30th July 2020 current affairs in hindi

30th July 2020 current affairs in hindi

SUCCESS  KEY98

Online Mock Test Link: https://successkey98.net (Download Application Also)

Telegram Channel Link: https://t.me/success_key98

Instagram Link: https://www.instagram.com/successkey98/

30th   July current Affairs 2020 in hindi

how many rafale comes in india

भारत में कितने राफेल आए है

A)8

B)6

C)5

D)7

ANS:

 The Rajya Sabha secretariat has launched an Employees’ Welfare Scheme after the name of which former minister?

राज्य सभा सचिवालय ने किस पूर्व मंत्री के नाम पर एक कर्मचारी कल्याण योजना शुरू की है?

  1. A) Deen Dayal Upadhyay\दीन दयाल उपाध्याय
  2. B) Narsimha Rao\नरसिम्हा राव
  3. C) Sushma Swaraj\सुषमा स्वराज
  4. S) Arun Jaitley\अरुण जेटली

ANS: Arun Jaitley\अरुण जेटली 

 NTPC’s 1,600 MW Lara Power Project has now become fully operational. It has been installed in which state?

एनटीपीसी का 1,600 मेगावाट का लारा पावर प्रोजेक्ट अब पूरी तरह से चालू हो गया है। यह किस राज्य में स्थापित किया गया है?

  1. A) Uttar Pradesh\उत्तर प्रदेश
  2. B) Madhya Pradesh\मध्य प्रदेश
  3. C) Bihar\बिहार
  4. D) Chhattisgarh\छत्तीसगढ़

ANS: Chhattisgarh\छत्तीसगढ़ 

 Who among the following has been appointed as the CMD of National Mineral Development Corporation?

निम्नलिखित में से किसे राष्ट्रीय खनिज विकास निगम के सीएमडी के रूप में नियुक्त किया गया है?

  1. A) Rakesh Verma\राकेश वर्मा
  2. B) Sumit Deb\ सुमित देब
  3. C) Pravin Kumar\प्रवीण कुमार
  4. D) Rajat Singh\रजत सिंह

ANS: Sumit Deb\ सुमित देब

Who among the following is all set to receive the Toonz Media Award?

निम्नलिखित में से कौन तूनोज़ मीडिया पुरस्कार प्राप्त करने के लिए तैयार है?

  1. A) Anant Srivastava\अनंत श्रीवास्तव
  2. B) Sudesh Singh\सुदेश सिंह
  3. C) Arnab Chaudhuri\अर्नब चौधरी
  4. D) Rajesh Kumar\राजेश कुमार

ANS: Arnab Chaudhuri\अर्नब चौधरी 

Who among the following has authored the novel titled “The Endgame”?

निम्नलिखित में से किसने एंडगेमनामक उपन्यास को लिखा है?

  1. A) Kartik Sharma\कार्तिक शर्मा
  2. B) S Hussain Zaidi\एस हुसैन जैदी
  3. C) Jane Borges\जेन बोरगेस
  4. D) Ravinder Singh\रविंदर सिंह

ANS: S Hussain Zaidi\एस हुसैन जैदी 

 India has signed an MoU with which country for the establishment of ‘Emergency Medical Services’?

भारत ने  आपातकालीन चिकित्सा सेवाओं की स्थापना के लिए किस देश के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

  1. A) Bangladesh\बांग्लादेश
  2. B) Nepal\नेपाल
  3. C) Bhutan\भूटान
  4. D) Maldives\मालदीव

 ANS: Maldives\मालदीव 

International Day of Friendship celebrated as on which day?

अंतर्राष्ट्रीय मित्रता दिवस किस दिन मनाया जाता है?

a)30th July/30 जुलाई

b)18th August/18 अगस्त

c)23rd June/23 जून

d)18th July/18 जुलाई

ANS: 30th July/30 जुलाई 

The Fintech Convergence Council (FCC) has collaborated with which organisation to host the world’s largest virtual fintech event?

फिनटेक कन्वर्जेंस काउंसिल (FCC) ने किस संगठन के साथ मिलकर दुनिया की सबसे बड़ी वर्चुअल फिनटेक घटना की मेजबानी की है?

  1. A) Niti Aayog
  2. B) Assocham
  3. C) CII
  4. D) NPCI

ANS:NPCI

Who among the following has been conferred with the President’s Award in Singapore?

निम्नलिखित में से किसे सिंगापुर में राष्ट्रपति पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?

  1. A) Vandana Trehan\ वंदना त्रेहन
  2. B) Kala Narayanasamy\काला नारायणसामी
  3. C) Nilai Kunji\निलय कुंजी
  4. D) Arunima Singh\अरुणिमा सिंह

ANS: Kala Narayanasamy\काला नारायणसामी

India is planning to extend its scientific collaboration with which nation with projects worth 8 million pounds?

भारत  8 मिलियन पाउंड की परियोजनाओं के साथ किस राष्ट्र के साथ अपने वैज्ञानिक सहयोग का विस्तार करने की योजना बना रहा है?

a)UK\ब्रिटेन

b)France\ फ्रांस

c)Ireland \आयरलैंड

d)Italy \इटली

ANS: UK\ब्रिटेन

Which e-commerce company has launched a hyperlocal 90-minute delivery service?

किस कॉमर्स कंपनी ने 90-मिनट की डिलीवरी सेवा शुरू की है?

a)Myntra\मिंट्रा

b)Amazon\ अमेज़न

c)Snapdeal\स्नैपडील

d)Flipkart\फ्लिपकार्ट

ANS: Flipkart\फ्लिपकार्ट 

Which state will host the 4th Khelo India Youth Games?

कौन सा राज्य 4 वें खेलेगा भारत युवा खेलों की मेजबानी?

a)Gujarat\गुजरात

b)Madhya Pradesh\मध्य प्रदेश

c)Karnataka\ कर्नाटक

d)Haryana\हरियाणा

ANS: Haryana\हरियाणा 

Download PDF

30 July current affairs 2020