Static Gk Tricks |Sports current affairs 2019 | rrb group d | rrb ntpc 2019 | static gk railway exam

1.Formula 1 sanctioned by which authority?

फॉर्मूला 1 किस प्राधिकारी द्वारा स्वीकृत है?

A. FIA: Federation of International Automobile/ एफआईए: फेडरेशन ऑफ इंटरनेशनल ऑटोमोबाइल

B. WMSA: World Motorsport Association/ डब्ल्यूएमएसए: वर्ल्ड मोटरस्पोर्ट एसोसिएशन

C. AMS: Association of Motorsport Racing/ एएमएस: मोटरस्पोर्ट रेसिंग एसोसिएशन

D. IFMS: International Federation of Motorsports/ आईएफएमएस: इंटरनेशनल फेडरेशन ऑफ मोटरस्पोर्ट्स

Ans: A

2.When was the first F1 race held?

पहली F1 रेस कब आयोजित की गई थी?

A. 1947

B. 1950

C. 1960

D. 1955

Ans: A

3.Which track held the first F1 race?

किस ट्रैक ने पहली F1 दौड़ आयोजित की?

A. Silverstone, Britain/ सिल्वरस्टोन, ब्रिटेन

B. Buddha Circuit, India/ बुद्ध सर्किट, भारत

C. Albert Park, Australia/ अल्बर्ट पार्क, ऑस्ट्रेलिया

D. Shanghai International Circuit, China/ शंघाई इंटरनेशनल सर्किट, चीन

Ans: A

4.Which of the following players won Australian Grand Prix 2019 F1 Race?

निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने ऑस्ट्रेलियाई ग्रैंड प्रिक्स 2019 F1 रेस जीती?

A.Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

B.Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

C.Max Verstappen/ मैक्स वेरस्टैपेन

D.Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर

Ans-A

DATE                         CAR                     LAPS                   TIME

 March 17, 2019    –         MERCEDES            58                        1:25:27.325

5.Which of the following players won Grand Prix 2019 Bahrain F1 Race?

निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने ग्रांड प्रिक्स 2019 बहरीन F1 रेस जीती?

A.Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

B.Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

C.Max Verstappen/ मैक्स वेरस्टैपेन

D.Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर

Ans-B

DATE                         CAR                     LAPS                   TIME

31 Mar 2019       MERCEDES                57                 1:34:21.295

6.Which of the following players won Grand Prix 2019 China F1 Race?

निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने ग्रांड प्रिक्स 2019 चीन F1 रेस जीती?

A.Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

B.Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

C.Max Verstappen/ मैक्स वेरस्टैपेन

D.Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर

Ans-B

DATE                         CAR                     LAPS                   TIME

14 Apr 2019            MERCEDES            56           1:32:06.350

7.Which of the following players won Grand Prix 2019 Azerbaijan F1 Race?

निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने ग्रांड प्रिक्स 2019 आज़रबाइजान F1 रेस जीती?

A.Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

B.Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

C.Max Verstappen/ मैक्स वेरस्टैपेन

D.Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर

Ans-A

DATE                         CAR                     LAPS                   TIME

28 Apr 2019            MERCEDES            51           1:31:52.942

8.Which of the following players won Grand Prix 2019 Spain F1 Race?

निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने ग्रांड प्रिक्स 2019 स्पेन F1 रेस जीती?

A.Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

B.Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

C.Max Verstappen/ मैक्स वेरस्टैपेन

D.Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर

Ans-B

DATE                         CAR                     LAPS                   TIME

12 May 2019                  MERCEDES            66            1:35:50.443

9.Which of the following players won Grand Prix 2019 Monaco F1 Race?

निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने ग्रांड प्रिक्स 2019 मोनाको F1 रेस जीती?

A.Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

B.Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

C.Max Verstappen/ मैक्स वेरस्टैपेन

D.Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर

Ans-B

DATE                         CAR                     LAPS                   TIME

26 May 2019                  MERCEDES            78            1:43:28.437

10.Which of the following players won Grand Prix 2019 Canada F1 Race?

निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने ग्रांड प्रिक्स 2019 कनाडा F1 रेस जीती?

A.Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

B.Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

C.Max Verstappen/ मैक्स वेरस्टैपेन

D.Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर

Ans-B

DATE                         CAR                     LAPS                   TIME

09 Jun 2019           MERCEDES            70          1:29:07.084

11.Which of the following players won Grand Prix 2019 France F1 Race?

निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने ग्रांड प्रिक्स 2019 फ्रांस F1 रेस जीती?

A.Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

B.Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

C.Max Verstappen/ मैक्स वेरस्टैपेन

D.Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर

Ans-B

DATE                         CAR                     LAPS                   TIME

23 June 2019                MERCEDES            53            1:24:31.198

12.Which of the following players won Grand Prix 2019 Austria F1 Race?

निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने ग्रांड प्रिक्स 2019 ऑस्ट्रिया F1 रेस जीती?

A.Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

B.Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

C.Max Verstappen/ मैक्स वेरस्टैपेन

D.Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर

Ans-C

DATE                         CAR                                  LAPS                   TIME

30 June 2019                RED BULL RACING HONDA        71            1:22:01.822

13.Which of the following players won Grand Prix 2019 Great Britain F1 Race?

निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने ग्रांड प्रिक्स 2019 ग्रेट ब्रिटेन F1 रेस जीती?

A.Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

B.Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

C.Max Verstappen/ मैक्स वेरस्टैपेन

D.Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर

Ans-B

DATE                         CAR                     LAPS                   TIME

14 Jul 2019             MERCEDES            52            1:21:08.452

14.Which of the following players won Grand Prix 2019 Germany F1 Race?

निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने ग्रांड प्रिक्स 2019 जरमन F1 रेस जीती?

A.Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

B.Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

C.Max Verstappen/ मैक्स वेरस्टैपेन

D.Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर

Ans-C

DATE                         CAR                                  LAPS                   TIME

28 Jul 2019            RED BULL RACING HONDA        64              1:44:31.275

15.Which of the following players won Grand Prix 2019 Hungary F1 Race?

निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने ग्रांड प्रिक्स 2019 हंगरी F1 रेस जीती?

A.Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

B.Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

C.Max Verstappen/ मैक्स वेरस्टैपेन

D.Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर

Ans-B

DATE                         CAR                     LAPS                   TIME

04 Aug 2019           MERCEDES            70            1:35:03.796

16.Which of the following players won Grand Prix 2019 Belgium F1 Race?

निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने ग्रांड प्रिक्स 2019 बेल्जियम F1 रेस जीती?

A.Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

B.Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

C.Max Verstappen/ मैक्स वेरस्टैपेन

D.Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर

Ans-D

DATE                         CAR                     LAPS                   TIME

01 Sep 2019              FERRARI                    44            1:23:45.710

17.Which of the following players won Grand Prix 2019 Italy F1 Race?

निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने ग्रांड प्रिक्स 2019 इटली F1 रेस जीती?

A.Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

B.Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

C.Max Verstappen/ मैक्स वेरस्टैपेन

D.Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर

Ans-D

DATE                         CAR                     LAPS                   TIME

08 Sep 2019              FERRARI                    53             1:15:26.665

18.Which of the following players won Grand Prix 2019 Singapore F1 Race?

निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने ग्रांड प्रिक्स 2019 सिंगापुर F1 रेस जीती?

A.Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

B.Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

C. Sebastian Vettel/ सेबस्टियन वेट्टेल

D.Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर

Ans-C

DATE                         CAR                     LAPS                   TIME

22 Sep 2019              FERRARI                    61                1:58:33.667

19.Which of the following players won Grand Prix 2019 Russia F1 Race?

निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने ग्रांड प्रिक्स 2019 रूस F1 रेस जीती?

A.Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

B.Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

C. Sebastian Vettel/ सेबस्टियन वेट्टेल

D.Charles Leclerc/ चार्ल्स लेक्लेर

Ans-C

DATE                         CAR                            LAPS                   TIME

 29 Sep 2019                    MERCEDES                53                  1:33:38.992 

20.Who was the first ever British Formula One World Champion?

