 <Quantity 2
3.Quantity 1 ≤Quantity 2
4.Quantity 1 ≥Quantity 2
5.Quantity 1 =Quantity 2 or No relation can be established
A को लेख के लेबल किए गए मूल्य की 20% रियायत मिली और उसने खरीदे गए मूल्य पर 30% लाभ के साथ इसे बेच दिया। लेबल की कीमत क्या थी?

मात्रा 1: अगर लेख इसे 5200 रुपये के लिए बेचा गया था
मात्रा 2: अगर लेख को इसे 7800 रुपये के लिए बेचा गया था

  1. मात्रा 1> मात्रा 2
  2. मात्रा 1 <मात्रा 2
  3. मात्रा 1 ≤ मात्रा 2
  4. मात्रा 1 ≥ मात्रा 2
  5. मात्रा 1 = मात्रा 2 या कोई संबंध स्थापित किया जा सकता है

Answer – 2.Quantity 1 <Quantity 2
Explanation :
Q1:
CP = 100/130 * 5200 = Rs.4000
80x/100 = 4000
X = 5000
Q2:
CP = 100/130 * 7800 = Rs.6000
80x/100 = 6000
X = 7500

उत्तर – 2. मात्रा 1 <मात्रा 2

स्पष्टीकरण:

Q1:

CP = 100/130 * 5200 = रुपये 4000

80x / 100 = 4000

X = 5000

Q2:

CP = 100/130 * 7800 = रुपये 6000

80x / 100 = 6000

X = 7500

7.During the first four months the investments of P and Q are in the ratio 4:7. For the remaining months their investments are in the ratio 6:5.
Quantity 1:What will be the share of P in an annual profit of Rs.13600
Quantity 2:What will be the share of Q in an annual profit of Rs.12800
1.Quantity 1 >Quantity 2
2.Quantity 1 <Quantity 2
3.Quantity 1 ≤Quantity 2
4.Quantity 1 ≥Quantity 2
5.Quantity 1 =Quantity 2 or No relation can be established

7.पहले चार महीनों के दौरान P और Q के निवेश अनुपात 4: 7 में हैं। शेष महीनों के लिए उनके निवेश अनुपात 6: 5 में हैं।

मात्रा 1: 1,3600 रुपये के वार्षिक लाभ में पी का हिस्सा क्या होगा

मात्रा 2: 1828 रुपये के वार्षिक लाभ में क्यू का हिस्सा क्या होगा

  1. मात्रा 1> मात्रा 2
  2. मात्रा 1 <मात्रा 2
  3. मात्रा 1 ≤ मात्रा 2
  4. मात्रा 1 ≥ मात्रा 2
  5. मात्रा 1 = मात्रा 2 या कोई संबंध स्थापित किया जा सकता है
    Answer – 5.Quantity 1 =Quantity 2 or No relation can be established
    Explanation :
    4*4  + 6*8 : 7*4 +5*8
    16+48 : 28+40
    64:68 => 16 :17
    Q1: P = 13600*16/33 =6594
    Q2: Q = 12800*17/33 = 6594

    8.The difference in CI(annual) and SI for a period of 2 years is Rs.71. What is P ?
    Quantity 1:If the rate of Interest is.6.5% pa
    Quantity 2: If the rate of Interest is.7 % pa
    1.Quantity 1 >Quantity 2
    2.Quantity 1 <Quantity 2
    3.Quantity 1 ≤Quantity 2
    4.Quantity 1 ≥Quantity 2
    5.Quantity 1 =Quantity 2 or No relation can be established

2 साल की अवधि के लिए CI (वार्षिक) और SI में अंतर 71 रुपये है। P क्या है

मात्रा 1: यदि ब्याज दर 6.5% प्रति वर्ष है

मात्रा 2: यदि ब्याज दर 7% प्रति वर्ष है

  1. मात्रा 1> मात्रा 2
  2. मात्रा 1 <मात्रा 2
  3. मात्रा 1 ≤ मात्रा 2
  4. मात्रा 1 ≥ मात्रा 2
  5. मात्रा 1 = मात्रा 2 या कोई संबंध स्थापित किया जा सकता है

Answer – 1.Quantity 1 >Quantity 2
Explanation :
Difference of Interest over the period of 2 years = P *(r/100)2
Q1: P = 71*10000/6.5*6.5 = 16804.7
Q2: P = 71*10000/7*7 = 14489.7

9.The average age of 3 family members A, B, C , 2 years ago was 14. The average age of B and C of them before 3 years was 15.The sum of present age of A and B is 18.
Quantity 1:What is the present age of B ?
Quantity 2:What is the present age of A ?
1.Quantity 1 >Quantity 2
2.Quantity 1 <Quantity 2
3.Quantity 1 ≤Quantity 2
4.Quantity 1 ≥Quantity 2
5.Quantity 1 =Quantity 2 or No relation can be established
2 साल पहले 3 परिवार के सदस्य A, B, C की औसत आयु 14 थी। 3 साल से पहले B और C की औसत आयु 15 थी। A और B की वर्तमान आयु 18 है।

मात्रा 1: B की वर्तमान उम्र क्या है?

