Time and Work Questions for SSC GD RPF  EXAM 2018||TIME AND WORK PDF HINDI 2018

Time and Work Questions for SSC GD RPF  EXAM 2018||TIME AND WORK PDF HINDI 2018

 

1.Arun can do a piece of work in 40 days, but Bala can do the same work in 5 days less, than Arun, when working alone. Arun and Bala both started the work together but Bala left after some days and Arun finished the remaining work in 30 days with half of his efficiency but he did the work with Bala with his complete efficiency. For how many days they had worked together?
1. अरुण 40 दिनों में काम का एक टुकड़ा कर सकता है, लेकिन बाला अकेले काम करते समय अरुण की तुलना में 5 दिनों में एक ही काम कर सकता है। अरुण और बाला दोनों ने एक साथ काम शुरू किया लेकिन बाला कुछ दिनों के बाद चले गए और अरुण ने अपनी आधा दक्षता के साथ 30 दिनों में शेष काम पूरा कर लिया लेकिन उन्होंने बाला के साथ अपनी पूर्ण दक्षता के साथ काम किया। कितने दिन उन्होंने एक साथ काम किया था?

A. 25/3 days
B. 31/3 days
C. 35/3 days
D. 38/3 days
E. None of these

Answer & Explanation

Answer – C. 35/3 days
Explanation :
1 day work of Arun and Bala = 1/40 + 1/35 = 15/280
Arun finished the remaining work in 30 days = 30 * 1/40 * 2 = 3/8
Remaining work done by Arun and Bala = 5/8
Worked together = (5/8)/(15/280) = 35/3 days.

2.Kiran can do a work in 20 days, while Karan can do the same work in 25 days. They started the work jointly. Few days later Suman also joined them and thus all of them completed the whole work in 10 days. All of them were paid total Rs.1000. What is the share of Suman?
किरण 20 दिनों में काम कर सकते हैं, जबकि करण 25 दिनों में एक ही काम कर सकते हैं। उन्होंने संयुक्त रूप से काम शुरू किया। कुछ दिनों बाद सुमन भी उनसे जुड़ गया और इस प्रकार उन सभी ने पूरे काम को 10 दिनों में पूरा कर लिया। उन सभी को कुल 1000 रुपये का भुगतान किया गया था। सुमन का हिस्सा क्या है?

A. 200
B. 400
C. 100
D. 300
E. 500

Answer & Explanation
Answer – C. 100
Explanation :
Efficiency of Kiran = 5%
Efficiency of Karan = 4%
They will complete only 90% of the work = [(5+4)*10] =90
Remaining work done by Suman = 10%.
Share of Suman = 10/100 * 1000 = 100
स्पष्टीकरण:
किरण की क्षमता = 5%
करण की क्षमता = 4%
वे कार्य का केवल 9 0% पूरा करेंगे = [(5 + 4) * 10] = 9 0
सुमन = 10% द्वारा किए गए शेष कार्य।
सुमन = 10/100 * 1000 = 100 का हिस्सा

3.7 Indian and 4 American finish a job in 6 days. 7 African and 3 American finish the same job in 8 days. The efficiency of each person of a particular nationality is same but different from others. One Indian One American and One African will complete the work in:
7 भारतीय और 4 अमेरिकी 6 दिनों में नौकरी खत्म करते हैं। 7 अफ्रीकी और 3 अमेरिकी 8 दिनों में एक ही नौकरी खत्म करते हैं। किसी विशेष राष्ट्रीयता के प्रत्येक व्यक्ति की दक्षता समान है लेकिन दूसरों से अलग है। एक भारतीय वन अमेरिकी और एक अफ्रीकी इस काम को पूरा करेगा:

A. 10 days
B. 12 days
C. 24 days
D. 36 days
E. None of these

Answer & Explanation
Answer – C. 24 days
Explanation :
Explanation:
7I + 4Am = 1/6
7Af + 4Am = 1/8
7I + 7Af + 7Am = 7/24
1I + 1Af + 1Am = 1/24
One Indian One American and One African will complete the work in – 24 days.

4.Chitra is twice efficient as Arun. Bala takes thrice as many days as Chitra. Arun takes 12 days to finish the work alone. If they work in pairs(i.e Arun-Bala, Bala-Chitra, Chitra-Arun) starting with Arun – Bala on the first day, Bala – Chitra on the second day and Chitra – Arun on the third day and so on, then how many days are required to finish the work?

