GENERAL SCIENCE questions and answers for railway exam in Hindi for NTPC | RRB JE | RRB LEVEL-1 |

1.Glow worm is :
चमक कीड़ा है:
(a) A Mollusca/
एक मोलस्का
(b) An insect /
एक कीट
(c) A worm /
एक कीड़ा
(d) A nematode /
एक निमेटोड

B

Sol. Glow-worm is a medium to large sized invertebrate luminous insect, that emits light. The light of the glow-worm larva is given off by small tubes ending around the glow-worms anus, as a product of excretion.

2.Charcoal which is used in decolouring raw sugar is:
किस चारकोल का उपयोग कच्ची चीनी को विवर्ण करने में किया जाता है?
(a) Wood charcoal /
लकड़ी चारकोल
(b) Sugar charcoal /
चीनी चारकोल
(c) Animal charcoal /
पशु चारकोल
(d) Coconut charcoal /
नारियल चारकोल

A

3.Who invented thermoscope, an early form of thermometer?
थर्मोमीटर का प्रारंभिक रूप थर्मोस्कोप का आविष्कार किसने किया था?
(a) Sir Christopher Wren /
सर क्रिस्टोफर व्रेन
(b) Charles F. Richter /
चार्ल्स एफ रिक्टर
(c) Galileo /
गैलीलियो
(d) Beno Gutenberg /
बेनो गुटेनबर्ग

C

Sol. Thermometer or thermoscope was discovered by famous Italian physicist Galileo in 1609.

4.Dynamos is used to convert which energy to electrical energy?
डायनेमो का उपयोग किस ऊर्जा को विद्युत ऊर्जा में बदलने के लिए किया जाता है?
(a) Chemical energy /
रासायनिक ऊर्जा
(b) Solar energy /
सौर ऊर्जा
(c) Mechanical energy /
यांत्रिक ऊर्जा
(d) Magnetic energy /
चुंबकीय ऊर्जा

C

Sol. A dynamo is an electrical generator that produces direct current with the use of a commutator. It converts mechanical energy into electrical energy.

5. If waste materials contaminate the source of drinking water, which of the following diseases will spread?
यदि अपशिष्ट पदार्थ पेयजल के स्रोत को दूषित करते हैं, तो निम्नलिखित में से कौन सी बीमारियां फैलेंगी?
(a) Scurvy/
पाजी
(b) Typhoid/
आंत्र ज्वर
(c) Malaria/
मलेरिया
(d) Anaemia/
रक्तक्षय

B

Sol. Typhoid fever is an acute infectious illness associated with fever that is most often caused by the Salmonella typhi bacteria. It spread through contaminate the source of drinking water.

6.Peeling of onions causes tears as onions release-
प्याज को छीलने के कारण आंसू निकलते है क्योकि प्याज़ से _________निकलता है.
(a) Sulphonic acid /
सल्फोनिक एसिड
(b) Sulfenic acid /
सल्फेनिक एसिड
(c) Amino acid /
अमिनो एसिड
(d) Carbolic acid /
कार्बोलिक एसिड

B

Sol. Peeling, cutting or crushing an onion’s tissue releases enzymes called allinases which convert these molecules to sulfenic acids. The sulfenic acid in turn, spontaneously rearranges to form syn-propanethial-s-oxide, the chemical that triggers the tears.

7.Which vitamin is produced in human body by exposing it to early morning sun-rays?
सुबहसुबह सूरज की किरणों को ग्रहण करने से कौन सा विटामिन उत्पन्न होता है?
(a) Vitamin A/
विटामिन A
(b) Vitamin B/
विटामिन B
(c) Vitamin C/
विटामिन C
(d) Vitamin D/
विटामिन D

D

8.Telescope was invented by:
टेलीस्कोप का आविष्कार किसने किया था:
(a) Hans Lippershey /
हंस लिपरशी
(b) Gutenberg /
गुटेनबर्ग
(c) Edison /
एडीसन
(d) Graham Bell /
ग्राहम बेल

A

Sol. The invention of the telescope is credited to Hans Lippershey who was the first person to patent a telescope.

