14th February 2020 करंट अफेयर्स |IMP Current Affairs PDF download | Daily Current Affairs

Speed test Link :https://successkey98.net

Telegram Channel LINK :https://t.me/success_key98

14th February Current AffAIRS 2019 IN HINDI

Where will India’s 13th major port be constructed?

भारत का 13 वां प्रमुख बंदरगाह कहां बनाया जाएगा?

a) Gujarat/गुजरात

b) Maharashtra/महाराष्ट्र

c) Rameshwaram/रामेश्वरम

d) Rajasthan/राजस्थान

ANS: Maharashtra/महाराष्ट्र 

Which country has reported the highest number of novel coronavirus cases outside mainland China?

किस देश ने मुख्य भूमि चीन के बाहर उपन्यास कोरोनवायरस के मामलों की सबसे अधिक संख्या बताई है

a) US/यू.एस.

b) Philippines/फिलीपींस

c) India/भारत

d) Japan/जापान

 ANS: Japan/जापान 

The military forces of which country have allegedly killed Al-Qaeda’s Yemen leader Qasim al-Rimi?

किस देश के सैन्य बलों ने कथित रूप से अल-कायदा के यमन नेता कासिम अल-रिमी को मार डाला है?

a) Russia/रूस

b) US/यू.एस.

c) Germany/जर्मनी

d) Japan/जापान

ANS: US/यू.एस.

Which state government will deploy drones to map villages?

किस राज्य सरकार ने गांवों का नक्शा बनाने के लिए ड्रोन तैनात किए?

a) Kerala/केरल

b) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

c) Karnataka/कर्नाटक

d) Tamil Nadu/तमिलनाडु

ANS: Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश 

 What is the name of the Indian-origin scientist who is leading the research team to develop the Coronavirus vaccine?

कोरोनावायरस वैक्सीन विकसित करने के लिए अनुसंधान दल का नेतृत्व करने वाले भारतीय मूल के वैज्ञानिक का नाम क्या है?

a) RM Kapoor/आरएम कपूर

b) AK Pillai/एके पिल्लई

c) KL Kaletkar/केएल कलटकर

d) SS Vasan/एसएस वासन

ANS: SS Vasan/एसएस वासन

Which state government has decided to declare Cauvery Delta Region as a protected special agricultural zone?.

किस राज्य सरकार ने कावेरी डेल्टा क्षेत्र को संरक्षित विशेष कृषि क्षेत्र घोषित करने का निर्णय लिया है?

a) Karnataka/कर्नाटक

b) Tamil Nadu/तमिलनाडु

c) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश

d) Kerala/केरल

ANS: Tamil Nadu/तमिलनाडु 

Which state recently organized a National conference on e-governance 2020?

हाल ही में किस राज्य ने ई-गवर्नेंस 2020 पर एक राष्ट्रीय सम्मेलन आयोजित किया?

a) Delhi/दिल्ली

b) Mumbai/मुंबई

c) Chandigarh/चंडीगढ़

d) Patna/ पटना

ANS: Mumbai/मुंबई

 Who became the first Indian to receive IOC’s ‘honourable mention’?

IOC का सम्माननीय उल्लेख ’पाने वाले पहले भारतीय कौन बने?

a) Rahul Dravid/राहुल द्रविड़

b) Anil Kumble/अनिल कुंबले

c) Pullela Gopichand/पुलेला गोपीचंद

d) Ravi Shastri/रवि शास्त्री

ANS: Pullela Gopichand/पुलेला गोपीचंद 

India will host its first-ever cultural festival in collaboration with this nation on February 15-16, 2020?

भारत 15-16 फरवरी, 2020 को इस राष्ट्र के सहयोग से अपने पहले सांस्कृतिक उत्सव की मेजबानी करेगा?

a) Russia/रूस

b) France/फ्रांस

c) Israel/इज़राइल

d) Germany/जर्मनी

ANS: Israel/इज़राइल 

When is World Unani Day celebrated?

विश्व यूनानी दिवस कब मनाया जाता है?

a) February 11th 

b) February 10th 

c) February 8th 

d) February 12th 

ANS: February 12th  

 Which state government recently launched Mukhyamantri Pariwar Smridhi Scheme?

हाल ही में किस राज्य सरकार ने मुख्यमंत्री मुद्रा योजना शुरू की?

a) Punjab/पंजाब

b) Bihar/ बिहार

c) Haryana/हरियाणा

d) Uttar Pradesh/त्तर प्रदेश.

ANS: Haryana/हरियाणा 

Which state government has announced to ban CFL and filament bulbs from November 2020?

किस राज्य सरकार ने नवंबर 2020 से CFL और फिलामेंट बल्ब पर प्रतिबंध लगाने की घोषणा की है?

a) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

b) Rajasthan/राजस्थान

c) West Bengal/पश्चिम बंगाल

d) Kerala/ केरल

ANS: Kerala/ केरल

Who among the following was recently selected as the best emerging female player of 2019 by FIH?

निम्नलिखित में से किसे हाल ही में FIH द्वारा 2019 की सर्वश्रेष्ठ उभरती हुई महिला खिलाड़ी के रूप में चुना गया?

a) Julieta Jankunas/जूलियट जनकुनास

b) Lalremsiami/लालरेमसियामी

c) Frederique Matla/फ्रेडरिक मतला

d) Anita Mandal/अनीता मंडल

ANS: Frederique Matla/फ्रेडरिक मतला

Download PDF