20th March current affairs 2019 PDF |current affairs pdf 2019 || current affairs in Hindi

20th march 2019 Current affairs

Who won the women’s singles title at the ‘2019 All England Open Badminton Championships’?

‘2019 ऑल इंग्लैंड ओपन बैडमिंटन चैंपियनशिप’ में महिला एकल का खिताब किसने जीता?

 Chen Yufei/चेन युफेई

 Carolina Marin/कैरोलिना मारिन

 Nozomi Okuhara/नोज़ोमी ओकुहारा

 Tai Tzu Ying/ताई तज़ु यिंग

 ANS:CHEN YUFEI

According to data released by the Commerce Ministry, what was the country’s trade deficit in Feb 2019?

वाणिज्य मंत्रालय द्वारा जारी आंकड़ों के अनुसार, फरवरी 2019 में देश का व्यापार घाटा क्या था?

 $36.6 billion

 $26.5 billion

 $12.3 billion

 $9.6 billion

 ANS:9.6 BILLION

Who has been selected for the prestigious ‘Kusumagraj Rashtriya Sahitya Puraskar’?

प्रतिष्ठित कुसुमाग्रज राष्ट्रीय साहित्य पुरस्कार’ के लिए किसे चुना गया है?

 Ratnakar Matkari/रत्नाकर मतकारी

 Ashwin Sanghi/अश्विन सांघी

 Ved Rahi/वेद राही

 Shobhaa De/शोभा डे

 ANS:VED RAHI

The experts from Denmark has developed a gender-neutral AI voice named ____ for digital devices.

डेनमार्क के विशेषज्ञों ने डिजिटल उपकरणों के लिए ____ नामक एक लिंगतटस्थ AI आवाज विकसित की है।

 Q

 V

 X

 O

 ANS:Q

Who has won the “Australian F1 Grand Prix 2019”?

ऑस्ट्रेलियन एफ-1 ग्रैंड प्रिक्स 2019” किसने जीता है?

 Valtteri Bottas/वाल्टेरी बोट्टा

 Lewis Hamilton/लुईस हैमिल्टन

 Sebastian Vettel/सेबस्टियन वेट्टेल

 Max Verstappen/मैक्स वेरस्टैपेन

 ANS:VALTTERI BOTTAS

Which state is the most vulnerable according to “Climate Vulnerability Index for India”?

भारत के लिए जलवायु भेद्यता सूचकांक” के अनुसार कौन सा राज्य सबसे अधिक असुरक्षित है?

 West Bengal/पश्चिम बंगाल

 Nagaland/नगालैंड

 Tripura/त्रिपुरा

 Assam/असम

ANS:ASSAM

Where the fourth session of the UN Environment Assembly organized?

संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण सभा का चौथा सत्र कहाँ आयोजित किया गया?

 Kyoto/क्योटो

 Nairobi/नैरोबी

 Rio de Janeiro/रियो डी जनेरो

 Peris/पेरिस

ANS:NAIROBI

On which day the “2019 Global Recycling Day” observed recently?

हाल ही में “2019 ग्लोबल रिसाइक्लिंग डे” किस दिन मनाया गया?

 18 March

 19 March

 17 March

 15 March

ANS:18th MARCH

Who was sworn-in as the 11th Chief Minister of Goa?

गोवा के 11 वें मुख्यमंत्री के रूप में किसने शपथ ली?

a) Pramod Sawant/प्रमोद सावंत

b) Ramkrishna Dhavlikar/रामकृष्ण धवलीकर

c) Vijai Sardesai/विजई सरदेसाई

d) Vinod Palyekar/ विनोद पालीकर

ANS:A

Mukesh Ambani provided over Rs 450-crore help to younger brother Anil Ambani’s RCom for helping in paying dues to which company?

मुकेश अंबानी ने किस कंपनी को बकाया भुगतान करने में मदद के लिए छोटे भाई अनिल अंबानी की आरकॉम को 450 करोड़ रुपये से अधिक की सहायता प्रदान की?

a) Dassault Aviation/डसॉल्ट एविएशन

b) Ericsson/एरिक्सन

c) Microsoft/माइक्रोसॉफ्ट

d) Huawei/हुआवेई

ANS:B

Which city hosted the 3rd Indo-Japan Workshop on Disaster Risk Reduction?

आपदा जोखिम न्यूनीकरण पर किस शहर ने तीसरे भारतजापान कार्यशाला की मेजबानी की?

a) New Delhi/नई दिल्ली

b) Kanpur/कानपुर

c) Gangtok/गंगटोक

d) Pune/ पुणे

ANS:A

India Post has released a special stamp cover on which environmental initiative?

इंडिया पोस्ट ने किस पर्यावरण पहल पर एक विशेष स्टाम्प कवर जारी किया है?

a) Green Energy /हरित ऊर्जा

b) Ice Stupas/आइस स्तूप

c) Hydrogen Lights /हाइड्रोजन लाइट्स

d) Green Electricity/हरित विद्युत

ANS:B

DOWNLOAD PDF