A. 26/9 days
B. 46/9 days
C. 16/9 days
D. 56/9 days
E. None of these

Answer & Explanation
Answer – B. 9 days
Explanation :
No of days taken by Arun = 12 days
No of days(Arun:Bala:Chitra) = 2:3:1
1 day work of (Arun+Bala) = 5/36
1 day work of (Bala+Chitra) = 8/36
1 day work of (Chitra+Arun) = 9/36
5 days total work – 35/36
1/36 is done by Arun-Chitra
Number of days taken by Arun-Chitra for the rest of the work = (1/36)/(9/36) = 1/9
Total time taken to complete the work = 5 + 1/9 = 46/9 days
अरुण = 12 दिनों के दिनों में नहीं लिया गया
दिनों में नहीं (अरुण: बाला: चित्र) = 2: 3: 1
1 दिन का काम (अरुण + बाला) = 5/36
1 दिन का काम (बाला + चित्र) = 8/36
1 दिन का काम (चित्र + अरुण) = 9/36
5 दिन कुल काम – 35/36
1/36 अरुण-चित्र द्वारा किया जाता है
शेष कार्य के लिए अरुण-चित्र द्वारा उठाए गए दिनों की संख्या = (1/36) / (9/36) = 1/9
काम को पूरा करने के लिए कुल समय = 5 + 1/9 = 46/9 दिन

5.A work is done by 30 workers not all of them have the same capacity to work. Every day exactly 2 workers, do the work with no pair of workers working together twice. Even after all possible pairs have worked once, all the workers together works for six more days to finish the work. Find the number of days in which all the workers together will finish the work?
30 श्रमिकों द्वारा एक काम किया जाता है, उनमें से सभी के पास काम करने की समान क्षमता नहीं होती है। हर दिन वास्तव में 2 श्रमिक, काम करते हैं जो मजदूरों की एक जोड़ी दो बार काम नहीं करते हैं। यहां तक ​​कि सभी संभावित जोड़े एक बार काम करने के बाद भी, सभी श्रमिक एक साथ काम खत्म करने के लिए छह और दिन काम करते हैं। उन दिनों की संख्या पाएं जिनमें सभी कर्मचारी एक साथ काम खत्म कर देंगे?
A. 22 days
B. 20 days
C. 24 days
D. 35 days
E. 32 days

Answer & Explanation
Answer – D. 35 days
Explanation :
30 workers work in pairs, with no same pair of workers working together twice
29[1/w1 + 1/w2 ….. + 1/w30] + 6[1/w1 + 1/w2 ….. + 1/w30] = 1
[1/w1 + 1/w2 ….. + 1/w30] = 1/35
35 days.

6.Arun can do a piece of work in 10 days, Bala in 15 days. They work together for 5 days, the rest of the work is finished by Chitra in two more days. If they get Rs. 5000 as wages for the whole work, what are the daily wages of Arun, Bala and Chitra respectively (in Rs)?
अरुण 10 दिनों में काम का एक टुकड़ा कर सकता है, बाला 15 दिनों में। वे 5 दिनों के लिए मिलकर काम करते हैं, बाकी का काम चित्र द्वारा दो और दिनों में समाप्त होता है। अगर उन्हें रु। पूरे काम के लिए मजदूरी के रूप में 5000, क्रमशः अरुण, बाला और चित्र के दैनिक मजदूरी क्या हैं (रुपये में)?
A. 600, 400, 500
B. 200, 300, 400
C. 500, 300, 400
D. 600, 500, 300
E. 400, 300, 200

Answer & Explanation
Answer – A. 600, 400, 500
Explanation :
A’s 5 days work = 50%
B’s 5 days work = 33.33%
C’s 2 days work = 16.66%[100- (50+33.33)] Ratio of contribution of work of Arun, Bala and Chitra = 3 : 2 : 1
Arun’s total share = Rs. 3000
Bala’s total share = Rs. 2000
Chitra’s total share = Rs. 1000
Arun’s one day’s earning = Rs.600
Bala’s one day’s earning = Rs.400
Chitra’s one day’s earning = Rs.500

7.A Contractor employed a certain number of workers to finish constructing a building in a certain scheduled time. Some time later, when a part of work had been completed, he realized that the work would get delayed by half of the scheduled time, so he at once doubled the no of workers and thus he managed to finish the building on the scheduled time. How much work he had been completed, before increasing the number of workers?