9.Pungency in chillies is due to the presence of
मिर्च में तीखापन किसके कारण होता है?
(a) Lycopene /
लाइकोपीन
(b) Capsaicin /
कैप्साइसिन
(c) Carotene /
कैरोटीन
(d) Anthocyanin /
एंथोसायनिन

B

Sol. Chillies are valued principally for their high pungency and colour. Pungency in chillies is due to the active constituent “Capsaicin” an alkaloid which is extracted from chillies and is used to the medicine. The molecular formula of Capsaicin is C18H27NO3.

10.AV= constant, where A= area of cross-section and V= velocity of fluid. This equation is called _____.
AV=
स्थिर, जहाँ A= क्रॉससेक्शन का क्षेत्रफल और V= द्रव का वेग. इस समीकरण को ______ कहा जाता है.
(a) Equation of discontinuity /
असंतुलन का समीकरण
(b) Equation of continuity /
निरंतरता का समीकरण
(c) Equation of sustenance /
जीविका का समीकरण
(d) Equation of parallelism /
समांतरता का समीकरण

B

Sol. According to the equation of continuity Av = constant. Where A =cross-sectional area and v=velocity with which the fluid flows. It means that if any liquid is flowing in streamline flow in a pipe of non-uniform cross-section area, then rate of flow of liquid across any cross-section remains constant.

11.Rearing silk worms is known as-
रेशम के कीड़ों के पालन को क्या कहा जाता है?
(a) Apiculture /
मधुमक्खीपालन
(b) Horticulture /
बागवानी
(c) Sericulture/
सेरीकल्चर
(d) Floriculture /
फ्लोरीकल्चर

C

Sol. Apiculture – Rearing bees
Horticulture – Study of fruit and flower producing plants
Sericulture – Rearing silk worm.
Floriculture – Study of flowers for decoration work.

12.When water is heated from 0°C to 10°C. It’s volume:
जब पानी को 0 डिग्री सेल्सियस से 10 डिग्री सेल्सियस तक गर्म किया जाता है तो इसका आयतन:
(a) Increases/
बढ़ता है
(b) Decreases/
घटता है
(c) Does not change/
अपरिवर्तित रहता है
(d) First decreases and then increases/
पहले घटता है और फिर बढ़ता है

D

Sol. When water is heated from 0°C to 4°C, then there is a decrease in volume and increases in density but when we cross the limit of 4°C its volume increases and density decreases. Thus, when water is heated from 0°C to 10°C, it’s volume first decreases and then increases.

13.Which of the following are required for the formation of bones and teeth?
हड्डियों और दांतों के निर्माण के लिए निम्नलिखित में से क्या आवश्यक है?
(a) Sodium and Potassium/
सोडियम और पोटेशियम
(b) Iron and Calcium/
आयरन और कैल्शियम
(c) Sodium and Calcium/
सोडियम और कैल्शियम
(d) Calcium and Phosphorus/
कैल्शियम और फास्फोरस

D

Sol. Teeth and bones both are hard, white and heavy. Teeth are composed of calcium, phosphorous and other minerals. Bones contain calcium, phosphorus, sodium and other minerals, but mostly consist of the protein collagen.

14.Silkworm grows on
रेशम कीड़े किस पर बड़े होते है?
(a) Reetha leaves /
रीठा पत्तियां
(b) Ficus leaves /
फिकस पत्तियां
(c) Peach leaves /
पीच पत्तियां
(d) Mulberry leaves /
शहतूत पत्तियां

D

Sol. The silkworm is the larva or caterpillar of the domesticated silkmoth, Bombyx mori. It is an economically important insect, being a primary producer of silk. It grows on leaves of the mulberry tree.

15.Clove is a-
लौंग एक_____है।
(a) Buds of stem/
तने की कलिका
(b) Bales of root/
मूल के गाँठ
(c) Flower buds/
फूल कलिका
(d) Seed/
बीज

C

Sol. Cloves are the aromatic closed, dried floral bud, which is used in Ayurvedic medicine, making food and as an anodyne for dental emergencies. The botanical name of clove tree is Syzygium aromaticum (Eugenia caryophyllata) which belongs to Myrtaceae family. Cloves are native to the Maluku Islands in Indonesia and used as a spice in cuisines all over the world. The clove tree grows to a height ranging from 10 – 20 metres, having large oval leaves.

16.The microscope is used for the study of?
सूक्ष्मदर्शी का उपयोग किसके अध्ययन के लिए किया जाता है?
(a) Distant objects /
दूरस्थ वस्तुएँ
(b) Nearby objects /
निकटवर्ती वस्तुएँ
(c) Small objects /
सूक्ष्म वस्तुएँ
(d) Micro and nearby objects /
सूक्ष्म और पास की वस्तुएं

D

Sol. A microscope is an equipment that helps in watching micro and nearby objects which cannot be seen by naked eyes.

