19-20 March 2021 Current Affairs Download PDF

Success key98

Online Mock Test Link: https://successkey98.net (Download Application Also)

Telegram Channel Link: https://t.me/success_key98

Instagram Link: https://www.instagram.com/successkey98/

19-20 March 2021 Current Affairs

1Which state was declared as a model state for Van Dhan Vikas Yojana?

वन धन विकास योजना के लिए किस राज्य को मॉडल राज्य घोषित किया गया था?

  1. a)   Assam/असम
  2. b)   Gujarat/गुजरात
  3. c)   Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
  4. d)   Manipur/मणिपुर

Ans:Manipur/मणिपुर

2.A stone from the Sita Eliya temple will be used for the construction of the Ram Temple. Where is the temple located?

राम मंदिर के निर्माण के लिए सीता एलिया मंदिर से एक पत्थर का उपयोग किया जाएगा। मंदिर कहाँ स्थित है?

  1. a)   Sri Lanka/श्रीलंका
  2. b)   Maldives/मालदीव
  3. c)   Andaman & Nicobar Islands/ अंडमान और निकोबार द्वीप समूह
  4. d)   Lakshadweep/लक्षद्वीप

Ans:Sri Lanka/श्रीलंका

3.Under Operation Sankalp, the Indian Navy undertook a Passage Exercise with which nation’s navy in the Persian Gulf?

ऑपरेशन संकल्प के तहत, भारतीय नौसेना ने फारस की खाड़ी में किस राष्ट्र की नौसेना के साथ एक युद्ध अभ्यास किया?

  1. a)   Oman/ओमान
  2. b)   Israel/इज़राइल
  3. c)   Bahrain/बहरीन
  4. d)   Jordan/जॉर्डन

Ans:Bahrain/बहरीन

4.The Defence Ministry has signed a contract with which organisation for the procurement of 4,960 MILAN-2T Anti-Tank Guided Missiles?

रक्षा मंत्रालय ने किस संगठन के साथ 4,960 MILAN-2T एंटी टैंक गाइडेड मिसाइलों की खरीद के लिए अनुबंध किया है?

  1. a)   BDL/बी.डी.एल.
  2. b)   HAL/एचएएल
  3. c)   DRDO/DRDO
  4. d)   ISRO/इसरो

Ans:BDL/बी.डी.एल.

5.Who has authored the book “Bringing Governments and People Closer”?

गवर्निंग गवर्नमेंट्स एंड पीपल क्लोजरपुस्तक किसने लिखी है?

  1. a) Vinod Rai/विनोद राय
  2. b) Amalendu Guha/अमलेंदु गुहा
  3. c) Arundhati Roy/अरुंधति रॉय
  4. d) Dr. M Ramachandran/डॉ। एम रामचंद्रन

Ans:Dr. M Ramachandran/डॉ। एम रामचंद्रन

6.Samia Suluhu Hassan has become the first female President of which nation?

सामिया सुलहु हसन किस राष्ट्र की पहली महिला राष्ट्रपति बनी हैं?

  1. a) Kenya/केन्या
  2. b) Eritrea/इरिट्रिया
  3. c) Uganda/ युगांडा
  4. d) Tanzania/तंजानिया

Ans:Tanzania/तंजानिया

7.India is working on a third Joint satellite Mission with which nation?

भारत किस राष्ट्र के साथ एक तीसरे संयुक्त उपग्रह मिशन पर काम कर रहा है?

  1. a) UK/ब्रिटेन
  2. b) Germany/ जर्मनी
  3. c) Russia/रूस
  4. d) France/फ्रांस

Ans:France/फ्रांस

8.What amount does the United States Agency for International Development (USAID) and the United States International Development Finance Corporation (USDFC) announce for renewable energy in India?

संयुक्त राज्य अमेरिका की अंतर्राष्ट्रीय विकास एजेंसी (यूएसएआईडी) और संयुक्त राज्य अंतर्राष्ट्रीय विकास वित्त निगम (यूएसडीएफसी) भारत में नवीकरणीय ऊर्जा के लिए कितने राशि की घोषणा की है

  1. a) $41 million
  2. b) $45 million
  3. c) $48 million
  4. d) $55 million

Ans:$41 million

9.Which year was fixed as the deadline to scrap vehicles above 15 years of age that are used by the Government Departments as well as PSUs?

सरकारी विभागों और सार्वजनिक उपक्रमों द्वारा उपयोग किए जाने वाले 15 वर्ष से अधिक आयु के वाहनों को स्क्रैप करने की समय सीमा किस वर्ष तय की गई थी?

  1. a) 2024
  2. b) 2021
  3. c) 2022
  4. d) 2025

Ans:2022

10.Which state recently launched the Mission Gramodaya?