A. 200/3 %
B. 100/3 %
C. 300/3 %
D. Can’t be determined
E. None of these

Answer & Explanation
Answer – B. 100/3 %
Explanation :
Explanation:
D * x +(100- D) * 2x= 150x
=> D= 50 days
work done in 50 days = 50x
Total work = 150x
50x/150x * 100 = 100/3

8.(x-2) person can do a work in x days and (x+7) person can do 75% of the same work in (x-10)days. Then in how many days can (x+10) person finish the work?
(एक्स -2) व्यक्ति एक्स दिनों में एक काम कर सकता है और (x + 7) व्यक्ति उसी काम का 75% (x-10) दिनों में कर सकता है। फिर कितने दिन (x + 10) व्यक्ति काम खत्म कर सकते हैं?

A. 27 days
B. 12 days
C. 25 days
D. 18 days
E. None of these

Answer & Explanation
Answer – B. 12 days
Explanation :
3/4 * (x-2)x = (x+7)(x-10)
x – 6x – 280 = 0
x = 20; x = -14
(x-2)x = 18 * 20 = 360
360 = 30 * y
y = 12 days

9.The ratio of efficiency of Arun is to Chitra is 5:3. The ratio of number of days taken by Bala is to Chitra is 2:3. Arun takes 6 days less than Chitra, when Arun and Chitra complete the work individually. Bala and Chitra started the work and left after 2 days. The number of days taken by Arun to finish the remaining work is?
अरुण की दक्षता का अनुपात चित्र है 5: 3 है। बाला द्वारा उठाए गए दिनों की संख्या का अनुपात चित्र 2: 3 है। अरुण चित्र से 6 दिन कम लेते हैं, जब अरुण और चित्र व्यक्तिगत रूप से काम पूरा करते हैं। बाला और चित्र ने काम शुरू किया और 2 दिनों के बाद छोड़ दिया। शेष काम खत्म करने के लिए अरुण द्वारा उठाए गए दिनों की संख्या क्या है?
A. 4 days
B. 5 days
C. 6 days
D. 9 days
E. None of these

Answer & Explanation
Answer – C. 6 days
Explanation :
Ratio of number of days = 9:10:15
Work done By B and C in first two days = 2*1/6 = 1/3
Rest of the work = 2/3
Number of days = (2/3)/(1/9) = 6 days
अरुण की दक्षता का अनुपात चित्र है 5: 3 है। बाला द्वारा उठाए गए दिनों की संख्या का अनुपात चित्र 2: 3 है। अरुण चित्र से 6 दिन कम लेते हैं, जब अरुण और चित्र व्यक्तिगत रूप से काम पूरा करते हैं। बाला और चित्र ने काम शुरू किया और 2 दिनों के बाद छोड़ दिया। शेष काम खत्म करने के लिए अरुण द्वारा उठाए गए दिनों की संख्या क्या है?

10.Arun is twice efficient as Bala and together they do the same work in as much time as Chitra and David together. If Chitra and David can complete the work in 20 and 30 days respectively, working alone, then in how many days A can complete the work individually?
अरुण की दक्षता का अनुपात चित्र है 5: 3 है। बाला द्वारा उठाए गए दिनों की संख्या का अनुपात चित्र 2: 3 है। अरुण चित्र से 6 दिन कम लेते हैं, जब अरुण और चित्र व्यक्तिगत रूप से काम पूरा करते हैं। बाला और चित्र ने काम शुरू किया और 2 दिनों के बाद छोड़ दिया। शेष काम खत्म करने के लिए अरुण द्वारा उठाए गए दिनों की संख्या क्या है?
A. 12 days
B. 18 days
C. 24 days
D. 30 days
E. None of these

Answer & Explanation
Answer – B. 18 days
Explanation :
1/x + 1/2x = 1/20 + 1/30
3/2x = 1/12
Number of days taken by Arun = 18 days
अरुण = 18 दिनों द्वारा लिया गया दिनों की संख्या

 

11.A is twice efficient as B. A and B together do the same work in as much time as C and D can do together. If the ratio of the number of alone working days of C to D is 2:3 and if B worked 16 days more than C then no of days which A worked alone?
11. ए बी और ए के रूप में दोगुना कुशल है, साथ ही साथ सी और डी एक साथ काम कर सकते हैं। यदि सी से डी के अकेले कामकाजी दिनों की संख्या 2: 3 है और यदि बी ने सी से 16 दिन अधिक काम किया है तो क्या कोई दिन अकेले काम नहीं करता है?

