GK QUESTION AND ANSWER for RAILWAY EXAM 2018 // SSC CHSL // CGL// RPF // BIHAR POLICE //SSC GD 2018

22nd AUG 2018

GK QUESTION AND ANSWER for RAILWAY EXAM 2018 // SSC CHSL // CGL// RPF // BIHAR POLICE //SSC GD 2018

1.The World Day to Combat Desertification is observed every year on:

विश्व मरुस्थलीकरण रोकथाम दिवस हर वर्ष कब मनाया जाता है:

(a) 4th May /4 मई

(b) 19th July/19 जुलाई

(c) 14th August/ 14 अगस्त

(d) 17th June /17 जून

2.India Army’s Operation ‘Saiyam’ was related to:

भारत सेना का ऑपरेशन संयमकिससे संबंधित था:

(a) Kashmir / कश्मीर

(b) Indo-China Border in the Central Region/  मध्य क्षेत्र में भारतचीन सीमा

(c) North-East / उत्तर पूर्व

(d) Indo-Pak Border in Punjab and Rajasthan / पंजाब और राजस्थान में भारतपाक सीमा

3.The UN Secretary-General holds office for a period of

संयुक्त राष्ट्र महासचिव के कार्याकाल की अवधि कितनी है  

(a) 3 years / 3 वर्ष

(b) 4 years / 4 वर्ष

(c) 5 years / 5 वर्ष

(d) 6 years / 6 वर्ष

 4.Group of 4 bits forms a……

4 बिट्स का समूह एक…… बनाता है:

 (a)Byte / बाइट

 (b)Nibble / निबल

 (c)Gigabyte/ गीगाबाइट

 (d)Terabyte / टेराबाइट

5.Barograph was invented by ..

बैरोग्राफ का आविष्कार किसने किया था?

 (a)Lucien Vidi / लुसीन विडी

 (b)John Venn / जॉन वेन

 (c)Theophilus Van Kannel / थिओफिलस वान कैनेल

 (d)Lewis Urry / लुईस उरी

6.Which of the following is a classical dance from North India?

निम्नलिखित में से कौन उत्तर भारत का एक शास्त्रीय नृत्य है?

 (a)Bharatanatyam / भरतनाट्यम

 (b)Kuchipudi / कुचीपुडी

 (c)Kathak / कथक

 (d)Kathakali / कथकली

7.Value of Total Goods and Services produced in a country is its _____________ .

किसी देश में उत्पादित सभी वस्तुओं एवं सेवाओं का मूल्य _____________ है।

 (a)Gross Domestic Product / सकल घरेलू उत्पाद

 (b)Gross Revenue Income / सकल राजस्व आय

 (c)Total Goods Revenue / कुल वस्तु राजस्व

 (d)Total Income / कुल आय

8.X-rays were discovered by…

एक्सकिरणों की खोज किसने की थी?

 (a)Becquerel / बेक्कुएरेल

 (b)Roentgen /रोएंटजेन

 (c)Marie Curie / मैरी क्यूरी

 (d)Van Lue / वैन लुई

 9.The causative virus of AIDS was isolated in the year of..

एड्स के कारक वायरस की पहचान किस वर्ष में की गई थी?

 (a)1980

 (b)1981

 (c)1983

 (d)1986

10.Waksman got the Nobel Prize for the discover of: ..

किसकी खोज के लिए वाक्समैन को नोबेल पुरस्कार मिला:

 (a)Streptomycin / स्ट्रेप्टोमाइसिन

 (b)Chloromycetin / क्लोरोमाइसेटिन

 (c)Neomycin /निओमाइसिन

 (d)Penicillin/ पेनिसिलिन

11.Where is Khyber Pass situated?

खैबर दर्रा कहां स्थित है?

 (a)Bhutan / भूटान

 (b)Bangladesh / बांग्लादेश

 (c)India / भारत

 (d)Pakistan / पाकिस्तान

12.Who is the author of the best seller “My Life”?