ब्रिटिश फार्मूला वन वर्ल्ड चैंपियन पहली बार कौन था?

A. Mike Hawthorne/ माइक हॉथोर्न

B. Sebastian Vettel/ सेबस्टियन वेट्टेल

C. Valtteri Bottas/ वाल्टेरी बोटास

D. Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन

Ans-A

Jenson Button won the 2009 Formula One World Championship driving for which team?

Brawn GP

In 2016, who became F1 World Champion and then announced his retirement from the sport five days later?

Nico Rosberg

Which three prestigious motor races makes up The Triple Crown of Motorsport? (Hint: two of them are not Formula One races)

Ans- The Indianapolis 500, the 24 Hours of Le Mans, and the Monaco Grand Prix (Notes: Graham Hill is the only driver ever to win the Triple Crown of Motorsport)

Who was the first ever British Formula One World Champion?

Mike Hawthorne

Sebastian Vettel won the championship in 2010, 2011, 2012 and 2013, with which racing team?

Red Bull Racing

Which Argentinian racing driver dominated the first decade of Formula One racing?

Juan Fangio

How many Formula One World Championships did Michael Schumacher win?

Seven

Which F1 racing team, formed in 2007, is based in Silverstone?

Force India (or, Sahara Force India)

Which Formula One motor race, on the Baku City Circuit, was held for the first time in 2017?

Azerbaijan Grand Prix

The first Grand Prix to take place behind the Iron Curtain was in which country?

Hungarian Grand Prix (1986)

Which British motor racing circuit was the world’s first purpose-built motor racing circuit? (Hint: it openned in 1907)

Brooklands

Which British Formula One team, founded in Milton Keynes, was active from 1978 to 2002?

Arrows (also known as Footwork)

Which Australian racing driver was F1 World Champion in 1959, 1960, and 1966?

Jack Brabham

Which car team were Constructors’ Champions in 2017?

Mercedes

The Marina Bay Street Circuit is the street circuit for which country’s Grand Prix?

Singapore

The Marina Bay Street Circuit is the street circuit for which country’s Grand Prix?

Lella was a woman (and is the first and only female to score championship points)

Which team was owned by a family who run a worldwide chain of clothing stores of the same name?

Benetton

Which driver, who won three F1 world championships for McLaren, died in an accident while leading the 1994 San Marino Grand Prix?

Ayrton Senna

Who, from 1987 until 2001, held the record for most Grand Prix victories until this record was surpassed by Michael Schumacher?

Alain Prost

How many points are awarded to the race winner of each Grand Prix?

25 points

 Lewis Hamilton won his first F1 world championship title with which team?

 McLaren

2007 Australian Grand Prix at the age of 22

The use of the title ‘Grand Prix’ for a motor race predates the start of the F1 World Championship by nearly 50 years. In which country was the first race to use this name held?

France

To many fans of the sport, *the* ‘F’ in F1 is Ferrari, one of the most successful F1 racing teams of all time. By what nickname is Ferrari also known?

The Prancing Horse

Which circuit was redesigned by Hermann Tilke in time to debut its new look in 2002?

Hockenheimring, Germany

Bernie Ecclestone was best known in F1 as the immensely wealthy controller of the sport, but which F1 team did Ecclestone purchase in 1971 to begin his rise to power?

Brabham


     Brazilian driver Pedro Diniz and British world champion Damon Hill raced for which team during the 1997 F1 season?

Arrows

Which track that hosted the French Grand Prix on four occasions in the 1960s and 1970s is also known as the Circuit Clermont-Ferrand?

Circuit de Charade

Which F1 record did Brazilian driver Rubens Barrichello break at the 2008 Turkish Grand Prix?

Most race starts

The first F1 World Championship was held in 1950 and won by an Italian driver driving an Italian car. The driver in question was Giuseppe ‘Nino’ Farina, but which team was responsible for the car?

Alfa Romeo

Download PDF