A. 18 Days
B. 20 Days
C. 30 Days
D. 36 Days
E. Cannot be determined

Answer & Explanation
Answer – A. 18 Days
Explanation :
Assume working days
A = x, B = 2x, C = 2y, D = 3y
1/x+1/2x = 1/2y+1/3y
And 2x-2y = 16
Solving we get x = 18 days.

12.A can do a piece of work in 40 days B can do the same piece of work in 60 days. A and B started the work together in the first 15 days A worked with 50% of his efficiency, in the next 15days B worked with 50% of his efficiency. Now in how many days does the remaining work will be completed if both of them work with their full efficiencies?
12. ए 40 दिनों में काम का एक टुकड़ा कर सकता है बी 60 दिनों में काम का एक ही टुकड़ा कर सकता है। ए और बी ने पहले 15 दिनों में एक साथ काम शुरू किया ए ने अपनी दक्षता का 50% काम किया, अगले 15 दिनों में बी ने अपनी दक्षता का 50% काम किया। अब यदि शेष दोनों अपनी पूर्ण क्षमता के साथ काम करते हैं तो शेष कार्य पूरा हो जाएगा?

A. 1 Day
B. 1.5 Days
C. 2 Days
D. 2.5 Days
E. None

Answer & Explanation
Answer – B. 1.5 Days
Explanation :
15*(1/80+1/60) + 15*(1/120+1/40) + x*(1/40+1/60) = 1
X= 3/2 = 1.5

13.A can do a piece of work in 30 days, B can do in 45 days and C can do same work alone in 60 days. If on the first day A worked alone and on the second day A and B worked together and on the third day A and C worked together. If they repeat the cycle as follows then in how many days total work can be completed?
13. ए 30 दिनों में काम का एक टुकड़ा कर सकता है, बी 45 दिनों में कर सकता है और सी 60 दिनों में अकेले काम कर सकता है। अगर पहले दिन ए अकेले काम करता था और दूसरे दिन ए और बी एक साथ काम करते थे और तीसरे दिन ए और सी एक साथ काम करते थे। यदि वे इस प्रकार चक्र को दोहराते हैं तो कुल कार्य पूरा होने के कितने दिनों में?

A. 21 Days
B. 21 7/8 Days
C. 21 5/6 Days
D. 21 4/9 Days
E. None

Answer & Explanation
Answer – C. 21 5/6 Days
Explanation :
First day = 1/30
Second day = 1/30+1/45
Third day = 1/30+1/60
3 days work = 3/30+1/45+1/60 = 25/180
3*7 = 21 days work = 175/180
Now 1/36 work is left which can be completed by A alone
1/36*30 = 5/6
21+5/6 = 21 5/6 Days

14.Ramu completes 30% of work in 7.5 days. Raju is 50% as efficient as Ramu, Venu is 50% as efficient as Raju. Now Raju and Venu joined with Ramu for the rest of the work then in how many days will take to complete the work?
14. रामू 7.5 दिनों में 30% काम पूरा करता है। राजू रामू के रूप में 50% कुशल है, वेणू राजू के रूप में 50% कुशल है। अब राजू और वेणु रामू के साथ काम के बाकी हिस्सों में शामिल हो गए, फिर काम पूरा करने में कितने दिन लगेगा?

A. 9 Days
B. 10 Days
C. 12 Days
D. 15 Days
E. None of these

Answer & Explanation
Answer – B. 9 days
Explanation :
Ramu takes 25 days to complete work.
Raju = 50 days Venu = 100 days
Now 70% work is left
They can complete whole work in = 1/ 1/25+1/50+1/100
100/7 days then 70% in 10 days

15.A can do a piece of work in 21days. B is 50% more efficient than A. C is twice efficient than B. A started the work alone and worked for some days and left the work then B and C joined together and completed the work in 2 days. Then how many days does A worked alone?
15.A 21 दिनों में काम का एक टुकड़ा कर सकते हैं। बी बी से 50% अधिक कुशल है बी बी से दो बार कुशल है। ए ने अकेले काम शुरू किया और कुछ दिनों तक काम किया और काम छोड़ दिया तो बी और सी एक साथ जुड़ गए और 2 दिनों में काम पूरा कर लिया। फिर अकेले कैसे काम करता है?
A. 7 Days
B. 12 Days
C. 14 Days
D. 21 Days
E. None

Answer & Explanation
Answer – B. 12 Days
Explanation :
A = 21 B = 14 C =7
x/21+2*(1/14+1/7) = 1
x = 12.
PDF DOWNLOAD HERE