सबसे अधिक बिकने वाली पुस्तक माई लाइफका लेखक कौन है?

 (a)Nelson Mandela / नेल्सन मंडेला

 (b)Mahatma Gandhi / महात्मा गांधी

 (c)Hillary Roddham Clinton / हिलेरी रोडडम क्लिंटन

 (d)Bill Clinton / बिल क्लिंटन

13.Which of the following is associated with Lord Wellesley, the Governor General of India from 1798 to 1805?

निम्नलिखित में से क्या 1798 से 1805 तक भारत के गवर्नर जनरल लॉर्ड वेलेस्ले से संबंधित है?

(a) Doctrine of Lapse/ व्यय समाप्ति का नियम

(b) Subsidiary Alliance/ सहायक गठबंधन

(c) First Mysore War/ पहला मैसूर युद्ध

(d) Conquest of Rajputana/ राजपूताना की विजय

14. Which one of the following newspaper was launched by Motilal Nehru?

निम्नलिखित में से कौन सा अखबार मोतीलाल नेहरू द्वारा लॉन्च किया गया था?

(a) Leader/लीडर

(b) The Independent/दि इंडिपेंडेंट

(c) Hindustan Times/हिंदुस्तान टाइम्स

(d) National Herald/नेशनल हेराल्ड

15.Who among the following Indian freedom fighters made an attempt to estimate the per capital income of India?

निम्नलिखित में से किस भारतीय स्वतंत्रता सेनानी ने भारत की प्रति पूंजी आय का अनुमान लगाने का प्रयास किया था?

(a) Gopal Krishna Gokhale/ गोपाल कृष्ण गोखले

(b) Feroze Shah Mehta/ फिरोज शाह मेहता

(c) Surendranath Banerjee/ सुरेंद्रनाथ बनर्जी

(d) Dadabhai Naorji/ दादाभाई नौरोजी

16.Who compared the Dandi March to Napoleon’s March to Paris on his return from Elba?

किसने एल्बा से लौटने पर दांडी मार्च की तुलना पेरिस की नेपोलियन मार्च से की थी?

(a) Dadabhai Naoroji/ दादाभाई नौरोजी

(b) Lala Lajpat Rai/ लाला लाजपत राय

(c) Subhash Chandra Bose/ सुभाष चंद्र बोस

(d) B.G. Tilak/ बी.जी तिलक

17.Who had demarcated the border-line between India and Pakistan?

भारत और पाकिस्तान के बीच सीमा रेखा का निर्धारण किसने किया था?

(a) McMohan/ मैकमोहन

(b) Lord Durand/ लॉर्ड डुरंड

(c) Redcliffe/ रेडक्लिफ़

(d) None of these/ इनमे से कोई नहीं

18.The Hindustan Socialist Republican Association was founded in—

हिंदुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिकन एसोसिएशन की स्थापना कब की गई थी

(a) 1922

(b) 1924

(c) 1926

(d) 1928

 19.When did the first Huna invasion take place?

पहला हूना आक्रमण कब हुआ था?

(a) 358 AD

(b) 458 AD

(c) 558 AD

(d) 658 AD

20.Which city is located on the banks of the river Ganges?

कौन सा शहर गंगा नदी के किनारे पर स्थित है?

(a) Mathura/मथुरा

(b) Agra/आगरा

(c) Kanpur/कानपुर

(d) Kota/कोटा

ANSWER:

1.D 2.D 3.C 4.B 5.A 6.C 7.A 8.B 9.C 10.A 11.D 12.D 13.B 14.B 15.D 16.C 17.C 18.D 19.B 20.C

 

PDF DOWNLOAD LINK

GK Quiz 31 PDF

GK QUESTION AND ANSWER for RAILWAY EXAM 2018 // SSC CHSL // CGL// RPF // BIHAR POLICE //SSC GD 2018