🔴1-2 March 2021 #Current affairs in hindi || Current Affairs for rrb group d Ntpc cbt 2 || SSC

Success key98

Online Mock Test Link: https://successkey98.net (Download Application Also)

Telegram Channel Link: https://t.me/success_key98

Instagram Link: https://www.instagram.com/successkey98/

1-2 March 2021 Current Affairs

1.Where is Asia’s biggest cattle park – Advanced Institute for Integrated Research on Livestock and Animal Sciences (AIIRLAS) inaugurated?

एशिया का सबसे बड़ा मवेशी पार्क कहाँ है एडवांस्ड इंस्टीट्यूट फॉर इंटीग्रेटेड रिसर्च ऑन लाइवस्टॉक एंड एनिमल साइंसेज (AIIRLAS) का उद्घाटन?

  1. A) Erode/इरोड
  2. B) Salem/सलेम
  3. C) Chennai/चेन्नई
  4. D) Tiruchirappalli/तिरुचिरापल्ली

Ans: Salem/सलेम

2.Which state will be developed into the first fisheries hub of the country as announced by Union fisheries minister Giriraj Singh?

केंद्रीय मत्स्य मंत्री गिरिराज सिंह द्वारा घोषित देश के पहले मत्स्य हब में किस राज्य को विकसित किया जाएगा?

  1. A) Kerala/केरल
  2. B) Tamil Nadu/तमिलनाडु
  3. C) Karnataka/कर्नाटक
  4. D) Goa/गोवा

Ans: Goa/गोवा

3.Which country is the partner country at the 17th India International Mega Trade Fair and Home Décor exhibition held at Janata Maidan, Bhubaneswar, Odisha?

17 वीं भारत अंतर्राष्ट्रीय मेगा ट्रेड फेयर और होम डेकोर प्रदर्शनी में कौन सा देश जनता मैदान, भुवनेश्वर, ओडिशा में आयोजित है?

  1. A) Afghanistan/ अफगानिस्तान
  2. B) Ireland/आयरलैंड
  3. C) Bangladesh/बांग्लादेश
  4. D) Iran/ईरान

Ans: Bangladesh/बांग्लादेश

4.In February 2021, which district is chosen under the National Mission on Pilgrimage Rejuvenation and Spirituality Augmentation Drive (PRASAD) scheme for a near 100 crore rupees holistic development?

फरवरी 2021 में, किस जिले को तीर्थयात्रा कायाकल्प और आध्यात्मिकता संवर्धन ड्राइव (PRASAD) योजना के तहत राष्ट्रीय मिशन के तहत 100 करोड़ रुपये के समग्र विकास के लिए चुना गया है?

  1. A) Gangtok/ गंगटोक
  2. B) Leh/लेह
  3. C) Shimla/शिमला
  4. D) Kutch/कच्छ

Ans: Leh/लेह

5.Which country has launched a “green pass” for people with vaccination certificates?

किस देश ने टीकाकरण प्रमाणपत्र वाले लोगों के लिए ग्रीन पासलॉन्च किया है?

  1. A) China/चीन
  2. B) US/यू.एस.
  3. C) Germany/जर्मनी
  4. D) Israel/इज़राइल

Ans: Israel/इज़राइल

6.e-Kuber payments system has been launched in which state/UT recently?

हाल ही में किस राज्य / केन्द्र शासित प्रदेश में कुबेर भुगतान प्रणाली शुरू की गई है?

  1. A) Telangana/तेलंगाना
  2. B) Puducherry/पुदुचेरी
  3. C) Daman & Diu/दमन और दीव
  4. D) J&K/जम्मू और कश्मीर

Ans: J&K/जम्मू और कश्मीर

7.All-women operated customer service centre has been opened in Punjab by which company?

पंजाब में सभी महिला संचालित ग्राहक सेवा केंद्र किस कंपनी द्वारा खोले गए हैं?

  1. A) VI
  2. B) 3M
  3. C) Bosch
  4. D) CEAT

Ans: CEAT

8.Which institution has bagged six awards at the PRSI (

 Public Relations Society of India)National Awards 2020 in the field of communication?

किस संस्था ने संचार के क्षेत्र में PRSI (पब्लिक रिलेशंस सोसायटी ऑफ इंडिया)राष्ट्रीय पुरस्कार 2020 में छह पुरस्कार प्राप्त किए हैं?