मात्रा 2: A की वर्तमान उम्र क्या है?

  1. मात्रा 1> मात्रा 2
  2. मात्रा 1 <मात्रा 2
  3. मात्रा 1 ≤ मात्रा 2
  4. मात्रा 1 ≥ मात्रा 2
  5. मात्रा 1 = मात्रा 2 या कोई संबंध स्थापित किया जा सकता है
    Answer – 2.Quantity 1 <Quantity 2
    Explanation :
    A=12, B= 6 C = 30
    (A-2)+(B-2)+(C-2)/3 = 14
    A+B+C = 42 + 6
    A+B+C = 48
    (B-3)+(C-3)/2 = 15
    B+C = 30+6 = 36
    A = 12
    A+B = 18
    B = 18-12 = 6
    C = 30

10. Quantity 1: The speed of an aircraft in still air is 7km/hr and rate of the wind is 6km/hr.what is the distance travelled by the aircraft during the journey .If it is travels along the direction of the wind for 3 hours
Quantity 2: The speed of an aircraft in still air is 5km/hr and rate of the wind is 8km/hr.what is the distance travelled by the aircraft during the journey.If it is travels along the direction of the wind for 5 hours
1.Quantity 1 >Quantity 2
2.Quantity 1 <Quantity 2
3.Quantity 1 ≤Quantity 2
4.Quantity 1 ≥Quantity 2
5.Quantity 1 =Quantity 2 or No relation can be established
10.मात्रा 1: अभी भी हवा में एक विमान की गति 7 किमी / घंटा है और हवा की दर 6 किमी / घंटा है। यात्रा के दौरान विमान द्वारा यात्रा की दूरी क्या है। यदि यह हवा की दिशा के साथ 3 घंटों तक यात्रा करता है

मात्रा 2: अभी भी हवा में एक विमान की गति 5 किमी / घंटा है और हवा की दर 8 किमी / घंटा है। यात्रा के दौरान विमान द्वारा यात्रा की दूरी क्या है। अगर यह 5 घंटे तक हवा की दिशा के साथ यात्रा करता है

  1. मात्रा 1> मात्रा 2
  2. मात्रा 1 <मात्रा 2
  3. मात्रा 1 ≤ मात्रा 2
  4. मात्रा 1 ≥ मात्रा 2
  5. मात्रा 1 = मात्रा 2 या कोई संबंध स्थापित किया जा सकता है

Answer – 2.Quantity 1 <Quantity 2
Explanation :
The effective speed of the aircraft = 7+6 = 13 km/hr
Q1:Distance = 13*3 = 39km/hr
Q2:Distance = 13*5 = 65km/hr


11.  I.Quantity I.If a train moving at a uniform speed covers a distance of 52 km in 45 minutes, the distance it will cover in 2 hours 24                   minutes.
      II Quantity II.If a person travels equal distances at the speed of 3 km/hr, 4 km/hr and 5 km/hr respectively and takes a total time of 47 minutes, the total distance (in km)

निम्नलिखित में से प्रत्येक प्रश्न में, दिए गए बयान पढ़ें और दो आधारों की तुलना इसके आधार पर करें।

  1. मात्रा I. यदि एक समान गति से चलने वाली ट्रेन 45 मिनट में 52 किमी की दूरी को कवर करती है, तो कितना दूरी 2 घंटे 24 मिनट में कवर होगी।
    मात्रा II। यदि कोई व्यक्ति क्रमश: 3 किमी / घंटा, 4 किमी / घंटा और 5 किमी / घंटा की रफ्तार से समान दूरी की यात्रा करता है और 47 मिनट का कुल समय लेता है, तो कुल दूरी क्या होगा (किमी में)

1) Quantity I ≤ Quantity II

2) Quantity I ≥Quantity II

3) Quantity I > Quantity II

4) Quantity I < Quantity II

5) No relation

1) मात्रा I ≤ मात्रा II

2) मात्रा I ≥ मात्रा II

3) मात्रा I> मात्रा II

4) मात्रा I <मात्रा II

5) कोई संबंध नहीं

ANS:3) मात्रा I> मात्रा II

12.  Quantity I.A retailer buys a radio for Rs. 645. His overhead expenses are Rs. 75. If he sells the radio for Rs. 900, his profit percentage.

