30 JUNE 2020 करंट अफेयर्स हिंदी में | Current affairs imp questions | important current affair

    SUCCESS  KEY98

Online Mock Test Link: https://successkey98.net (Download Application Also)

Telegram Channel Link: https://t.me/success_key98

Instagram Link: https://www.instagram.com/successkey98/

30th   June current Affairs 2020 in hindi

Who among the following has been appointed as the CFO of Standard Chartered bank?

निम्नलिखित में से किसे स्टैंडर्ड चार्टर्ड बैंक के सीएफओ के रूप में नियुक्त किया गया है?  

A) Sukhbir Chadha/सुखबीर चड्ढा

B) Sakshi Singh/साक्षी सिंह

C) Gaurav Maheshwari/गौरव माहेश्वरी

D) Anand Rajesh/आनंद राजेश

ANS: Gaurav Maheshwari/गौरव माहेश्वरी  

Who among the following will be awarded the 2020 Peace Prize of the German Book Trade ?

निम्नलिखित में से किसे जर्मन बुक ट्रेड के 2020 शांति पुरस्कार से सम्मानित किया जाएगा ?

A) Jagdish Bhagwati/जगदीश भगवती

B) Kaushik Basu/कौशिक बसु

C) Raghuram Rajan/रघुराम राजन

D) Amartya Sen/अमर्त्य सेन            

ANS: Amartya Sen/अमर्त्य सेन             

The 36th ASEAN Summit is being hosted in which country and will take place by teleconference?

36 वें आसियान शिखर सम्मेलन की मेजबानी किस देश में की जा रही है जो टेलीकांफ्रेंस द्वारा की जाएगी?

A) Myanmar/म्यांमार

B) Philippines/फिलीपींस

C) Vietnam/ वियतनाम

D) Cambodia/कंबोडिया

ANS: Vietnam/ वियतनाम

Who among the following has inaugurated India’s one of India’s largest & first Virtual Healthcare & Hygiene EXPO 2020?

निम्नलिखित में से किसने भारत के सबसे बड़े और पहले वर्चुअल हेल्थकेयर एंड हाइजीन एक्सपो 2020 का उद्घाटन किया है?   

A) Nirmala Sitharaman/निर्मला सीतारमण

B) Amit Shah/अमित शाह

C) G Kishan Reddy/जी किशन रेड्डी

D) Mansukh Mandaviya/ मनसुख मंडाविया

ANS: Mansukh Mandaviya/ मनसुख मंडाविया        

Which institution has received a patent for protective clothing for human spaceflight?

किस संस्था ने मानव अंतरिक्ष यान के लिए सुरक्षात्मक कपड़ों का पेटेंट प्राप्त किया है?  

A) BEL/बीईएल

B) GRSE/जीआरएसई

C) ISRO/इसरो

D) DRDO/ DRDO

 ANS: ISRO/इसरो

 Who among the following has launched a new book ‘Legend of Suheldev: The King Who Saved India?

निम्नलिखित में से किसने एक नई पुस्तक लीजेंड ऑफ सुहेलदेव : किंग हू सेव्ड इंडिया लॉन्च की है

A) Vikram Seth/विक्रम सेठ

B) Ruskin Bond/रस्किन बॉन्ड

C) Salman Rushdie/सलमान रुश्दी

D) Amish Tripathi/अमीश त्रिपाठी

ANS: Amish Tripathi/अमीश त्रिपाठी   

Who among the following is the only Indian featured among top global philanthropists of 2020?

2020 के शीर्ष वैश्विक परोपकारी लोगों के बीच एकमात्र भारतीय कौन है?    

A) Mukesh Ambani/मुकेश अंबानी

B) Nita Ambani/नीता अंबानी

C) Ratan Tata/रतन टाटा

D) Azim Premji/अजीम प्रेमजी

ANS: Nita Ambani/नीता अंबानी   

The Central government has sanctioned how many crores for the augmentation of healthcare facilities in North Eastern States ?

केंद्र सरकार ने उत्तर पूर्वी राज्यों में स्वास्थ्य सुविधाओं की वृद्धि के लिए कितने करोड़ रुपये मंजूर किए हैं ?  

A) 180 crores

B) 150 crores

C) 190 crores

D) 200 crores

 ANS: 190 crores

Which institution has launched an Online Yoga Quiz Competition to promote integration of Yoga in school curriculum ?

किस संस्था ने स्कूल पाठ्यक्रम में योग के एकीकरण को बढ़ावा देने के लिए एक ऑनलाइन योग क्विज़ प्रतियोगिता शुरू की है?   

A) IIT Delhi

B) NCERT

C) UGC

D) CBSE

 ANS: NCERT

The World Bank has approved $1.05 billion for which country in a bid to create quality jobs, and ensure economic recovery ?

विश्व बैंक ने किस देश में गुणवत्ता वाले रोजगार पैदा करने और आर्थिक सुधार सुनिश्चित करने के लिए 1.05 बिलियन डॉलर की मंजूरी दी है ?

A) India/भारत

B) Thailand/थाईलैंड

C) Myanmar/म्यांमार

D) Bangladesh/बांग्लादेश

 ANS: Bangladesh/बांग्लादेश  

KVIC has started reviving the ancient glory of Pokhran potteries. In which of the following states is the Pokhran village located ?

KVIC ने पोखरण कुम्हारों की प्राचीन महिमा को पुनर्जीवित करना शुरू कर दिया है निम्नलिखित में से किस राज्य में पोखरण गाँव स्थित है?

A) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश

B) Rajasthan/राजस्थान

C) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

D) Haryana/हरियाणा

  ANS: Rajasthan/राजस्थान   

 Which institution has collaborated with the UN World Food Programme to Increase Efficiency Of Government’s Food Security Net?

किस संस्था ने संयुक्त राष्ट्र विश्व खाद्य कार्यक्रम क्षमता को बढ़ाने के लिए सरकार के खाद्य सुरक्षा नेट के साथ सहयोग किया है ?     

A) IIT Mandi/IIT मंडी

B) IIT Hyderabad/IIT हैदराबाद

C) IIT Delhi/IIT दिल्ली

D) IIT Madras/ IIT मद्रास

  ANS: IIT Delhi/IIT दिल्ली

Who among the following has inaugurated the Virtual India Pavilion at Cannes Film Market 2020?

निम्नलिखित में से किसने कान्स फिल्म मार्केट 2020 में वर्चुअल इंडिया पैवेलियन का उद्घाटन किया

A) Harsh Vardhan/हर्षवर्धन

B) Anurag Thakur/अनुराग ठाकुर

C) Nirmala Sitharaman/निर्मला सीतारमण

D) Prakash Javadekar/प्रकाश जावड़ेकर

             ANS: Prakash Javadekar/प्रकाश जावड़ेकर

Download PDF