हाल ही में किस राज्य ने मिशन ग्रामोदय शुरू किया?

  1. a) Odisha/ओडिशा
  2. b) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
  3. c) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश
  4. d) Bihar/बिहार

Ans:Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

11.What percentage of ethanol will be blended with petrol by 2025?

2025 तक इथेनॉल का कितना प्रतिशत पेट्रोल के साथ मिश्रित किया जाएगा?

  1. a) 30%
  2. b) 25%
  3. c) 15%
  4. d) 20%

Ans:20%

12.Who was elected as the Prime Minister of the Netherlands?

नीदरलैंड के प्रधानमंत्री के रूप में किसे चुना गया?

  1. a) Mark Rutte/मार्क रुटे
  2. b) Jean Castex/ जीन कैस्टेक्स
  3. c) Erna Solberg/एर्ना सोलबर्ग
  4. d) Stefan Löfven/स्टीफन लोफवेन

Ans:

13Which state won the Sub-junior National Women’s Hockey Championship?

सबजूनियर राष्ट्रीय महिला हॉकी चैम्पियनशिप किस राज्य ने जीती?

  1. a) Haryana/हरियाणा
  2. b) Bihar/बिहार
  3. c) Jharkhand/झारखंड
  4. d) Gujarat/गुजरात

Ans:Haryana/हरियाणा

14.Ratle Hydroelectric Power Corporation is set to develop an 850 MW Hydro-Electric Project in _______.

रतले हाइड्रोइलेक्ट्रिक  पावर  कारपोरेशन  _______ में 850 MW हाइड्रोइलेक्ट्रिक प्रोजेक्ट विकसित करने के लिए तैयार है।

  1. a) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश
  2. b) Jammu and Kashmir/जम्मू और कश्मीर
  3. c) Meghalaya/मेघालय
  4. d) Haryana/हरियाणा

Ans:Jammu and Kashmir/जम्मू और कश्मीर

15.India’s first-ever elevated urban expressway worth Rs. 8,662 crores is set to be completed by which year?

भारत का पहला उन्नत शहरी एक्सप्रेसवे है जिसकी कीमत रु। 8,662 करोड़ रुपये किस वर्ष तक पूरा करने की तैयारी है?

  1. a) 2023
  2. b) 2021
  3. c) 2025
  4. d) 2022

Ans:2022

16.Which organisation was conferred with the Role Model Award at the 11th CII National HR Excellence Award 2020-21?

किस संगठन को 11 वें CII राष्ट्रीय मानव संसाधन उत्कृष्टता पुरस्कार 2020-21 में रोल मॉडल पुरस्कार से सम्मानित किया गया था?

  1. a) National Hydroelectric Power Corporation/ राष्ट्रीय पनबिजली निगम
  2. b) Power Grid Corporation of India/पावर ग्रिड कॉर्पोरेशन ऑफ इंडिया
  3. c) National Thermal Power Corporation Limited/नेशनल थर्मल पावर कॉर्पोरेशन लिमिटेड

d)Bharat Heavy Electricals Limited/भारत हेवी इलेक्ट्रिकल्स लिमिटेड

Ans:National Thermal Power Corporation Limited/नेशनल थर्मल पावर कॉर्पोरेशन लिमिटेड

17.Which nation’s former President was on March 15th sent to jail for four months?

किस राष्ट्र के पूर्व राष्ट्रपति को 15 मार्च को चार महीने के लिए जेल भेज दिया गया था?

  1. a) Poland/पोलैंड
  2. b) Egypt/मिस्र
  3. c) Romania/रोमानिया
  4. d) Bolivia/बोलीविया

Ans:Bolivia/बोलीविया

18.Ishraq Ali Khan has taken over as executive director (ED) of which bank?

इशराक अली खान ने किस बैंक के कार्यकारी निदेशक (ED) के रूप में पदभार संभाला है?

  1. A) Bank of India/बैंक ऑफ इंडिया
  2. B) UCO Bank/यूको बैंक
  3. C) Syndicate Bank/सिंडिकेट बैंक
  4. D) United Bank of India/यूनाइटेड बैंक ऑफ इंडिया

Ans: UCO Bank/यूको बैंक

19.S Srimathy is appointed as the Executive Director of which bank?

श्रीमति को किस बैंक के कार्यकारी निदेशक के रूप में नियुक्त किया गया है?

  1. A) Indian Overseas Bank/इंडियन ओवरसीज बैंक
  2. B) Indian Bank/भारतीय बैंक
  3. C) Canara Bank/केनरा बैंक
  4. D) Dena Bank/देना बैंक

Ans: Indian Overseas Bank/इंडियन ओवरसीज बैंक

 Download PDF

19-20 March 2021 Current Affairs