25th june 2019 current affairs PDF |current affairs pdf 2019 || Daily current Affairs

25th June current affairs 2019

Who has become the second Sri Lankan after Muttiah Muralitharan to pick 50-plus wickets in World Cup history?

विश्व कप इतिहास में 50 से अधिक विकेट लेने वाले मुथैया मुरलीधरन के बाद दूसरे श्रीलंकाई खिलाड़ी कौन बने हैं?

A. Lasith Malinga/लसिथ मलिंगा

B. Nuwan Pradeep/नुवान प्रदीप

C. Kusal Prera/कुसल परेरा

D. S.lakmal/.लकमल

ANS: Lasith Malinga 

Which state/UT is all set to launch its flagship universal health insurance scheme ‘Sarbat Sehat Bima Yojana’ (SSBY) from July this year?

इस वर्ष जुलाई से कौन सी राज्य / केंद्रशासित प्रदेश अपनी प्रमुख सार्वभौमिक स्वास्थ्य बीमा योजना सर्बत सेवा बीमा योजना ’(SSBY) को लॉन्च करने के लिए तैयार है?

A. Delhi/दिल्ली

B. Punjab/पंजाब

C. UP/ यूपी

D. Haryana/हरियाणा

 ANS: Punjab 

Who has been conferred ‘Innovative Research Excellence Award 2019’ at Asian Leadership Summit held at Thimphu?

थिम्पू में आयोजित एशियन लीडरशिप समिट में Exc इनोवेटिव रिसर्च एक्सीलेंस अवार्ड 2019 ’किसे प्रदान किया गया है?

A. Rakesh Gujral/राकेश गुजराल

B. Gaurav Nigam/गौरव निगम

C. Teerath Vajpayee/तीरथ वाजपेयी

D. Sujal Khatri/सुजल खत्री

 ANS: Gaurav Nigam 

will bear the expenses of 3,000 students from Below Poverty Line( BPL) families if they want to study in private schools from next academic year.

गरीबी रेखा से नीचे (बीपीएल) परिवारों के 3,000 छात्रों का खर्च वहन करेंगे यदि वे अगले शैक्षणिक वर्ष से निजी स्कूलों में पढ़ना चाहते हैं।

A. Nagaland/नागालैंड

B. Punjab/ पंजाब

C. MP/एमपी

D. Tripura/त्रिपुरा

 ANS: Tripura 

Name of RBI Deputy Governor who resigned six months before his term ends?

RBI के डिप्टी गवर्नर का नाम जिन्होंने अपना कार्यकाल समाप्त होने से छह महीने पहले इस्तीफा दे दिया था?

a) Pankaj Sinha/पंकज सिन्हा

b) Abhijit Prasad/अभिजीत प्रसाद

c) Suresh Prajapati/सुरेश प्रजापति

d) Viral Acharya /वायरल आचार्य

ANS: Viral Acharya 

Which among the following institutions conducted a study, according to which drought crisis is present in more than 40% area in India due to delays in monsoon?

निम्नलिखित में से किस संस्थान ने एक अध्ययन किया, जिसके अनुसार मानसून में देरी के कारण भारत में 40% से अधिक क्षेत्र में सूखा संकट मौजूद है?

a) IIT Delhi/IIT दिल्ली

b) IIT Gandhinagar/IIT गांधीनगर

c) IIT Jabalpur/IIT जबलपुर

d) IIT Patna/IIT पटना

ANS: IIT Patna 

Government develops National Strategic Plan to eradicate TB by which year?

सरकार किस वर्ष तक टीबी के उन्मूलन के लिए राष्ट्रीय रणनीतिक योजना विकसित करती है?

2028

2025

2024

2022

ANS: 2025 

Which bank has announced to acquire 51.2 percent stake in Apollo Munich Health Insurance?

किस बैंक ने अपोलो म्यूनिख हेल्थ इंश्योरेंस में 51.2 प्रतिशत हिस्सेदारी हासिल करने की घोषणा की है?

a) HDFC/एच.डी.एफ.सी.

b) ICICI/आईसीआईसीआई

c) Punjab National Bank/पंजाब नेशनल बैंक

d) Axis Bank/एक्सिस बैंक

ANS: HDFC 

Amish Tripathi has been named as the Director of the Nehru Centre. The centre is located in which city?

अमीश त्रिपाठी को नेहरू केंद्र के निदेशक के रूप में नामित किया गया है। केंद्र किस शहर में स्थित है?

a) London/लंदन

b) New Delhi/नई दिल्ली

c) Dubai/दुबई

d) Kathmandu/काठमांडू

ANS: London

 Name the operation started by Indian Navy on Gulf of Oman and Persian Gulf for maritime security of Indian vessels?

भारतीय जहाजों की समुद्री सुरक्षा के लिए ओमान की खाड़ी और फारस की खाड़ी पर भारतीय नौसेना द्वारा शुरू किए गए ऑपरेशन का नाम बताइए?

a) Operation Raksha/ऑपरेशन रक्षा

b) Operation Nigrani/ऑपरेशन निगरानी

c) Operation Suraksha/ऑपरेशन सुरक्षा

d) Operation Sankalp/ऑपरेशन संकल्प

ANS: Operation Sankalp 

Which Indian bowler has recently become the second Indian bowler who has made hat-tricks in World Cup history?

किस भारतीय गेंदबाज ने हाल ही में विश्व कप इतिहास में हैट्रिक बनाने वाले दूसरे भारतीय गेंदबाज बन गए हैं?

a) Mohammed Shami /मोहम्मद शमी

b) Bhuvneshvar Kumar/भुवनेश्वर कुमार

c) Kuldeep Yadav/कुलदीप यादव

d) Jasprit Bumrah/जसप्रित बुमराह

ANS: Mohammed Shami  

Which state government recently announced that if needed, for higher education, students would be given a loan upto Rs 10 lakhs?

किस राज्य सरकार ने हाल ही में घोषणा की कि यदि उच्च शिक्षा के लिए, छात्रों को 10 लाख रुपये तक का ऋण दिया जाएगा?

a) Bihar/बिहार

b) Punjab/पंजाब

c) Delhi/दिल्ली

d) Tamil Nadu/तमिलनाडु

ANS: Delhi 

Who was sworn in as the second Chief Justice of the Telangana High Court recently?

हाल ही में तेलंगाना उच्च न्यायालय के दूसरे मुख्य न्यायाधीश के रूप में किसने शपथ ली?

A. Pardeep Chopra/प्रदीप चोपड़ा

B. Sunil Jagota/सुनील जगोता

C. RS Chauhan/आरएस चौहान

D. D Rao/डी। राव

ANS: . RS Chauhan 

Which state has accepted Kerala’s offer of 20 lakh litres drinking water recently amid an ongoing water crisis.

हाल ही में चल रहे जल संकट के बीच किस राज्य ने केरल का 20 लाख लीटर पेयजल की पेशकश स्वीकार की है।

A. Maharashtra/महाराष्ट्र

B. Telangana/तेलंगाना

C. Tamil Nadu/तमिलनाडु

D. Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश

ANS: Tamil Nadu

Download PDF