Quantity II. If an umbrella marked at Rs. 80, sold for Rs.68, the rate of discount.
मात्रा I. एक खुदरा विक्रेता 645 रुपये का रेडियो खरीदता है। उनके ओवरहेड खर्च 75रु है अगर वह रेडियो बेचता है 900रु में उसका लाभ प्रतिशत क्या होगा ।

मात्रा II। अगर एक छतरी का मार्क प्राइस 80Rs है और उससे 68 में बेचा गया तो उसपे छूट कितना मिला ।


1)Quantity I ≤ Quantity II
2) No relation

3) Quantity I ≥ Quantity II

4) Quantity I < Quantity II

5) Quantity I > Quantity II

1) मात्रा I ≤ मात्रा II

2) कोई संबंध नहीं

3) मात्रा I ≥ मात्रा II

4) मात्रा I <मात्रा II

5) मात्रा I> मात्रा II

ANS:5) Quantity I > Quantity II

13.Quantity I. Five years ago the average age of A, B, C and D was 43 years. With E joining them now, the average age of all the five is 42 years. The age of E.
Quantity II. The average of 8 persons in a committee is increased by 2 years when two women aged 35 years and 45 years are replaced by two men. The average age of the these two men.

13.मात्रा I. पांच साल पहले A, B, C और D की औसत आयु 43 वर्ष थी। अब उन्हें शामिल होने के साथ, सभी पांच की औसत आयु 42 वर्ष है। E की उम्र

मात्रा II। एक समिति में 8 व्यक्तियों की औसत 2 साल बढ़ जाती है जब 35 साल और 45 साल की दो महिलाएं दो पुरुषों द्वारा प्रतिस्थापित की जाती हैं। इन दो पुरुषों की औसत आयु।

 

1)Quantity I ≥ Quantity II

2) No relation

3) Quantity I > Quantity II

4) Quantity I < Quantity II

5) Quantity I ≤ Quantity II

1) मात्रा I ≥ मात्रा II

2) कोई संबंध नहीं

3) मात्रा I> मात्रा II

4) मात्रा I <मात्रा II

5) मात्रा I ≤ मात्रा II

 ANS:3) Quantity I > Quantity II

14.Quantity I. If 4×2 – 9x – 34 = 0, what is the value of x?
Quantity II. If 8y2 + 34y – 19 = 0, what is the value of y?

14.मात्रा I. यदि 4 × 2 – 9x – 34 = 0, एक्स का मान क्या है?

मात्रा II। अगर 8y2 + 34y – 1 9 = 0, वाई का मूल्य क्या है?


1)Quantity I < Quantity II

2) Quantity I ≥ Quantity II

3) No relation

4) Quantity I > Quantity II

5) Quantity I ≤ Quantity II

1) मात्रा I <मात्रा II

2) मात्रा I ≥ मात्रा II

3) कोई संबंध नहीं

4) मात्रा I> मात्रा II

5) मात्रा I ≤ मात्रा II

ANS:3) No relation

15.The average marks of three students Aman, Pavan and Navin is 470. Aman and Navin together got 875 marks and Pavan and Navin together got 845 marks.
Quantity I. The marks of Aman.

Quantity II. The marks of Pavan.

15.अमन, पवन और नविन के तीन छात्रों के औसत अंक 470 हैं। अमन और नविन को एक साथ 875 अंक मिले और पवन और नविन को 845 अंक मिले।

मात्रा I. अमन के अंक।

मात्रा II। पवन के निशान


1)Quantity II > Quantity I

2) Quantity II ≤ Quantity I

3) Quantity I > Quantity II

4) Quantity I ≤ Quantity II

5) Quantity II = Quantity I or no relation

1) मात्रा II> मात्रा I

2) मात्रा द्वितीय मात्रा I

3) मात्रा I> मात्रा II

4) मात्रा I ≤ मात्रा II

5) मात्रा II= मात्रा I या कोई संबंध नहीं

ANS:3) Quantity I > Quantity II

 

 

DOWNLOAD PDF HERE

quantity 12 oct 2018