17.The characteristic odour of garlic is due to-
लहसुन की विशिष्ट गंध किस कारण होती है?
(a) A chloro compound /
एक क्लोरो यौगिक
(b) A sulphur compound/
एक सल्फर यौगिक
(c) A fluorine compound/
एक फ़्लूरोइन यौगिक
(d) Acetic acid/
एसिटिक अम्ल

B

Sol. Garlic is made up of sulphuric compounds (Ally methyl sulphide) that render the pungent smell to it. Is also used for treating diaphoretic, diuretic, expectorant, blood pressure and heart disease.

18.The Puckle gun was invented by–
पकल गन का आविष्कार किसके द्वारा किया गया था?
(a) J.L. Beared /
जे.एल. बियरड
(b) G. Brousa /
जी. बरौसा
(c) Karl Benz /
कार्ल बेंज
(d) James Puckle/
जेम्स पुकले

D

Sol. In 1718 an Englishman named James Puckle (1667–1724 AD) invented defence gun what proved to be one of the keys steps in the evolution of mechanical machine guns. That year Puckle, a London solicitor patented what he called the Defence Gun. There is some argument among historians about whether this was the first patent of a manually operated revolving-type machine gun, but the importance of Puckle’s gun is that it certainly represents the most refined design to be found till that time.

19.Which is the largest neutrino telescope of the world?
विश्व का सबसे बड़ा न्यूट्रिनो टेलीस्कोप कौन सा है?
(a) Galileo /
गैलीलियो
(b) Ice Cube /
आइस क्यूब
(c) Discovery /
डिस्कवरी
(d) Challenger /
चैलेंजर

B

Sol. The Ice Cube telescope which was built in December, 2010 is the biggest neutrino telescope of the world. It was designed by the University of Wisconsin.

20.Using which of the following processes can one separate a solute from its solution?
निम्नलिखित में से किस प्रक्रिया का उपयोग करके कोई इसके विलयन से विलेय को अलग कर सकता है?
(a) Sedimentation/
अवसादन
(b) Evaporation/
वाष्पीकरण
(c) Filtration/
निस्पंदन
(d) Condensation/
संक्षेपण

B

Sol. Evaporation can separate a solute from its solution.

21.Ethylene is a ______ molecule.
एथिलीन एक ______ अणु है।
(a) Polar/
पोलर
(b) Ionic/
आयनिक
(c) Covalent/
सहसंयोजक
(d) Nonpolar/
नॉनपोलर

D

Sol. Ehthylene is a hydrocarbon which has the formula C2H4 since the double bond is between two carbon atoms so there is no difference in electronegativity.That’s why the shared pair of electron come lie in between those to carbon atoms, so ethylene is non polar.

22._________ gets converted to phosgene, when exposed to sunlight.
सूर्य के प्रकाश के संपर्क में आने पर _________ फॉस्जीन में परिवर्तित हो जाता है।
(a) Chloroform /
क्लोरोफॉर्म
(b) Acetone /
एसीटोन
(c) Benzene /
बेंजीन
(d) Propylene/
प्रोपलीन

A

Sol. Phosgene can form from chloroform, in presence of oxygen and UV light.

23.Who discovered benzene?
बेंजीन की खोज किसने की थी?
(a) Hal Anger /
हैल एंगर
(b) Michael Faraday/
माइकल फैराडे
(c) Bruce Ames /
ब्रूस एम्स
(d) Nicolas Appert/
निकोलस एपर्ट

B

Sol. Benzene was first discovered by the English scientist Michael Faraday in 1825

24.In human beings, normally in which one of the following parts, does the sperm fertilize the ovum?
मनुष्यों में, आम तौर पर निम्नलिखित में से किस भाग में, शुक्राणु अंडाकार को निषेचित करता है
(a) Cervix /
गर्भाशय ग्रीवा
(b) Fallopian tube /
फलोपियन ट्यूब
(c) Lower part of uterus /
गर्भाशय का निचला हिस्सा
(d) Upper part of uterus /
गर्भाशय का ऊपरी भाग

B

Sol. Fallopian tube, also called oviduct or uterine tube, either of a pair of long narrow ducts located in the human female abdominal cavity that transport the male sperm cells to the egg, provide a suitable environment for fertilization and transport the egg from the ovary, where it is produced.

