GK and GS important Questions for 2020 all exam,download pdf in hindi

GK and GS important Questions for 2020 all exam,download pdf in hindi


Success key98

Online Mock Test Link: https://successkey98.net (Download Application Also)

Telegram Channel Link: https://t.me/success_key98

Instagram Link: https://www.instagram.com/successkey98/

281. The lines joining the place of equal intensity of seismic waves are known as :

भूकंपीय तरंगों की समान तीव्रता के स्थान को जोड़ने वाली रेखाओं को किस रूप में जाना जाता हैं?

(a) Seisimice line / भूकम्पीय रेखा

(b) Isoseisimic line / सम भूकम्पीय रेखा

(c) Isogonal line / समदिकपाती रेखा

(d) Isogonic line/ समदिक्पातीय रेखा

 Ans: ) Isoseisimic line / सम भूकम्पीय रेखा

Which year has been set as goal for completing the Mumbai-Ahmedabad bullet train project operated with the help of Japan?

जापान की मदद से संचालित मुंबईअहमदाबाद बुलेट ट्रेन परियोजना को पूरा करने के लिए लक्ष्य किस वर्ष निर्धारित किया गया है?

(a) 2021

(b) 2023

(c) 2024

(d) 2025

Ans: 2023

283.  Which of the following is Inexhaustible Natural Resources?

निम्न में से कौन सा अक्षय प्राकृतिक संसाधन है?

(a) Air / वायु

(b) Minerals / खनिज पदार्थ

(c) Forests / वन

(d) Coal / कोयला

Ans: Air / वायु

284. Which one of the following places was Asia’s first Export Processing Zone (EPZ) set up?

निम्नलिखित में से किस स्थान पर एशिया का पहला निर्यात प्रसंस्करण क्षेत्र (EPZ) स्थापित किया गया था?

(a) Santa Cruz/ सांता क्रुज़

(b) Kandla/ कांडला

(c) Cochin/ कोचीन

(d) Surat/ सूरत

Ans: Kandla/ कांडला

285. Which of the following contributes the maximum earning in Indian Railways?

निम्नलिखित में से क्या भारतीय रेलवे में अधिकतम कमाई में योगदान देता है?

(a) Passenger Earning/ यात्री की कमाई

(b) Goods Traffic Earning/ माल यातायात कमाई

(c) Sundry Earning/ विविध कमाई

(d) Other Coach Earning/ अन्य कोच की कमाई

Ans: Goods Traffic Earning/ माल यातायात कमाई

286.  In which year Swami Vivekananda established the Ramakrishna Mission at Belur?

स्वामी विवेकानंद ने किस वर्ष बेलूर में रामकृष्ण मिशन की स्थापना की?

(a) 1885

(b) 1890

(c) 1897

(d) 1901

Ans: 1897

287.  Where did the telegraph line be laid first in india ?

भारत में सबसे पहले टेलीग्राफ लाइन कहाँ रखी गई थी?

(a) Calcutta to Diamond Harbour/ कलकत्ता से डायमंड हार्बर तक

(b) Agra to Jaipur / आगरा से जयपुर

(c) Delhi to Shimla/ दिल्ली से शिमला

(d) Raniganj to Calcutta/ रानीगंज से कलकत्ता तक

Ans: Calcutta to Diamond Harbour/ कलकत्ता से डायमंड हार्बर तक

288. Which of the following languages has been used by Surdas in his writings?

सूरदास ने अपने लेखन में निम्नलिखित में से किस भाषा का प्रयोग किया है?

(a) Awadhi/ अवधी

(b) Khariboli/ खड़ी बोली

(c) Brajbhasa/ ब्रजभाषा

(d) Bundeli/ बुन्देली

Ans:

289. What is the name of the second layer of the Earth’s three concentric layers?

पृथ्वी की तीन संकेंद्रित परतों की दूसरी परत का नाम क्या है?

(a) SIAL

(b) SIMA

(c) NIFE

(d) No option is correct/ कोई विकल्प सही नहीं है

Ans: SIMA

290. Under which Article of Indian Constitution, a person can move to a High Court if his Fundamental Rights are breached?

भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद के तहत, यदि किसी व्यक्ति के मौलिक अधिकार का उल्लंघन होता है तो वह उच्च न्यायालय जा सकता है?

(a) Article 36/ अनुच्छेद 36

(b) Article 226/ अनुच्छेद 226

 (c) Article 254/ अनुच्छेद 254

(d) Article 256/ अनुच्छेद 256

Ans: Article 226/ अनुच्छेद 226

291. Which of the following is NOT a terrestrial planet?

निम्नलिखित में से कौन सा पार्थिव ग्रह नहीं है?