  1. A) BPCL
  2. B) SAIL
  3. C) ONGC
  4. D) HP

Ans: SAIL

9.world civil defence day celebrated on which day

विश्व नागरिक रक्षा दिवस किस दिन मनाया जाता है

A)1 march

B)5 march

  1. C) 8 march

D)2 march

Ans: 1 march

  1. Which Union Ministry launched 100-day ‘Catch the Rain’ campaign?

किस केंद्रीय मंत्रालय ने 100-दिन का कैच रेनअभियान शुरू किया?

  1. a) Health Ministry/ स्वास्थ्य मंत्रालय
  2. b) WCD Ministry/ डब्ल्यूसीडी मंत्रालय
  3. c) Jal Shakti Ministry/जल शक्ति मंत्रालय
  4. d) Environment Ministry/पर्यावरण मंत्रालय

Ans: Jal Shakti Ministry/जल शक्ति मंत्रालय

11.Which state has approved a law to give life imprisonment to food adulterators?

किस राज्य ने खाद्य पदार्थों में मिलावट करने वालों को आजीवन कारावास देने का कानून मंजूर किया है?

  1. a) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
  2. b) Karnataka/कर्नाटक
  3. c) Telangana/तेलंगाना
  4. d) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश

Ans: Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

12.The IAF team will be participating in the 70th Anniversary Celebrations of which nation’s Air Force?

IAF टीम किस राष्ट्र की वायु सेना की 70 वीं वर्षगांठ समारोह में भाग लेगी?

  1. a) Bangladesh/बांग्लादेश
  2. b) Sri Lanka/श्रीलंका
  3. c) Australia/ऑस्ट्रेलिया
  4. d) Russia/रूस

Ans: Sri Lanka/श्रीलंका

  1. India donated 1.5 million to which state/ nation to boost cooperation on traditional medicine?

भारत ने पारंपरिक चिकित्सा पर सहयोग बढ़ाने के लिए किस राज्य / राष्ट्र को 1.5 मिलियन का दान दिया?

  1. a) Palestine/फिलिस्तीन
  2. b) Taiwan/ताइवान
  3. c) Hong Kong/हांगकांग
  4. d) Singapore/सिंगापुर

Ans: Taiwan/ताइवान

14.The Indian Air Force gifted a 1971 war helicopter to which nation?

भारतीय वायु सेना ने 1971 का युद्ध हेलीकॉप्टर किस राष्ट्र को उपहार में दिया?

  1. a) Russia/रूस
  2. b) Germany/जर्मनी
  3. c) Bangladesh/बांग्लादेश
  4. d) France/फ्रांस

Ans: Bangladesh/बांग्लादेश

15.Vinesh Phogat won which medal at a Ukraine wrestling event recently?

विनेश फोगट ने हाल ही में यूक्रेन कुश्ती स्पर्धा में कौन सा पदक जीता?

  1. a) Gold/ सोना
  2. b) Silver/सिल्वर
  3. c) Bronze/कांस्य
  4. d) None of the Above/उपरोक्त में से कोई नहीं

Ans: Gold/ सोना

16.The External Affairs Minister has inaugurated a new Indian High Commission building in which country?

विदेश मंत्री ने किस देश में एक नए भारतीय उच्चायोग भवन का उद्घाटन किया है?

  1. A) Sri Lanka/श्रीलंका
  2. B) Bhutan/भूटान
  3. C) Bangladesh/बांग्लादेश
  4. D) Mauritius/मॉरीशस

Ans: Mauritius/मॉरीशस

17.The 47th Khajuraho Dance Festival has recently begun in which state?

47 वां खजुराहो नृत्य महोत्सव हाल ही में किस राज्य में शुरू हुआ है?

  1. A) Kerala/केरल
  2. B) Chhattisgarh/छत्तीसगढ़
  3. C) Karnataka/कर्नाटक
  4. D) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

Ans: Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

18.Who among the following has recently released the ‘Maverick Messiah’, the Biography of former Andhra Pradesh CM ‘NTR’?

निम्नलिखित में से किसने हाल ही में आंध्र प्रदेश के पूर्व मुख्यमंत्री एनटीआर’ की जीवनी the मेवरिक मसीहा जारी की है?

  1. A) Anurag Thakur/अनुराग ठाकुर
  2. B) Narendra Modi/नरेंद्र मोदी
  3. C) Venkiah Naidu/वेंकैया नायडू
  4. D) Prahlad Patel/प्रहलाद पटेल

Ans: Venkiah Naidu/वेंकैया नायडू

 

Download PDF

1-2 March 2021 Current Affairs