25.What is hemoglobin?
हेमोग्लोबिन क्या है?
(a) Substance found in the leaves of plants /
पौधों की पत्तियों में पाए जाने वाला पदार्थ
(b) Substance found in the bone-marrow /
अस्थि मज्जा में पाए जाने वाला पदार्थ
(c) Substance found in human blood /
मानव रक्त में पाए जाने वाला पदार्थ
(d) Secretion coming out from the pitiutary gland /
पिट्यूटरी ग्रंथि से बाहर आने वाला स्राव

C

Sol. Hemoglobin is the protein molecule in red blood cells that carries oxygen from the lungs to the body’s tissues and returns carbon dioxide from the tissues back to the lungs.

26.Which one of the following substances is used in the preservation of food stuff?
खाद्य पदार्थों के संरक्षण में निम्नलिखित पदार्थों में से कौन सा पदार्थ उपयोग किया जाता है?
(a) Citric Acid /
साइट्रिक एसिड
(b) Potassium Chloride /
पोटेशियम क्लोराइड
(c) Sodium Benzoate /
सोडियम बेंजोएट
(d) Sodium Chloride /
सोडियम क्लोराइड

C

Sol. The chemical formula of Sodium Benzoate is NaC7H5O2. It is widely used as food preservative, with E number E211. It is the sodium salt of benzoic acid and exists in this form when dissolved in water and its melting is 410°C.

27.Which of the following fibres is considered as the strongest natural fibre?
निम्नलिखित में से कौन सा फाइबर सबसे मजबूत प्राकृतिक फाइबर माना जाता है?
(a) Cotton/
कपास
(b) Jute/
जूट
(c) Wool/
ऊन
(d) Silk/
रेशम

D

Sol. Silk is considered as the strongest natural fibre.

28.Refrigeration helps in food preservation by-
प्रशीतन किसके द्वारा खाद्य संरक्षण में मदद करता है
(a) Killing the germs /
रोगाणुओं को मार कर
(b) Reducing the rate of biochemical reactions /
जैव रासायनिक प्रतिक्रियाओं की दर को कम कर
(c) Destroying enzyme action /
एंजाइम कार्रवाई को नष्ट कर
(d) Sealing the food with a layer of ice /
बर्फ की एक परत से भोजन सील कर

B

Sol. Refrigeration preserves foods by slowing down the growth and reproduction of micro-organisms or we can say that by refrigeration we can reduce the rate of biochemical reactions.

29.Which one of the following is a plant hormone?
निम्नलिखित में से कौन सा एक पादप हार्मोन है?
(a) Insulin/
इंसुलिन
(b) Thyroxine /
थायरॉक्सिन
(c) Estrogen /
एस्ट्रोजेन
(d) Cytokinin /
साइटोकिनिन

D

Sol. The plant hormones are generally classified into five groups, These are :
(i) Abscisic acid
(ii) Auxins
(iii) Cytokinins
(iv) Ethylene
(v) Gibberellins

30.The chemical formula of Heavy Water is?
भारी जल का रासायनिक सूत्र क्या है?
(a) H2 O
(b) D2 O
(c) H2 CO3
(d) H2 S

B

Sol. Heavy water is a form of water that contains a larger than normal amount of the hydrogen isotope deuterium, rather than the common hydrogen-1 isotope that makes up most of the hydrogen in normal water. The chemical formula of Heavy Water is D2O.

31.Monazite is an ore of-
मोनाजाईट किसका एक अयस्क है?
(a) Zirconium /
ज़िरकोनियम
(b) Thorium /
थोरियम
(c) Titanium /
टाइटेनियम
(d) Iron /
आयरन

B

Sol. Monazite is an important ore for Thorium, Lanthanum and Cerium. India, Madagascar and South Africa have large deposits of monazite sands. The deposits in India are particularly rich in Monazite. Its extensive deposits are found in Southern India.

32.The material used in the fabrication of a transistor is –
ट्रांजिस्टर के निर्माण में उपयोग किया जाने वाला धातु है:
(a) Aluminum/
एल्यूमिनियम
(b) Copper /
कॉपर
(c) Silicon /
सिलिकॉन
(d) Silver /
रजत

C

Sol.The fabrication of the transistor is the process of creating the transistor that is used in electrical and electronics circuit. Transistors are made from very pure silicon or germanium, but certain other semiconductor materials can also be used.