(a) Mercury/ बुध ग्रह

(b) Venus/ शुक्र

(c) Mars/ मंगल ग्रह

(d) Saturn/ शनि ग्रह

Ans: Saturn/ शनि ग्रह

292. A sector between the two longitude lines is known by which of the following name?

दो देशांतर रेखाओं के बीच के क्षेत्र को निम्नलिखित में से किस नाम से जाना जाता है?

(a) Belt/ बेल्ट

(b) Gore/ गोर

(c) Timeblock/ टाइम ब्लॉक

(d) Time box/ टाइम बॉक्स

Ans: Gore/ गोर

293. After which of the following centuries, did the practice of donating land in South India go a long way?

निम्नलिखित में से किस शताब्दी के बाद, दक्षिण भारत में भूमि दान करने की प्रथा बहुत लम्बे समय तक चली?

(a) Fifth century/ पांचवीं शताब्दी

(b) Sixth century/ छठी शताब्दी

(c) Eighth century/ आठवीं शताब्दी

(d) Ninth century/ नौवीं शताब्दी

Ans: Eighth century/ आठवीं शताब्दी

294. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India?

पिछले एक दशक में, निम्नलिखित क्षेत्रों में से किसने भारत में सबसे अधिक प्रत्यक्ष विदेशी निवेश को आकर्षित किया है?

(a) Food processing/ खाद्य प्रसंस्करण

(b) Petro-chemical/ पेट्रोरसायन

(c) Chemicals other than fertilizers/ उर्वरकों के अलावा अन्य रसायन

(d) Telecommunications/ दूरसंचार

Ans: Telecommunications/ दूरसंचार

295. Who was elected the President of All India Workers and Peasants Party in Calcutta in 1928?

1928 में कलकत्ता में अखिल भारतीय कार्यकर्ता और किसान पार्टी के अध्यक्ष कौन चुने गए थे?

(a) M.N. Joglekar/ एम.एन. जोगलेकर

(b) Shripad Amrit Dange/ श्रीपाद अमृत डांगे

(c) Sohan Singh Josh/ सोहन सिंह जोश

(d) Mujaffar ahmed/ मुजफ्फर अहमद

296. Who among the following is considered as a political guru of Mahatma Gandhi?
निम्नलिखित में से किसे महात्मा गांधी का राजनीतिक गुरु माना जाता है?
(a) Dadabhai Naoroji/ दादाभाई नौरोजी

(b) Gopal Krishna Gokhale/ गोपाल कृष्ण गोखले

(c) Lala Lajpat Rai/ लाला लाजपत राय

(d) Bal Gangadhar Tilak/ बाल गंगाधर तिलक

Ans: Gopal Krishna Gokhale/ गोपाल कृष्ण गोखले

297.  Which part of the Indian Constitution deals with ‘The Municipalities’?

भारतीय संविधान का कौन सा भाग नगर पालिकाओं’ से संबंधित है?

(a) Part VII/भाग VII

(b) Part VIII/ भाग VIII

(c) Part XI/ भाग XI

(d) Part IX A/ भाग IX A

Ans: Part IX A/ भाग IX A

298. Deficit financing means the government borrows money from the ___________.

घाटे के वित्तपोषण का मतलब सरकार ___________ से पैसा उधार लेती है।

(a) International Monetary Fund/ अंतरराष्ट्रीय मुद्रा कोष

(b) Ministry of Finance/ वित्त मत्रांलय

(c) Reserve Bank of India/ भारतीय रिजर्व बैंक

(d) World Trade Organization/ विश्व व्यापार संगठन

Ans: Reserve Bank of India/ भारतीय रिजर्व बैंक

299. The first G20 Leaders’ Summit was held in –

पहले G20 लीडर्स समिट का आयोजन कब किया गया था?

(a) 2004

(b) 1999

(c) 2008

(d) 2000

Ans:2008

300. Who among the following has written the famous poem, ‘Sarfaroshi ki Tamanna’?

निम्नलिखित में से किसने प्रसिद्ध कविता सरफ़रोशी की तमन्ना’ लिखी है?

(a) Bismil Azimabadi/ बिस्मिल अज़ीमाबादी

(b) Chandra Shekhar Azad/ चंद्रशेखर आजाद

(c) Ashfaqulla Khan/ अशफाकुल्ला खान

(d) Ram Prasad Bismil/ राम प्रसाद बिस्मिल

Ans: Bismil Azimabadi/ बिस्मिल अज़ीमाबादी

 Download PDF

GK 12 RRB NTPC AND GROUP D