33.In which of the following processes is energy released?
निम्नलिखित में से किस प्रक्रिया में ऊर्जा मुक्त होती है?
(a) Respiration/
श्वसन
(b) Photosynthesis/
प्रकाश संश्लेषण
(c) Evaporating liquid water/
तरल जल के वाष्पीकरण
(d) Absorption/
अवशोषण

A

Sol. Respiration is the process in which energy is released.

34.Which among the following is white phosphorus?
निम्नलिखित में से क्या सफेद फास्फोरस है?
(a) P1
(b) P6
(c) P4
(d) P5

C

Sol. The most important form of elemental phosphorus from the perspective of applications and chemical literature is white phosphorus. It consists of tetrahedral P4molecules, in which each atom is bound to the other three atoms by a single bond.

35.Water is a good solvent of ionic salts because-
पानी आयनिक लवण का एक अच्छा विलायक है क्योंकि
(a) It has a high boiling point /
इसका उच्च क्वथनांक है
(b) It has a high dipole moment /
इसमें एक उच्च द्विध्रुव आघूर्ण है
(c) It has a high specific heat /
इसमें उच्च विशिष्ट ताप है
(d) It has no colour /
इसका कोई रंग नहीं है

B

Sol. Water is a good solvent due to its polarity which can easily dissolve into polar compounds. Water dissolves ionic salts by hydrating their component ions. For example, water dissolves NaCl by hydrating and stabling the Na+ and Cl– ions.

36.The process of removing salt from sea water is called-
समुद्री जल से नमक निकालने की प्रक्रिया को….. कहा जाता है
(a) Desalination /
विलवणीकरण
(b) Distillation /
आसवन
(c) Ion-exchange /
आयन विनिमय
(d) Decantation /
निस्तारण

A

37.From the following option, seal is the species of-
निम्नलिखित विकल्प में से, सील किस प्रजाति में आता हैं?
(a) fish /
मछली
(b) bird/
पक्षी
(c) Reptiles/
रेंगनेवाला जन्तु
(d) mammal/
स्तनपायी जीव

D

Sol. Seals are semi-aquatic mammals, they are in a group called pinnipeds means fin-footed. All seals are carnivores. Their diet consists of mostly fish, crustaceans, and shellfish.

38.Amphibia are-
एम्फिबिया क्या है?
(a) Very fastly moving boats /
बहुत तेजी से चलती नौकाएं
(b) Animals living in water only/
केवल पानी में रहने वाले पशु
(c) Animals living on land only /
केवल भूमि पर रहने वाले पशु
(d) Animals living equally in water and on land both/
पानी और जमीन दोनों में समान रूप से रहने वाले पशु

D

Sol. The word “amphibian” is derived from the ancient Greek term amphibious, which means “both kinds of life”. The term was initially used as a general adjective for animals that could live on land or in water. They are ectotherms or cold-blooded animals, means they are unable to regulate their own body temperature.

39.Which of the following property separate a man/human from apes:-
निम्नलिखित में से कौन से गुण एक आदमी / मानव को एप्स से अलग करते है?
(a) Envice a desire to learn /
सीखने की इच्छा
(b) By a rudimentary sense of smell/
गंध की एक प्राथमिक भावना
(c) Contrary thumb /
विपरीत अंगूठे
(d) Broader chin /
चौड़ी ठोड़ी

A

Sol. Human is the smartest creature in the animal kingdom. They are the only creature, who has a desire to learn and the ability to express.

40.The technique of chromatography is used to-
क्रोमैटोग्राफी की तकनीक का उपयोग _______ के लिए किया जाता है.
(a) Identify colour substances /
रंग पदार्थों को पहचानें के लिए
(b) Determine the structure of substances /
पदार्थों की संरचना का निर्धारण करने के लिए
(c) Dry distillation of colouring substances /
रंगीन पदार्थों का सूखा आसवन करने के लिए
(d) Separate the substances from a mixture /
मिश्रण से पदार्थों को अलग करने के लिए

D

Sol. Chromatography is a separation technique used to separate the different components in a liquid mixture. The purpose of preparative chromatography is to separate the components of a mixture for more advanced use and thus a form of purification.

Download PDF